Chec marmorat cu ciocolată – Rețeta este ușoară, din ingrediente ușor accesibile

Checul este un desert clasic în România, care nu necesită o ocazie specială pentru a fi preparat și servit. Rețeta este simplă, din ingrediente ușor accesibile.

Checul este și foarte versatil, în sensul că se taie felii, care se pot lua la serviciu, la școală sau în călătorie, pentru a-l servi ca desert sau ca gustare. Dimineața merge alături de un pahar cu lapte sau cu suc de fructe.

Dacă vreți să duceți checul simplu la un nivel mai înalt, îl puteți „împodobi” cu o mantie de ciocolată pe deasupra, iar în aluat se pot adăuga stafide, bucăți de citrice, vișine, miez de nucă sau orice alte ingrediente.

Checul marmorat cu ciocolată nu are un grad de dificultate foarte mare, cum poate părea la prima vedere.

Ingrediente pentru blat:

 • 5 ouă
 • 4 linguri de ulei
 • 200 g de zahăr
 • 180 g de făină
 • 2 pachete de zahăr vanilat
 • 1 linguriță de praf de copt
 • 30 g de pudră de cacao
 • 100 g de stafide
 • coaja rasă de la 1 lămâie
 • 1 praf de sare

Ingrediente pentru glazura de ciocolată

 • 100 g de ciocolată amăruie sau neagră
 • 80 ml de frișcă

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius și apucați-vă de blat. Ungeți o tavă de chec (sau de pâine) cu unt sau ulei și așterneți în ea hârtie de copt.

Spargeți ouăle și separați albușurile de gălbenușuri în boluri diferite. Bateți albușurile cu un praf de sare cu mixerul, până rezultă o spumă albă. Incorporați zahărul treptat, câte o lingură pe rând, până când spuma se întărește. Trebuie să atât de fermă încât dacă întoarceți bolul, spuma nu cade.

Bateți apoi gălbenușurile cu cele 2 pliculețe de zahăr vanilat, apoi adăugați uleiul și amestecați până la omogenizare. Transferați spuma de albușuri în bolul cu gălbenușuri și amestecați ușor, cu o lingură de lemn sau cu o spatulă, cu mișcări de sus în jos, pentru a nu strica spuma.

Incorporați făina amestecată cu praful de copt, treptat. Adăugați apoi coaja de lămâie.

Împărțiți compoziția obținută în 2 boluri, în cantități egale. Într-un bol adăugați pudra de cacao cernută. Cu o lingură, adăugați compoziția albă în tavă, apoi puneți o lingură de compoziție maro și câteva stafide. Adăugați un strat de compoziție albă, apoi din nou un strat de compoziție maro și stafide. Repetați procedeul până când terminați compozițiile.

Coaceți checul timp de 25-30 de minute. Verificați dacă este făcut cu o scobitoare. Dacă iese curată din mijlocul blatului, înseamnă că este gata.

Lăsați checul să se răcorească complet în tavă. Între timp, puteți pregăti glazura de ciocolată.

Rupeți ciocolata în bucăți mici și puneți-le într-un bol. Încălziți frișca într-un ibric. Când aproape atinge punctul de fierbere, turnați-o peste bucățile de ciocolată.

Lăsați amestecul să stea 2 minute, până când frișca fierbinte înmoaie ciocolata. Amestecați până la omogenizare. Lăsați glazura să se răcească de tot înainte de a o utiliza.

Turnați glazura de ciocolată peste checul din tavă și lăsați-l să se răcească în frigider timp de cel puțin 1 oră înainte de a-l tăia și a-l servi.

Se poate decora suplimentar cu cireșe sau vișine confiate, cu miez nucă măcinată, cu nucă de cocos, coji de citrice confiate etc.