Iată de ce frunzele orhideei se ofilesc, iar planta nu înflorește niciodată

Orhideea necesita mai multa ingrijire decat alte flori si se ofileste imediat daca nu i se ofera conditiile optime. Udarea corecta este deosebit de importanta.

Ofilirea frunzelor reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta cei care au orhidee. O orhidee sanatoasa are frunze verzi, solide, care stralucesc. Cu toate acestea, daca observi ca frunzele s-au ofilit si si-au pierdut elasticitatea, este necesar sa incerci sa rezolvi problema cat mai repede.

Exista mai multi factori care determina pierderea umiditatii plantei care duce la ofilirea frunzelor. Cele mai frecvente cauze sunt:

  • Sol excesiv de uscat
  • Fertilizare excesiva
  • Decaderea sistemului radicular
  • Temperatura ridicata in camera
  • Ghiveci prea stramt

Daca se ofilesc si se usuca doar cateva frunze de jos, nu trebuie sa-ti faci griji. Acesta este un proces natural. Orhideea scapa de frunzele vechi. Cu toate acestea, daca toate frunzele sunt deteriorate, urmeaza acesti pasi pentru a le salva.

Pentru a-ti ajuta planta, trebuie, mai inai, sa identifici problema si sa determini cauza acesteia.

Sol uscat excesiv

Daca solul este prea uscat, planta are nevoie de apa. Poti folosi un pulverizator pentru a umezi frunzele. Mai presus de toate, insa, trebuie sa umezesti solul, asa ca incearca aceasta solutie simpla.

Toarna 1 lingurita de zahar intr-un litru de apa. Amesteca si cufunda vasul cu orhidee in aceasta solutie timp de aproximativ 9 ore. Apoi scoate-l si pune-l intr-un vas cu apa plata pentru inca o ora.

Decaderea sistemului radicular

Daca orhideea are suficienta apa, dar frunzele ei sunt ofilite, de vina ar putea fi decaderea sistemului radicular. In acest caz va trebui sa scoti cu atentie planta din ghiveci, sa elimini radacinile putrezite si sa o pui intr-un substrat proaspat. Nu este necesar sa tai toate radacinile, daca unele sunt sanatoase. Taie-le doar pe cele deteriorate.

Fertilizare excesiva

Orhideea nu trebuie fertilizata prea des. Acest procedeu trebuie efectuat doar toamna si iarna, sau atunci cand apare o noua tuplina. Vara este suficient sa uzi orhideea cu apa curata.

Este ideal sa folosesti ingrasaminte organice pentru fertilizare, pe care le poti face acasa.

Ai nevoie de:

  • Cojile de la 3-6 cartofi
  • 1 litru apa

Curata cartofii si taie-le coaja in bucati mai mici. Pune coaja cartofilor intr-o oala cu apa si fierbe-o la foc mic. Acopera oala cu un capac si lasa apa sa se raceasca, apoi scurge-o.

Foloseste apa pentru a uda planta la fiecare 15 zile. Lichidul poate fi pastrat la frigider timp de 15-20 de zile.

Temperatura camerei este prea ridicata

Temperatura prea ridicata din camera poate provoca ofilirea frunzelor. Orhideea se simte cel mai bine la o temperatura de 25 grade. Cu toate acestea, daca vara, orhideea sta la fereastra, exact langa geam, frunzele ei se ofilesc din cauza supraincalzirii. Orhideea trebuie pusa intr-un loc mai racoros.

Ghiveci prea stramt

Cand observi ca orhideea ta are radacini care incep sa iasa din ghiveci, trebuie sa muti orhideea intr-un ghiveci mai mare. Totusi, este necesar sa muti orhideea doar daca nu infloreste.

Orhideea trebuie mutata, in mod regulat, la aproximativ 2 ani. Ghiveciul nu trebuie sa fie translucid.