Chec cu cirese

Coacerea unui chec este și ea o sarcină cu care nu toată lumea se descurcă imediat. Astăzi vă voi vorbi despre trei secrete principale ale unei copturi pufoase și delicate pentru ceai, urmând cărora veți avea cel mai delicat chec, cu adaos de fructe de pădure sau alte fructe.

În a doua zi, astfel de chec este chiar mai bun, dar rar mai rămâne vreo bucățica pentru a doua zi – este incredibil de delicios! Nu ratați punctele importante în preparare și metoda de a crea un alt model pe felie.

Nu vă fie teamă de grăsime și zahăr, tortul iese exact așa cum trebuie: pufos, nu se simte gras și nici prea dulce ci este moderat dulce și se topește în gură!

Ingrediente necesare:

  • 250 gr unt
  • 250 gr zahar
  • 4 oua
  • 1 zahar vanilat
  • Un praf de sare
  • 100 ml lapte
  • 350 gr faina
  • 10 gr cacao
  • fructe la alegere

Mod de preparare:

Primul principiu sau „secretul” unui chec delicat este untul, fie că este unt sau vegetal nu contează, în rețeta noastră de chec, untul este important. Ar trebui să fie mult unt, atunci checul „se topește în gură” și totuși nu există senzația de gras. Bateți 250 g de unt cu 82% conținut de grăsimi cu 50 g de zahăr până când untul devine mai ușor.

Bateți ouăle separat: iau 4 ouă direct din frigider, adaug o părticică de sare și zahăr vanilat (5 g), adăugați 200 g de zahăr treptat după apariția bulelor mari, nu este nevoie să bateți până când se formează spuma albă, dar bătutul este important, va ajuta la cresterea checului mai bine în cuptor și va face sa fie pufos.

Apoi adăugați untul bătut părților în ouăle bătute, amestecând la viteze mici!

Turnați 100 ml de lapte rece, puteți folosi unul mai gras, sau doar apă. Trecem la făină. Calitatea si umiditatea făinei poate fi diferita, iar această cantitate poate varia ușor.

Scoateți 1 lingură din 350 g de făină pentru mai târziu, și adăugați restul în 2 etape la baza untului de tort. Amestecați bine. Al doilea principiu este densitatea aluatului, aluatul pentru un chec cu unt ar trebui să fie ca o cremă pentru tort – nu picură de pe tel, dar nu este nici dens.

blankÎmpărțiți aluatul aproximativ în două, adăugați 1 lingură de făină (cea rămasă) la o parte, și 10 g de pudră de cacao bună la cealaltă. Spuneți-mi, care mărci de cacao nu v-au dezamăgit niciodată?

blankUneori se întâmplă să fie cocoloase în pudră (amestecați mai întâi aluatul alb cu un tel, iar apoi cel de cacao, astfel încât să nu trebuiască să spălați telul dacă este invers.

Luați o formă de chec (sau forma cu gaura in mijloc), astfel încât să obțineți al treilea principiu al coacerii reușite – mijlocul nu va rămâne crud (mai ales dacă forma este ca a mea, cu un diametru de 26 cm).

Ungeți forma cu unt, presărați cu făină. Umpleți-o haotic cu aluat, puteți pur și simplu „arunca” cu lingura, sau puteți folosi și o scobitoare pentru a desena zigzaguri în interiorul aluatului pentru a crea modele pe felie de chec.

blankCireșele sau alte fructe trebuie tăiate în bucăți, scurgeți sucul și amestecați totul cu amidon, astfel încât în timpul coacerii să gelifieze sucul rămas în fruct. Este mai bine să folosiți amidon de porumb, amidonul de cartofi are un gust neplăcut.

Deasupra, adăugați restul aluatului, neteziți-l cu o lingură umedă și coaceți într-un cuptor preîncălzit la o temperatură de 180 de grade Celsius, cu căldură de sus și jos, până când o scobitoare introdusa în centru iese curata, aproximativ 50-60 de minute.

Al meu a durat 55 de minute, tortul trebuie să se răcească în formă timp de 5-7 minute, apoi să-l întoarceți pe un grătar și să-l lăsați să se răcească, dacă doriți, presărați cu zahăr pudră. La coacere, întotdeauna apar crăpături frumoase pe un chec!

blankAroma acestui chec nu lasă niciodată tortul să se răcească complet, dar dacă vă mai rămâne, credeți-mă, în ziua următoare tortul devine și mai gustos, păstrând totuși aroma, fragezimea, pufoșenia și gustul perfect! Cum vi se pare această rețetă? Cu ce fruct veți coace acest chec? Pofta buna!