Iată ce trebuie să faci primăvara pentru a avea trandafiri frumoși toată vara

trandafiri ingrijiti primavara

Daca iti doresti sa ai trandafiri frumosi in gradina, atunci trebuie sa-i ingrijesti cum se cuvine inca din primavara. Primavara, verificam cat de bine au rezistat trandafirii pe timpul iernii, incepem fertilizarea si tundem lastarii.

Plantarea trandafirilor primavara

Toti trandafirii, indiferent de soi, ar trebuie sa fie plantati toamna. Astfel, vom fi sigur ca trandafirii nostri vor inflori mai repede. Cu toate acestea, daca decidem sa-i plantam primavara, trebuie sa tinem cont de cateva detalii importante.

Pentru ca trandafirilor le place caldura, trebuie sa-i plantam intr-un loc luminos. Insa, in acel loc nu trebuie sa fie nici foarte cald.

 

In sol ar trebui sa existe o cantitate mre de humus. De asemenea, pH-ul trebuie sa fie de 5,5-6,5. Solurile argilo-nisipoase imbogatite cu compost sunt cele mai potrivite pentru plantarea trandafirilor.

Daca plantezi trandafirii primavara, nu uita sa-i uzi regulat, mai ales in sezonul uscat. Udarea trebuie facuta dimineata, astfel incat frunzele sa ramana uscate pe timpul noptii.

Radacinile de trandafiri trebuie tinute in apa timp de cateva ore inainte de plantare. De asemenea, este recomandat sa taiem putin radacinile si sa scurtam lastarii la aproximativ 20 cm.

Gaura sapata in pamant ar trebui sa fie suficient de adanca pentru ca radacinile sa stea liber in ea si sa nu se indoaie.

plantare trandafiriFertilizarea trandafirilor primavara

Nu trebuie sa introduci ingrasaminte in gaura in care plantezi trandafirii, deoarece acestea pot deteriora radacinile. Poti incepe fertilizarea cand trandafirul prinde radacini si rasare.

Poti folosi apoi un ingrasamant cu eliberare lenta, care va furniza tufelor de trandafiri nutrienti intregul sezon. Dupa aplicarea ingrasamantului, solul trebuie udat usor, deoarece ingrasamantul este eliberat numai sub influenta apei.

Fertilizarea suplimentara este necesara doar daca se aplica un strat de mulci (paie, scoarta). Mulcirea solului reduce disponibilitatea azotului, prin urmare, este necesara fertilizarea cu ingrasamant pe baza de azot (de ex. gunoi de grajd).

Fertilizarea trandafirilor este o procedura foarte importanta. Lipsa fertilizarii adecvate afecteaza foarte mult aspectul trandafirilor. Prin urmare, acestia infloresc slab si devin susceptibili la boli.

Este foarte important sa alegi ingrasamantul potrivit pentru trandafiri, dar si sa-l aplici la momentul potrivit.

Taierea trandafirilor

Procesul de taiere a trandafirilor nu este deloc dificil. Dupa ce a trecut iarna se taie lastarii, vechi, subtiri si inghetati.

taiere lastariNu trebuie sa-ti faci griji cu privire la starea lastarilor dupa taiere. Trandafirului ii vor creste rapid noi crengute si va inflori in iunie. Lastarii trebuie taiati la o inaltime de aproximativ 20-30 cm.

Taierea lastarilor se face cu un foarfece ascutit si curat, pentru a nu se crea rani suplimentare care pot fi infectate.

Nu lasa resturile de lastari taiati langa trandafiri, deoarece acestia pot ascunde spori fungici care pot declansa boli.

trandafir dupa taiereTaietura se face deasupra mugurului, la o distanta de aproximativ 0,5 cm.