Femeile care au mulți copii îmbătrânesc mai greu

O parte a familiei Papuc din satul Tudor Vladimirescu FOTO Cosmin Zamfirache

Nu este un adevăr constatat empiric, ci unul bazat pe dovezi științifice. Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Simon Fraser din Canada a arătat că numărul de copii născuți de o femeie influențează rata la care corpul ei îmbătrânește.

Oamenii de știință au descoperit că femeile care dau naștere la mai mulți prunci au telomeri mai lungi.

Telomerii sunt o parte esențială a celulelor umane care afectează modul în care ele îmbătrânesc. Sunt capacele de la sfârșitul fiecărui lanț de ADN care ne protejează cromozomii, precum capetele de plastic de la vârful șireturilor.

Lungimea telomerilor este asociată cu longevitatea. Astfel, cu cât mai lungi sunt telomerii unei ersoane, cu atât mai mulți ani se precognizează că va trăi.

Studiul de față a fost realizat de Pablo Nepomnaschy și Cindy Barha –  profesori și cercetători în științele sănătății. Ei au măsurat lungimea telomerilor la 75 de femei din comunitățile rurale din Guatemala de două ori, la 13 ani distanță, prin specimenele salivare și tampoane bucale.

Este primul studiu care a investigat relația dintre numărul de copii și scurtimea telomerilor la oameni în timp și astfel primul care a găsit o asociere directă în acest sens.

Dr. Nepomnaschy susține că acest studiu vine să contrazică teoria istoriei vieții care susține că un număr mare de copii născuți accelerează rata îmbătrânirii biologice.

Rezultatele au arătat tocmai contrariul, și anume că participantele cu cel mai mare număr de copii au avut un ritm mai încetinit sau mai lent al scurtării telomerilor. Iar acest lucru s-ar putea datora creșterii semnificative a nivelului de estrogen din corp, un hormon pe care acesta îl produce în timpul sarcinii.

Explicații științifice

Estrogenul funcționează în corp ca un antioxidant puternic, care exercită efecte protectoare asupra celulelor împotriva scurtării telomerilor.

Mediul social în care trăiau participantele la studiu ar putea de asemenea influența relația dintre eforturile reproductive ale corpului lor și viteza îmbătrânirii.

Femeile care cercetătorii le-au monotorizat de-a lungul acestui studiu făceau parte din populațiile cu o fertilitate naturală crescută, unde mamele care au mai mulți copii primesc mai mult sprijin social din partea rudelor și a apropiaților.

Iar un sprijin mai mare ajută la creșterea cantității de energie metabolică ce poate fi alocată menținerii țesuturilor și implicit la încetinirea ritmului de îmbătrânire a corpului.

Femeile cu mulți copii sunt mai puțin stresate

Dr. Janet Taylor, medic psihiatru din New York este de părere că femeile cu 4 sau mai mulți copii sunt mai puțin stresate decât mamele cu 2 sau 3 copii deoarece nu mai țin atât de mult la perfecțiune. Nu își mai fac atât de multe griji, găsesc soluții pentru eficientizarea timpului și depășesc mai ușor problemele se așteaptă mereu la ce e mai rău.

Familiile cu mulți copii se joacă mai mult și petrec mai mult timp de calitate cu cei mici. Părinții se poartă ca și când ar fi cei mai buni prieteni ai copiilor lor, iar cei mici simt acest lucru.

Au parte de mai multe sărbători, zile de naștere, onomastici și evenimente speciale care ridică moralul familiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here