Cum să plantezi tuberculii de dalii pentru a înflori frumos? Respectă aceste recomandări

dalii frumoase

Soarele de primavara incalzeste incet pamantul, iar tuberculii de dalii, depozitati in pivnita trebuie scosi afara. Acum este momentul potrivit sa pregatim patul de flori pentru ei.

Daca nu ai avut grija de ei in timpul iernii, s-ar putea sa-i gasesti putreziti sau uscati. Totusi, s-ar putea sa ai noroc si sa observi ca acestia au trecut cu bine peste iarna.

Scoate daliile din cutii, intinde-le pe gazon si examineaza-le cu atentie – indeparteaza tuberculii uscati si goi (nu ai ce sa faci cu ei).

tuberculiIndeparteaza cu grija tuberculii putreziti, astfel incat sa nu ramana niciun tubercul afectat in ciorchine, pentru ca altfel putregaiul se va raspandi pe paturile de flori dupa plantare.

Daliile vor creste frumos daca le vei aseza in lazi umplute cu turba si compost si le vei lasa intr-un loc luminos (poate chiar intr-o sera). Trebuie sa le uzi ocazional. Peste cateva zile, turberculii vor incepe sa incolteasca.

Planteaza daliile in luna mai. Dureaza aproximativ 3 saptamani ca acestea sa iasa la suprafata. Nu este recomandat sa plantezi tuberculii prea adanc, deoarece ei cresc mai incet si sunt predispusi la diferite boli.

Pregatirea patului de flori

Patul de flori pentru dalii trebuie sa fie intr-un loc insorit. Gaseste locul potrivit, apoi sapa o groapa de 10 centrimetri si adauga o mana de ingrasamant. Pune apoi tuberculul in pamant.

groapa tubercul dalieDaliile mici ating o inaltime de jumatate de metru si pot fi plantate la o distanta de 30 de centimetri unele de altele. In schimb, intre daliile inalte trebuie sa existe o distanta de 50 de centimetri.

Planteaza smocuri mai mici de tuberculi, 5 sau 6 sunt suficienti. Smocurile prea mari infloresc mai putin.

smocuri mici de dalieDaca stai la bloc si vrei sa ai dalii la tine in balcon, iti recomand sa cumperi „baby dahlias”, acestea ating o inaltime de 30-50 de centimetri.