Iată ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci zilnic 100 grame de țelină

telina beneficii sanatate

Țelina este folosită adesea în bucătărie, deoarece dă un gust bun preparatelor culinare, însă puțini știu că aceasta legumă are efecte benefice asupra sănătății. Citește în continuare pentru a afla ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci țelină.

Această legumă aromată poate preveni bolile cardiovasculare, cancerul și afecțiunile digestive. Dacă mănânci 100 grame de țelină, în corpul tău se produc anumite schimbări, după doar 30 de minute.

Țelina scade nivelul colesterolului și reglează glicemia, fiind benefică, mai ales, pentru persoanele care suferă de diabet. De asemenea, relaxează corpul și crește nivelul de energie. Consumând țelină îi furnizezi organismului sodiu, potasiu, mangan, aluminiu, cupru, zinc, sulf, fosfor, calciu.

Această legumă ajută la îmbunătățirea funcțiilor sistemului nervos, elimină excesul de lichid din corp și contribuie la absorbția nutrienților eficienți în eliminarea pietrelor la rinichi.

În plus, țelina crește absorbția apigeninei, un flavonoid cu proprietăți antiinflamatorii ce previne formarea acidului uric.

Deoarece este bogată în fibre, țelina poate preveni constipația și alte probleme digestive. În plus, poate ajuta la slăbit.

Fiind o sursă importantă de antioxidanți și flavonoizi, această legumă protejează corpul împotriva celulelor canceroase și reduce efectele radiațiilor asupra corpului.

În țelină se mai găsesc și ftalide, compuși chimici care ajută la relaxarea mușchilor și dilatarea vaselor sangvine. Datorită ftalidelor din compoziția sa, această legumă poate îmbunătăți circulația și poate preveni bolile cardiovasculare.

Țelina oferă multe beneficii, deoarece este bogată în nutrienți esențiali. Ar fi bine să adaugi această legumă în dieta ta, pentru a-ți proteja sănătatea și a te feri de boli.