Folosește oțet pentru a obține prosoape moi și haine curate

In ultimii ani, consumatorii au devenit din ce in ce mai preocupati de efectul pe care produsele achizitionate il au aspura mediului si asupra sanatatii lor. Prin urmare, au inceput sa se fereasca de substantele toxice preucm parabeni, triclosan, ftalati si amoniac, care sunt adesea prezente in produsele de curatare.

Astfel, au descoperit ca adaugarea otetului la spalat este de mare ajutor. Din fericire, ajutorul vine direct din bucatarie. Otetul alb distilat are multe intrebuintari, iar atunci cand este folosit la spalat, in mod regulat, poate elimina petele, poate inmuia prosoapele si poate inlatura mirosurile neplacute.

Cum se produce otetul?

Otetul este produs atunci cand alcoolul, produs prin fermentatie, trece printr-o fermentare secundara (de dexemplu, cand o sticla de vin este lasata deschisa prea mult timp). In timpul acestui proces, alcoolul este transformat in acid acetic, care este compusul primar in otet si il face sa fie atat de acid.

Otetul ete un agent de curatare eficient, datorita aciditatii sale. Cu un ph de 2.5, otetul alb distilat ce contine 5% acid acetic, este cel mai potrivit pentru curatarea gospodariei. Acesta poate elimina depunerile de sapun, petele de apa dura si chiar lipiciul care ramane de la autocolant.

Cum sa folosesti otetul la spalarea hainelor

Cand este folosit in mod corespunzator, otetul alb poate fi util la spalarea rufelor. Iata pentru ce il poti folosi:

Elimina mirosurile neplacute

Daca hainele tale miros a mucegai, a transpiratie sau pur si simplu au un miros neplacut, poti folosi otet pentru a distruge bacteriile care provoaca aceste mirosuri.

Pentru prosoape ce miros a mucegai, adauga 2 cani de otet distilat in masina de spalat si apoi spala-le la programul normal. Pentru haine, adauga jumatate de cana de otet la ciclul de clatire.

Daca hainele tale au un miros puternic, greu de eliminat, inmoaie-le intr-un lighean in care ai pus o cana de otet amestecata cu apa rece. Lasa hainele la inmuiat 20 de minute inainte de a le spala.

Otetul elimina petele

Pentru a elimina petele, pune putin otet pe zona murdara. Lasa otetul sa actioneze, iar dupa 10-15 minute, pune haina la spalat. Daca este o pata usoara, poti inmuia haina intr-un amestec format dintr-o cana de otet si doua cani de apa calda.

Petele mai dificile, pot fi indepartate folosind o pasta obtinuta dintr-o lingura de bicarbonat de sodiu si otet, dar aceasta metoda ar trebui folosita mai rar.

Otetul protejeaza culoarea

Hainele inchise la culoase cum ar fi blugii negri pot deveni mai deschisi la culoare dupa cateva spalari din cauza reziduurilor de spaun care raman pe fibrele lor. Pentru a preveni acest lucru, pune jumatate de cana de otet distilat la ciclul final de clatire. Hainele isi vor mentine culorile intunecate.

Otetul inmoaie tesatura

Deoarece otetul descompune reziduurile de detergent, poate fi folosit pentru a inmuia prosoapele, lenjeria si hainele. In loc de balsam, poti folosi o jumatate de ceasca de otet.