Cum alegi corect nucile

Nucile sunt o sursă bogată de vitamine și minerale benefice pentru oameni. Includerea lor în dieta zilnică poate preveni multe boli. Este un produs popular folosit în gătit și consumat crud. Dar puțini știu cum să aleagă nuci de calitate. Și, de fapt, calitatea poate fi evaluată chiar în momentul achiziției.

Alegerea corecta a nucilor:

Nucile sunt vândute în mai multe forme: în coajă, curățate, întregi și mărunțite. Cel mai des, puteți găsi produsul curățat, care are un termen de valabilitate semnificativ mai scurt decât nucile în coajă. Indiferent de starea lor externă, există mai multe criterii după care puteți determina cu exactitate calitatea și prospețimea. Nucile pot fi cumpărate în magazine și piețe. La ce ar trebui să acordați atenție mai întâi?

Cum să alegi nuci de calitate și cum să înțelegi dacă nucile sunt stricate – în magazin

Pe rafturile magazinului, nucile pot fi achiziționate în mai multe variații. Dacă luăm în considerare opțiunea în coajă, atunci semnele sale externe pot spune multe despre calitatea sa.

Pe coajă nu ar trebui să fie depuneri, mucegai sau deteriorări.

Prezența găurilor în coajă înseamnă că miezul a fost afectat de paraziți.

Produsul trebuie să fie uscat.

Dacă lovești două fructe unul de celălalt, sunetul ar trebui să fie clar. În caz contrar, indică o nuca stricata. Un miez proaspăt nu face niciun sunet când este agitat și este imobil în coajă.

O nuca proaspăta diferă semnificativ în greutate de una uscata.

Fără miros ciudat sau de mucegai.

Suprafața cojii ar trebui să fie de culoare aurie; o nuanță mai închisă poate indica stricăciune.

Miezul nucilor curățate (întregi) ar trebui să fie ales de dimensiuni mai mari și voluminoase. Ele ar trebui să fie predominant de culoare galbenă, dar este acceptată și o nuanță de maro. De asemenea, nu ar trebui să emită miros de mucegai sau umezeală.

În cazul unei variante preambalate, verificați etanșeitatea ambalajului și prezența unei etichetări recente. Cu prezența unei date care poate fi ușor ștearsă și înlocuită, desigur, este mai bine să nu o luați. Dacă nucile sunt vrac și lângă acestea se află produse cu un miros puternic, este mai bine să evitați astfel de opțiuni, deoarece fructele tind să absoarbă puternic aromele străine.

Alegerea nucilor la piață:

În general, nu există nicio diferență între cumpărarea în magazin și la piață. Produsele de calitate slabă pot fi găsite în ambele locuri. Dar la piață, acestea sunt vândute predominant decojite, cu puține opțiuni preambalate.

Prin urmare, puteți întotdeauna nu numai să priviți, dar și să gustați. Acest lucru se aplică nucilor curățate. Trebuie să excludeți prezența aromelor străine, amărăciunii și mucegaiului. În ceea ce privește nucile în coajă, toate semnele de calitate sunt aceleași ca pe rafturile magazinului.

Puteți solicita întotdeauna vânzătorului să prezinte documente pentru produs. Toate nucile vândute trebuie să treacă prin inspecție veterinară și sanitară.

Conformitatea cu calitatea acestui produs este verificată cu ajutorul documentelor speciale care conțin toate caracteristicile necesare nucilor și miezurilor lor separat.

Suprafața cojii caracteristic netedă, cu rugozități minore permise și evidențiere ușoară a nervurilor. Pielea miezului cu o nuanță aurie sau maro deschis. La ruptură, culoarea ar trebui să fie albă sau gălbuie. Trebuie să se desprindă ușor de coajă.

Cum să iti dai seama dacă nucile sunt stricate?

Prospețimea fructelor poate fi determinată prin aspectul lor exterior. Este clar stricat dacă:

 • Pe suprafața cojii sunt urme de mucegai, pete sau alte depuneri. Același lucru se aplică și miezului de nuca.
 • Există un miros neplăcut de umezeală sau mucegai.
 • miezul are un aspect întunecat și uscat.
 • Se sparge ușor cu degetele.
 • Dacă nucile (in coaja) sunt lovite, vor produce un sunet surd.
 • Greutatea ușoară a nucilor întregi.

Toate aceste semne pot indica faptul că produsul este stricat și nu ar trebui sa le mai cumparati. Dacă nu se respectă depozitarea corectă a nucilor, termenul lor de valabilitate este semnificativ redus.

Este necesar să înmoi nucile înainte de consum?

Se recomandă înmuierea nucilor imediat înainte de consum. Acest lucru se face deoarece conțin acid fitic. Când intră în organism, acesta poate împiedica absorbția unor macroelemente esențiale necesare omului. Acest lucru se aplică nu numai nucilor, ci și multor alte tipuri de fructe uscate.

În plus față de îndepărtarea acidului fitic prin înmuiere, această metodă poate activa substanțe benefice în nucă. De asemenea, elimină posibila amărăciune și arata care sunt nucile stricate (acestea nu vor absorbi umiditatea). După înmuiere, durata de valabilitate se reduce semnificativ, așa că produsul trebuie consumat într-o perioadă scurtă.

Instrucțiuni pas cu pas pentru înmuierea nucilor:

Există mai multe nuanțe în ceea ce privește înmuierea nucilor, care trebuie urmărite pentru o eficacitate maximă. Pentru aceasta, trebuie să:

 • Puneți exact cantitatea de nuci într-un recipient de sticlă pe care le puteți consuma în câteva zile.
 • Acoperiți cu apă astfel încât să acopere nucile.
 • Lăsați pentru 10-14 ore.
 • Scurgeți apa și clătiți suplimentar sub un jet de apa.
 • Uscati fructele cu un prosop de hârtie.
 • Apoi păstrați în frigider într-un recipient de sticlă sub un capac închis.
 • Pentru uscare, puteți utiliza, de asemenea, un cuptor, preîncălzit la 50°C.

Înainte de a cumpăra, evaluați întotdeauna semnele externe ale produsului și, dacă este necesar, solicitați documentația relevantă.