Rețetă simplă, gustoasă și rapidă – Gem de căpșuni

Rețetă simplă, gustoasă și rapidă – Gem de căpșuni

Ingrediente:

  • 1 kg căpșuni
  • 700 g zahăr

Mod de preparare:

1. Pentru început, spălăm și curățăm căpșunile, pe urmă le așezăm într-un vas.

2. Pisăm puțin căpșunile pentru a elibera sucul.

3. Le punem la fiert, pe foc mic, 30-40 de minute.

4. Dacă doriți ca gemul să conțină bucățele de fructe, în timpul fierberii pisați-le ocazional cu zdrobitorul pentru piure. Dacă doriți ca gemul să fie păstos, înainte de adăugarea zahărului treceți fructele fierte printr-o strecurătoare măruntă. După acest interval de timp, adăugăm zahărul și amestecăm bine.

5. După 30 de minute, repartizăm gemul în borcane sterilizate.

Pe buna dreptate putem spune ca parfumatele capsuni reprezinta un fruct-prieten pentru inima. Nu intamplator au o forma similara inimii….

Capsunile contin potasiu in cantitate medie, mineral cunoscut pentru efectul sau pozitiv in reglarea tensiunii arteriale. In plus, capsunile prezinta si proprietati antiinflamatorii si ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL) din sange, reducand astfel riscul de hipertensiune.

Capsunile nu contin sodium, nu contin grasimi, avand in schimb un continut scazut de calorii. 100 de grame de capsuni contin 32 de calorii.

Capsunile contin antocianini care stimuleaza memoria pe termen scurt, dar si arderea grasimii. Mai nou, oamenii de stiinta afirma ca acesti antocianini au potential anticancer si pot impiedica dezvoltarea bolilor neurologice.

Antioxidantii si fitochimicalele prezente in compozitia capsunilor favorizeaza scaderea inflamatiei din corp si ajuta la lupta impotriva anumitor afectiuni inflamatorii precum osteoatrita, astm, ateroscleroza.

Conform unui studiu efectuat de Scoala Harvard a Sanatatii Publice, femeile care au consumat 16 sau mai multe capsuni pe saptamana prezinta un risc mai scazut cu 14% de a avea nivelul crescut de proteina C reactiva, un indicator al inflamatiei din organism.