Evită aceste 6 alimente care sunt dăunatoare pentru dinții tai

Anumite tipuri de alimente si bauturi pot fi daunatoare pentru dinti si gingii. Cateva substante de pe aceasta lista te vor surprinde. De exemplu, sucurile dietetice au mai putin zahar in comparatie cu sucurile clasice, asa ca ar trebui sa fie mai bune, nu? Nu mereu.

Sucurile dietetice contin acid citric si acid fosforic care uzeaza smaltul dintilor. Odata cu expunerea continua la substantele acide, eroziunea smaltului poate duce la aparitia cariilor.

Este esential sa cunoastem prinicpalele produse care ne compromit sanatatea orala. Problemele dentare cum ar fi placa si bolile gingivale pot ajunge sa afecteze sanatatea generala.

Evitarea sau limitarea anumitor alimente poate imbunatati sanatatea dentara. Citeste mai departe pentru a afla cum sa-ti imbunatatesti sanatatea orala, facand alegeri alimentare bune.

Zahar

Bacteriile responsabile de producerea cariilor dentare si a bolilor gingivale sunt alimentate si inmultite de zahar. Bomboanele tari, picaturile pentru tuse si acadelele sunt responsabile de spargerea placii si a dintilor.

Placa este un exemplu de bacterie care se agata de dinti si provoaca eroziunea smaltului. Cand placa si zaharul se combina, elibereaza un acid care mananca suprafata dintilor. Prin expunerea repetata la acest acid, apar cariile dentar.

Gheata

Da, poate parea ciudat, dar gheata este daunatoare pentru dinti mai ales daca iti place sa o sfarami. Gheata poate provoca craparea, si ruperea dintilor. Expunerea repetata la mestecarea substantelor tari su crocante poate, de asemenea, deteriora smaltul.

Citrice

Citricele sunt deosebit de dure pentru smaltul dintilor. Acidul din citrice favorizeaza eroziunea smaltului si aparitia cariilor dentare. Continutul ridicat de citrice precum lamai, limes si grapefruit slabesc incet suprafata dura a dintelui. De asemenea, trebuie sa fii atent la sucurile din fructe deoarece ar putea fi bogate in acizi citrici. Apa cu aroma de citrice va eroda, de asemenea, smaltul de pe dinti.

Cafea si ceai

Ceaiurile si cafelele cofeinizate deshidrateaza gura si pateaza dintii. Bauturile deshidratante inhiba capacitatea naturala a organismului de a umezi si curata gura. Episoadele repetate de gura uscata pot creste riscul de aparitie a cariilor si bolilor gingvale. Consumul de cafea si ceai cu zahar creste riscul de slabire a smaltului si a cariilor dentare. Periaza-ti dintii sau bea apa plata dupa ce bei bauturi zaharoase sau cofeinizate.

Mancaruri lipicioase

Alimentele care tind sa se lipeasca de dinti, nu sunt bune pentru smalt. Substantele lipicioase adera la smalt provocand o mare eroziune. Alimentele lipicioase precum caramele si fructele uscate pot fi daunatoare. Aceste substante se lipesc si intre dinti, iar atunci cand sunt combinate cu zaharuri, rezultatele sunt groaznice. Periaza-ti dintii si foloseste ata dentara dupa astfel de tratamente. De asemenea, este foarte important sa bei multa apa plata.

Alcool

Alcoolul este foarte deshidratant, ducand la reducerea salivii. Gura uscata poate favoriza aparitia cariilor si a altor problemle dentare. Aportul de bauturi alcoolice poate creste, de asemenea, riscul de a dezvolta cancer oral. Bea multa apa cand consumi alcool pentru a preveni deshidratarea.