Vecinul meu mi-a aratat un mod unic de inmultire a orhideei, folosind doar o tulplina de planta si o sticla de plastic. Fara lastari laterali sau preparate speciale.

Cum se inmulteste o orhidee?

Ai nevoie de:

  • Un recpient din plastic cu capac
  • Tulpina lunga a unei orhidee fara frunze
  • Ata de pescuit, banda de cauciuc sau sfoara solida
  • Un amestec de muschi si turba
  • Apa

Imparte tupline in doua parti. Tai-o in doua, fara a deteriora ochiurile, deoarece din ele vor creste radacini noi.

Taie sticla de plastic in jumatate. Inmoaie amestecul de muschi si turba in apa. Pune ambele parti ale tulpinii impreuna si infasoara amestecul umed in jurul lor. Leaga-le ferm cu o ata de pescuit sau o banda de pescuit.

Pune putina apa pe fundul sticlei, introdu tulpinile si acopera cu jumatatea superioara a sticlei. Pune sticla intr-un loc insorit. Din muguri se vor forma, in curand, noi radacini aeriene.

Apoi poti imparti tulpina. Pune fiecare tulpina cu radacini intr-un recipient separat.

O alta metoda, fara turba

A doua metoda pare mai simpla, dar presupune expunerea mugurilor si tratarea lor cu asa-numita pasta de citokinina, care stimuleaza semnificativ cresterea radacinilor aeriene.

Iti recomand totusi sa incerci mai intai, prima metoda, care nu necesita un astfel de tratament.

Inmultire prin butasi

Aceasta metoda este utilizata la plantele mai vechi, si in special la speciile Epidendrum si Thun. Cel mai bine se inmultesc cu butasii primavara sau in primele luni de vara.

Lastarii superiori sau lastarii din anul pecedent, sunt taiati din planta.

Butasii sunt plantati intr-un substrat foarte aerisit (din muschi) si trebuie udati in mod regulat. Butasii incep sa produca radacini aeriene, nu mai devreme de 25 de zile. La inceput este bine sa plantam butasii si sa-i acoperim cu folie pentru a mentine umezeala.