Copiii care tin diete drastice si nu consuma suficienta calorii, pot ajunge obezi mai tarziu, potrivit unui studiu. In timpul studiului, o parte dintre soareci au fost hraniti cu o dieta obisnuita, iar o parte au fost hraniti dupa o dieta cu un continut scazut de calorii. Rezultatul a fost interesant.
Dieta cu continut redus de calorii a determinat soarecii sa manance in exces, indiferent daca au avut predispozitie genetica la obezitate sau nu.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca o dieta echilibrata, completa, cu suficiente calorii pentru activitatile zilnice ale copiilor, este mult mai buna decat una cu un continut redus de calorii.
Obezitatea este un factor de risc major pentru diabet de tip 2 si boli cardiovasculare. Prin urmare, trebuie sa te asiguri ca copiii tai urmeaza o dieta corecta. Acest lucru este important pentru sanatatea lor pe termen lung.
Desi multi considera ca o dieta cu un continut scazut de calorii este un instrument pentru incetinirea imbatranirii si prelungirea vietii, acest lucru nu este adevarat. Alimentele dietetice procesate si ambalate, care sunt vandute ca „alternativa mai sanatoasa” nu sunt deloc sanatoase.
Dietele hipocalorice fac mai mult rau decat bine. Exista, de asemenea, suspiciunea ca majoritatea studiilor care sustin dietele cu continut scazut de calorii, ca mijloc de prelungire a vietii, contin erori grave de interpretare.
Motivul pentru care aceste diete functioneaza temporar este acela ca normalizeaza nivelurile de insulina si leptina si le mentin scazute.
Daca mananci sanatos, este posibil sa mentii nivelul optim de insulina chiar si faca aceste diete. In plus, adoptand un regim alimentar sanatos, te simti mai plin si mai satul.
Alimentele cu continut scazut de calorii contin multi potentiali artificiali de aroma si inlocuitori ai zaharului, care le dau gust. De obicei, aceste produse contin glutamat de sodiu sau aspartam care sunt foarte daunatoare sanatatii umane.
Aspartamul si glutamatul de sodiu actioneaza ca conducatori ai impulsurilor nervoase din creier si transfera informatiile de la un neuron la altul. O cantitate prea mare de aspartan sau glutamat de sodiu poate ucide neuronii.
Din pacate, un numar mare de producatori ascund faptul ca produsele lor contin glutamat de sodiu. De exemplu, folosesc urmatorii termeni, in locul numelui real:
- Gelatina
- Proteine vegetale hidralizate
- Extract de drojdie
- Orz maltuit
- Sirop de orez
Aspartamul (E951) si surcaloza (E95) – un alt indulcitor periculos, se gasesc chiar in mai multe alimente. Iata o parte dintre acestea:
- Asa numitele bauturi si alimente „light”, precum si sucuri obisnuite
- Guma de mestecat, bomboane, acadele
- Iaurturi
- Medicamente si suplimente de vitamine
- Ceaiuri de fructe
Un alt lucru important pe care trebuie sa-l stii, este ca produsele cu continut scazut de calorii, cum ar fi bauturile racoritoare dietetice, nu ajuta la slabit. Acesta este doar un mit.
In urma cu aproape un deceniu, diverse studii au sugerat ca indulcitorii artificiali stimuleaza pofta de mancare, cresc pofta de carbohidrati, sustin depozitarea grasimilor si cresterea in greutate.
Pentru a atinge greutatea normala, este esential sa urmezi o dieta sanatoasa, echilibrata si sa faci exercitii fizice in mod regulat.