Dulceata de gutui si lamaie

Aceasta dulceata delicioasa nu lipseste din camara mea pregatita pentru iarna. Familia mea o adora pentru ca este foarte aromata, parfumata, cremoasa si potrivit de dulce.

Reteta initiala pentru aceasta dulceata era ca zaharul sa fie in aceeasi cantitate cu fructele – de exemplu, la 4 kg de gutui sa punem 4 kg de zahar. Eu am incercat in acest mod insa iese extrem de dulce si din punctul meu de vedere, acoperă tot parfumul si gustul aromat al gutuilor.

Astfel, in acest moment eu pun 2 kg de zahar la 4 kg de gutui (cantarite dupa ce le curat de cotor). O sa vedeti in poze ca gutuile mele sunt taiate destul de mare dar voi le puteti taia cubulete mai mici.

Ingrediente:

  • 4 kg de gutui
  • 2 kg zahar
  • 2 lămâi

Preparare:

Tăiați gutuia bine spălată în patru părți, îndepărtați semințele și tăiați-o în bucăți mici.

blankSe transferă gutuia în recipientul în care va fi gătită dulceața și se acoperă cu zahăr, se toarnă acolo un pahar cu apă și se amestecă bine.

O alta varianta este sa fierbeți mai întâi siropul și mai apoi sa puneti gutuia tocată în el.

O punem la fiert la foc mediu 🔥 la inceput, amestecam bine de cateva ori pana se dizolva zaharul. Adăugați lămâie 🍋 tăiată în patru părți, scoateti-o la sfârșitul perioadei de fierbere.

blankGatiti la foc mediu pana cand dulceata isi schimba culoarea si devine transparenta. Dulceata de gutui se gateste intr-o singura etapă, timp de 1-1,5 ore.

Turnăm dulceața fierbinte în borcane sterilizate, nu este necesar să le infasuram in patura!

blank blankDulceața delicioasă de gutui pentru iarnă este gata! Pofta buna!