Covrigi tip gogosi

Ce ar putea fi mai delicios decât gogosi pufoase prăjite, alaturi de o ceașcă de cafea sau lapte cald? Desertul perfect, dar nu pentru fiecare zi, și în asta stă farmecul, astfel încât gustul să nu se diminueze, și poți savura!

Și ce zici de gogoși împletite? Să clarificăm imediat, nu sunt ca toate celelalte, sunt speciale! Datorită împletiturii lor și a aluatului corect, gogosile nu sunt uscate și tari (se despart de-a lungul fibrelor când sunt rupte) și în același timp pufoase, moi și gustoase, fără să absoarbă uleiul în timpul prăjirii.

*un pahar cu un volum de 200 ml

Cantitate: 12 bucăți

 Ingrediente:

  • lapte călduț – 200 ml = 1 pahar
  • zahăr – 15 g = 3 lingurițe
  • zahăr vanilat – 10 g = 2 lingurițe
  • drojdie (rapidă/uscată/proaspătă) – 7/5/15 g = 1,5/1/3 lingurițe
  • ou – 48 g = 1 buc.
  • sare – 4 g = 0,5 lingurițe
  • unt – 40 g = 2 linguri
  • făină – 400 g = 3 pahare

Timpul de prăjire pentru friteuză: 2,5-3 minute

Mod de preparare:

Cernem făina într-un bol adânc din greutatea totală a rețetei. Până acum, 4 lingurițe – aproximativ 80 g sunt suficiente pentru a le amesteca cu zahărul obișnuit și zahărul vanilat, apoi adăugăm drojdia.

Acum, mai în detaliu: zahărul vanilat nu este obligatoriu, dar cu el gogoșile capătă un gust plăcut de vanilie. Folosesc drojdie rapidă, care vine în pachete de 7 grame, iar dacă este un pachet de 10 grame, atunci luați 5 grame de drojdie uscată și de trei ori mai multă drojdie proaspătă, adică 15 grame.

Turnăm ingredientele uscate în laptele cald încălzit în prealabil, lăsăm să fermenteze timp de 10 minute.

Separat, batem oul cu sarea, mai exact, sarcina noastră este să desfacem albușul de ou astfel încât să nu se tragă, ci să se despartă, astfel încât aluatul să nu fie elastic după răcire.

Amestecăm bine drojdia activată după 10 minute, astfel încât să nu mai rămână niciun bob de drojdie, adăugăm oul cu sarea și amestecăm din nou. Nu ar trebui să numim drojdia, zahărul, laptele și făina ca fiind „maia” în cazul nostru, deoarece maiaua este de obicei mai densă și fermentează mai mult timp.

Adăugăm făina, apoi untul, împărțindu-le în două părți, astfel încât aluatul să fie mai ușor de framantat și aluatul însuși să fie bun, fără a absorbi prea mult ulei în timpul prăjirii. Framântăm aluatul până când nu se mai lipește de mâini, va fi moale, dar își va păstra forma.

blankLăsăm aluatul timp de 40 de minute la căldură, pentru a crește și a se dubla în volum. Dacă drojdia nu este rapidă și/sau temperatura este mai scăzută, atunci aluatul va crește timp de 60-80 de minute.

Acum frământăm aluatul – ungem mâinile cu ulei. Aluatul este foarte plăcut și moale, nu este nevoie de făină în timpul lucrului cu el, dar asta cu condiția să-l fi frământat așa cum trebuie mai devreme.

blankAm obținut 12 bucăți de aluat, pe care le-am modelat deja în bile (o bucată cântărește 60 g – este o greutate destul de bună pentru o gogoașă de dimensiuni medii, astfel încât să-i vezi împletitura). Poți să le faci si in forma clasica, de gogosi taiate cu paharul. Totul tine de alegerea ta.

blankRulăm cu mâna din bilă o „șuviță” subțire, scăpând de bulele mari care apar în interior. Încrucișăm capetele și le împletim într-o singură direcție, primul capăt al șuviței făcând 2 învârtiri, iar al doilea capăt în direcția opusă, înfășurându-l de asemenea de 2 ori.

Așa arată, nu este nevoie să faci multe învârtiri, pentru ca împletitura să fie vizibilă.

blankToate gogosile le așezăm pe hartie de copt sau pur și simplu ungem tava cu ulei (placa, farfuria și așa mai departe, totul pe care gogoșile vor sta înainte de prăjire). Lăsăm timp de 10 minute în timp ce încălzim uleiul.

blankUleiul trebuie să fie fierbinte, dar nu la temperatura de ardere, altfel orice aluat va arde imediat, iar în interior va rămâne crud.

Prăjim timp de aproximativ 3 minute -puteti folosi mai puțin ulei, dar trebuie să fim atenți la gogoși pentru a nu se prăji prea mult din cauza contactului cu fundul tigăii.

blankGogoșile le punem pe prosoape de hartie, lăsăm să absoarbă uleiul în exces. În interior aluatul nu se va îmbiba cu ulei, am verificat deja de mai multe ori. Gogoșile trebuie să fie îndulcite, deoarece aluatul în sine nu este foarte dulce (nu recomand să adăugați mai mult zahăr în aluat inițial, aluatul va fi prăjit mai repede și se va inchide la culoare mult mai repede, până când gogoșile sunt gata).

blankDam gogoșile prin zahăr pudră din toate părțile, le putem orna cu ciocolată, zahărul pudră, la rândul său, se topește ușor și pătrunde în aluat, conferind dulceața corespunzătoare desertului – gogoșilor împletite.

În interior aluatul devine moale, umed (nu crud!), dar în același timp foarte aerisit, cu gust de vanilie și cu o crustă crocantă și rumenă. După ce se răcesc, gogoșile sunt, de asemenea, gustoase, deși structura aluatului se schimbă putin. Va doresc pofta buna!