Pentru a nu perturba ciclul natural de dezvoltare, majoritatea grădinarilor plantează toamna bulbi de crin. Trebuie sa stiti ca puteți planta bulbi primăvara, dar nu toate tipurile de crini sunt potrivite plantarii de primavara.
Această procedură ar trebui începută la începutul lunii aprilie.
Plantarea de primăvară are avantajele sale, nu este necesară „izolarea„ solului, iar bulbii pot fi păstrați la rece înainte de însămânțare. Dar există dezavantaje, nu plantează crini nord-americani primăvara, soiurile tubulare nu vor avea timp să înflorească, iar primăvara crinii nu vor oferi bulbi de inmultire.
Alegeți bulbi de calitate pentru plantare. Dacă ați colectat singuri bulbi pentru însămânțare (de la alti crini din gradina), aceștia trebuie pregătiți înainte de însămânțare. Spălați bulbii în apă și scufundați-i într-o soluție slabă de sulfat de cupru timp de jumătate de oră. Apoi, bulbii trebuie păstrate în Fundazol (fungicid), spălati și scufundati într-o soluție de karbofos – 10 litri de apa cu o lingura solutie.
Florilor le place pământul afânat și umed, pH-ul solului ar trebui să fie alcalin. Pământul trebuie pregătit de îndată ce zăpada începe să se topească. Ar trebui săpat până la o adâncime de 40 cm și trebuie aplicate îngrășăminte cu potasiu-fosfor.
La compoziția solului se poate adăuga un amestec de ace de conifere și nisip. Nu se poate aplica gunoi de grajd. Este necesar să aplicați o lingură de azotat de amoniu pe m², 50 g de nitroammofoska la o găleată de apă, adăugați cenușă de 6 ori pe toată perioada de creștere.
Alegeți un loc pentru plantare – umbră parțială sau o zonă însorită unde apa nu se adună primăvara. Dacă zona este însorită, este mai bine să mulciți solul. Plantați bulbii la o adâncime de 10-20 cm.
Dacă solul este tare, adâncimea de plantare ar trebui să fie mai mică. Lăsați o distanță de 20 cm între soiurile cu creștere joasă, 30 cm între soiurile înalte, florile trebuie să fie plantate pe partea de nord, astfel încât să se „uite „ spre casă atunci cand infloresc. După însămânțare, bulbii trebuie acoperiți cu sticle de plastic taiate pentru a crea condiții de seră.
Primăvara, florile pot fi afectate de putregaiul bacterian. Pe frunze încep să apară pete palide, galbene, care se deplasează spre tulpină. Florile pot muri, așa că ar trebui să încetați să aplicați îngrășăminte cu azot și să reduceți udarea.
Dacă florile au început să fie acoperite cu mucegai gri, pete maro, acestea au fost afectate de boala. Acest lucru se întâmplă din cauza umidității excesive și a creșterilor de temperatură. Este necesar să afanati adesea solul și să efectuați un tratament cu solutie de cupru pentru a lupta împotriva bolii.
Putregaiul rădăcinii – o culoare galbenă apare pe vârful mugurilor. Bulbii afectati trebuie îndepărtati de pe loc și dezinfectati.