Vinetele sunt plante ce necesită un sol foarte fertil (de preferat fertilizat natural), foinos și cât mai bine drenat. Ele se dezvoltă în mod favorabil și pe soluri argiloase, deci dacă locuiti intr-o zona cu sol argilos, nu va descurajati deoarece ingrijindu-le corect, puteti obtine o cultura extraordinară.
Fertilizarea culturii de vinete
În timpul perioadei de creștere, se recomandă efectuarea a 2-3 fertilizări foliare, iar cele mai indicate îngrășăminte sunt cele organice lichide special concepute pentru culturile de legume.
Prima fertilizare se realizează la aproximativ 15-20 de zile de la plantare, iar următoarea se efectuează la interval de 10-15 zile după prima fertilizare.
Vinetele necesită aplicarea de îngrășăminte faziale, atât la nivel radicular, cât și foliar, pentru a obține recolte bogate.
La aproximativ 1-2 săptămâni după plantare, se recomandă administrarea de îngrășăminte mai bogate în fosfor sau echilibrate, pentru a favoriza înrădăcinarea plantelor. De asemenea, se pot aplica îngrășăminte foliare, în funcție de necesitățile specifice ale plantei și de condițiile de mediu.
Umiditatea
Este recomandat să udăm vinetele direct la rădăcină cu apă caldă (20-25 °C) în orele serii, astfel încât umiditatea să nu se evapore la soare. Vinetele au nevoie de o cantitate mare de apă, depășind nivelul necesar pentru cultivarea roșiilor, de exemplu.
Lipsa apei afectează iremediabil planta, conducând la căderea masivă a florilor sau a fructelor proaspăt formate.
Totuși, trebuie evitat excesul de apă, în special în perioada de plantare a răsadurilor. Pe măsură ce planta crește, aceasta va avea nevoie de o cantitate mai mare de apă, în special în lunile iulie și august.
În prima parte a perioadei de vegetație, se recomandă o normă de udare de aproximativ 150-200 m3/ha. Pe măsură ce vremea devine mai călduroasă, norma de udare crește la 300-350 m3/ha. În total, se efectuează 18-20 de udări, la un interval de 7-8 zile.
Temperatura
Vinetele sunt plante cărora le place căldura, având nevoie de temperaturi cuprinse între 20-30 de grade Celsius și putând tolera chiar și depășirea acestei limite (aproape de 40 de grade Celsius), în timp ce semințele germinează la temperaturi cuprinse între 20-28 de grade Celsius.
Temperaturile mai scăzute de 15 grade Celsius nu sunt bine tolerate, ducând la avortarea bobocilor florali, în timp ce temperaturile cu adevărat scăzute duc la moartea plantei.
Polenizarea
Polenizarea este foarte importantă, deoarece florile de vânzole nepolenizate sau nepolenizate complet, de obicei, nu reușesc să dezvolte rod și cad de pe plantă, mai ales în perioada timpurie a sezonului, datorită temperaturilor scăzute în timpul nopții și variațiilor mari de temperatură între zi și noapte.
Transferul de polen în câmp poate fi realizat prin vânt, precum și cu ajutorul insectelor. Polenizarea optimă, în special în sere și solarii, se realizează cu ajutorul bondarilor.
Lumina
Aceasta este destul de importantă, în special în perioada înfloririi și formării fructelor. Lipsa luminii în cantitate suficientă oprește dezvoltarea plantei, indiferent de stadiul de dezvoltare.
În ceea ce privește bolile, vinetele sunt afectate în mod semnificativ de: patarea brună, patarea brună a frunzelor și a fructelor, putregaiul cenușiu, putregaiul fructelor, verticiloză și fuzarioză.
Cei mai întâlniți dăunători sunt:
- păduchele verde al solanaceelor,
- gândacul din Colorado,
- omida fructelor.
- păianjenul roşu (Tetranychus urticae)
- păianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus) păduchele verde al solanaceelor (Macrosiphon euphorbiae)
- musculiţa albă (Trialeurodes vaporariorum)
- tripsul comun (Thrips tabaci)
- gândacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata)
- omida fructelor (Helicoverpa armigera)
- coropişniţa (Gryllotalpa gryllotalpa)
De obicei, acești dăunători și bolile lor sunt comune și la roșii.
Recoltarea fructelor începe în a doua jumătate a lunii iulie. Fructele se recoltează atunci când au culoarea caracteristică soiului/hibridului.