Dacă ați remarcat o decolorare rapidă a frunzelor și un bulb deformat, este posibil să vă confruntați cu viermele cepei, un dăunător periculos ce atacă și alte legume similare, precum usturoiul sau arpagicul.
Există tratamente pentru această problemă pe care le putem aplica după infestare, dar cel mai eficient ar fi să prevenim apariția acestui dăunător. Așadar, să analizăm cum se manifestă această larvă și ce soluție folosim pentru stropirea cepei împotriva viermelui rădăcinii.
Ce reprezintă în mod exact viermele cepei?
Această larvă este întâlnită în special în regiunile Banat, Transilvania, în special în zonele cu suprafețe extinse cultivate cu ceapă și usturoi. Atunci când nu se respectă rotația culturilor, probabilitatea apariției acestui dăunător crește semnificativ.
Viermele cepei poate fi dificil de detectat, deoarece poate avea o culoare albă, crem sau uneori chiar transparentă. Sunt foarte subțiri și ating o lungime maximă de 1,5-1,6 mm.
Într-un an pot apărea până la trei-patru generații de viermi ai cepei, prima dintre ele fiind cea mai periculoasă. Chiar și înainte de recoltare, poate apărea o nouă generație a acestui dăunător.
Semnalele atacului de vierme al cepei
Bulbii cepei contaminate încep să se deformeze și chiar să devină moi: acestea sunt unele dintre primele indicii ale atacului de vierme. Pe lângă acestea, frunzele își vor modifica culoarea, inițial într-un verde deschis, pentru ca ulterior să devină galbene și să se usuce.
Dacă atacul de vierme are loc când planta este deja bine dezvoltată, bulbii vor prezenta pete albe, care ulterior se vor transforma în pete brune și gri.
Dăunătorul are capacitatea să supraviețuiască iernii, iar primăvara va migra către plantele tinere.
Ne vom aprofunda imediat în detaliile despre subiectul nostru, și anume ce soluție folosim pentru stropirea cepei împotriva viermelui rădăcinii. Însă, înainte de a face acest lucru, vom menționa etapele de dezvoltare ale dăunătorului.
Pe timpul iernii, larva se află în stadiul de pupă și se găsește în interiorul solului, la câțiva centimetri adâncime. Odată cu venirea vremii calde, aceasta se transformă în adulți, completându-și dezvoltarea în jurul lunii mai. Practic, în vara începe și perioada lor de reproducere, ceea ce duce la atacul asupra legumelor.
Și larvele, după ce depun ouăle, provoacă atacuri semnificative asupra cepei, mai exact asupra bulbilor, deoarece se hrănesc pentru a se dezvolta.
De asemenea, larvele, după ce ouăle sunt depuse, provoacă atacuri semnificative asupra cepei, în special asupra bulbilor, deoarece se hrănesc pentru a se dezvolta.
Preîntâmpinarea atacului viermilor de ceapă
1. Rotația culturilor
O cauză comună a acestui atac este absența rotației culturilor, ceea ce permite dăunătorilor să persiste în sol. Viermii de ceapă se hrănesc exclusiv cu legume din această familie, precum usturoiul, arpagicul etc., astfel că, dacă se practică rotația culturilor, dăunătorul nu va mai avea resurse pentru a se hrăni.
Nu trebuie să uităm că viermele de ceapă supraviețuiește iernii în pământ, preferând porțiunile de sol mai mari și ușor aerate. Prin urmare, o descompunere și o sfărâmarea eficientă a solului vor contribui la preîntâmpinarea prezenței viermilor de ceapă.
O altă metodă de prevenire a acestui tip de atac este să amânăm plantarea până când temperatura este suficient de ridicată pentru ca ouăle să nu mai supraviețuiască în sol.
2. Momentul semănatului
De exemplu, spre sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie, acest interval s-ar putea să fie cel mai adecvat, comparativ cu începutul lunii mai.
În plus, bulbii proaspăt transplantați sau semănați pot fi acoperiți cu un strat protector care să apere plantele de atacul viermilor de ceapă.
După fiecare sezon de cultivare a cepei, solul trebuie lucrat în profunzime. Eliminați resturile vegetale. Este important de menționat că soiurile de ceapă albă sunt mai vulnerabile la atacul viermilor de ceapă. Pe de altă parte, ceapa roșie este mai rezistentă la acest dăunător.
3. Lupta biologică și chimică
Așadar, să analizăm ce metode biologice și chimice putem aplica și, desigur, să răspundem la întrebarea legată de ce soluție folosim pentru stropirea cepei împotriva viermelui rădăcinii.
4. Capcane adezive
Prin utilizarea unor cutii lipicioase, acești dăunători pot fi atrași și reținuți. Cu toate acestea, acest tip de combatere a dăunătorului este potrivit pentru grădini sau suprafețe de teren mai mici.
Fiecare capcană trebuie verificată la aproximativ două săptămâni și, eventual, înlocuită dacă insectele s-au adunat deja.
Puteți utiliza și o metodă biologică de tratament împotriva dăunătorilor la ceapă. Veți avea nevoie de piper cayenne măcinat, ghimbir și mărar. Aceste ingrediente au scopul de a îndepărta viermii de la rădăcini, împiedicându-i să mai depună ouă.
O altă rețetă pe bază de plante ce poate fi folosită ca insecticid este următoarea: pregătiți un amestec din usturoi, ardei iute și ceapă, pe care le tocați foarte bine într-un blender. Adăugați apoi apă și puțin săpun organic. Lăsați amestecul să se decanteze o zi. Se strecoară și apoi puteți pulveriza solul pentru a elimina viermii de ceapă.
5. Combaterea chimică
Iată ce insecticide se pot folosi pentru a combate atacul de vierme la ceapă.
Se poate utiliza substanța Trichodermin, 30 g diluată în 30 de litri de apă sau Metronidazol – 4 comprimate diluate în 10 litri de apă.
6. Alte insecticide recomandate:
- Actara 25 WG (tiametoxam) – 0,02 %
- Mospilan 20 SP (acetamiprid 20 %) – 0,025 %
- Novadim Progress (dimetoat 400 gr./lt.) – 0,2 %
- Nemathorin 10 G – după aplicare, solul trebuie udat din abundență pentru ca insecticidul să pătrundă în sol. Efectul maxim survine în 7-14 zile.
Pentru combaterea celei de-a doua generații, se efectuează tratamente în perioada iulie-august. Printre insecticidele folosite se numără: Actara (Actara 25 WG, 1,5 g), Karate Zeon (Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)), Calypso (Calypso 480 SC, 1,8 ml).
Deoarece frunzele sunt lucioase, este recomandat să adăugați un adeziv, precum aracet 0,15%. Tratamentul se va repeta la un interval de 10-12 zile.