Gogosi rasucite tip covrigei

Ce poate fi mai delicios decât un aluat pufos prăjit, servit cu o ceașcă de cafea aromată sau lapte cald? Un desert perfect, dar nu pentru fiecare zi, tocmai pentru a nu se diminua plăcerea gustului. Cum ar fi să încercați niște gogosi dulci?

Vă avertizez, acestea nu sunt ca toate celelalte, sunt speciale! Datorită tehnicii de împletire și a aluatului corect, aceste gogosi nu sunt uscate, aluatul se rupe în fibre, dar în același timp este pufoasă, moale și delicioasă.

Nu absoarbe uleiul în timpul prăjirii, deși se pregătește în friteuză. Puteți repeta această rețetă cu succes din prima încercare! Mai jos veți găsi nu doar rețeta pas cu pas, dar și un videoclip detaliat.

Ingrediente:

  • 200 ml lapte cald (1 pahar)
  • 15 g zahăr (3 lingurițe)
  • 10 g zahăr vanilat (2 lingurițe)
  • 7 g drojdie instantanee (sau 5 g drojdie uscată sau 15 g drojdie proaspătă)
  • 1 ou (48 g)
  • 4 g sare (0,5 linguriță)
  • 40 g unt (2 linguri)
  • 400 g făină (3 pahare)

Mod de preparare:

Cerneți făina într-un bol adânc. Adăugați 4 linguri de făină (aproximativ 80 g) din cantitatea totală, zahărul și zahărul vanilat, și drojdia.

Turnați laptele cald peste ingredientele uscate și lăsați pentru 10 minute pentru a activa drojdia.

Bateți oul cu sarea până când albușul nu mai este vâscos. Acest pas va asigura că aluatul nu devine cauciucat după răcire.

După 10 minute, amestecați bine drojdia activată pentru a elimina eventualele cocoloașe. Adăugați oul bătut cu sare și amestecați din nou.

Adăugați restul de făină și untul împărțit în două părți, amestecând treptat. Frământați aluatul până când nu se mai lipeste de mâini și devine moale și elastic.

blankLăsați aluatul la dospit într-un loc cald timp de 40 de minute, până își dublează volumul. Dacă folosiți drojdie obișnuită sau dacă temperatura este mai scăzută, timpul de dospire poate fi de 60-80 de minute.

Frământați din nou aluatul, uns ușor mâinile cu ulei. Împărțiți aluatul în 12 bucăți, fiecare de aproximativ 60 g. Formați bile din fiecare bucată.

blankRulați fiecare bilă într-un șnur subțire, eliminând bulele mari de aer din interior. Împletiți fiecare șnur, răsucind capetele în direcții opuse.

blankAșezați gogosile pe o hârtie de copt sau pe o tavă unsă cu ulei și lăsați-le să stea 10 minute în timp ce încălziți uleiul.

blankPrăjiți gogosile în ulei fierbinte, timp de aproximativ 3 minute pe fiecare parte. Puneți gogosile pe servetele de hârtie pentru a elimina excesul de ulei.

Tăvăliți gogosile în zahăr pudră sau turnați ciocolată topită deasupra. Zahărul pudră se va topi ușor și se va absorbi în aluat, oferind dulceața necesară.

blankAceste gogosi dulci vor avea un aluat moale, ușor umed și aerat, cu o aromă plăcută de vanilie și o crustă crocantă. Deși sunt cele mai bune proaspăt prăjite, rămân delicioase și a doua zi. Poftă bună!