Un deliciu, o delicatesă din cele mai simple ingrediente – Cremă de lapte gata în 5 minute

Un deliciu, o delicatesă din cele mai simple ingrediente – Cremă de lapte gata în 5 minute

Ingrediente:

  • 250 g unt moale
  • 200 g zahăr pudră
  • 100 ml lapte
  • 1 pachețel de vanilie

Mod de preparare:

1. Pentru început, punem laptele la fiert, pe foc mic. Adăugăm untul, zahărul pudră, vanilia și amestecăm bine.

2. Cu ajutorul unui mixer, batem crema până la omogenizare.

Cel mai bine e să amestecați cu mixerul la viteză mică. Nu amestecați crema mai mult de 5 minute. Dacă nu dispuneți de un mixer, amestecați crema cu un tel. Nu folosiți blenderul sau robotul de bucătărie. Dacă doriți un decor mai complex, adăugați colorant alimentar și amestecați. Dați crema la frigider.

Decenii intregi, untul a fost blamat pentru toate bolile cardiovasculare cunoscute omului. Banuit ca ar infunda arterele (cum sa crezi asta despre un aliment atat de cremos si alunecos?), a fost pus pe o lista neagra de alimente si a ramas acolo pana la inceputul secolului XXI, cand o serie de studii realizate pe subiecti umani au constatat ca nu untul (si in speta grasimile saturate) era problema, ci asocierea lui cu carbohidrati.

Untul contine vitamine liposolubile. Vitaminele sunt de doua feluri: hidrosolubile (se absorb in prezenta apei) si liposolubile (se absorb in prezenta grasimilor). Faptul ca untul vine la pachet cu vitamine liposolubile este inca o atestare a beneficiilor. Vitaminele A, K2 si E, desi in cantitati relativ mici raportat la 100 de grame, sunt asimilate rapid de organism.

De altfel, vitamina K2 (forma animala a vitaminei K) scade riscul de boli cardiovasculare la femei cu 9 procente pentru fiecare 10 micrograme consumate, versus vitamina K1 (forma vegetala), care nu a prezentat nicio modificare a acestor procente in timpul studiilor.