Compot de mere, struguri si menta

Sezonul semințelor de mere este în plină desfășurare, așa că pregătiți neaparat acest compot de mere mici întregi, cu struguri și mentă, în sirop de zahăr. Cu cât merele sunt infuzate mai mult timp, cu atât devin mai gustoase și mai aromate iar siropul cu aromă de mentă poate fi folosit pentru a insiropa pandișpanul pentru o prăjitură, precum și pentru a pregăti deserturi sau băuturi.

Ingrediente pentru un borcan de 1.3 litri:

  • mere – 450 g
  • struguri albi – 150 g
  • zahăr – 400 g
  • menta – 1 legatura

Preparare:

Separați strugurii de ramuri și spălați-i. Spălați bine borcanele și capacele cu apă fierbinte și bicarbonat de sodiu. Nu este necesar să le sterilizați inainte.

blankSpălați merele, nu îndepărtati cozile si umpleti borcanele cu mere spălate până la 2/3 din volum.

blankAdăugați strugurii spălați. Spălați crenguțele de mentă și puneți-le, de asemenea, în borcane.

blankUmpleți borcanele cu apă clocotită până la sus și acoperiți cu capace. Lăsați borcanele să se încălzească timp de 20 de minute. După timpul specificat, scurgeți apa din borcane într-o tigaie. Pune tigaia pe aragaz si infierbantati din nou. Turnați apă clocotită peste fructele din borcane a doua oară și lăsați să se încălzească încă 20 de minute.

blankTurnați zahărul în cratiță și scurgeți a doua oară apa din borcane si aduceți siropul la fiert. Se fierbe siropul 2-3 minute dupa care umpleti borcanele cu sirop clocotit până la sus.

blank

blankStrangeti bine capacele borcanelor si punetile cu capacul in jos, acoperite de o patura si lasati-le sa se raceasca complet.

blank

 

Pentru gătit, folositi mere mici si struguri albi. Fructele trebuie să fie tari, întregi, fără lovituri. Puteți folosi crenguțe de mentă sau suc de lămâie pentru aromă.