Checurile, tartele și brioșele nu trebuie să fie numaidecât dulci. Noi le asociem cel mai des cu deserturi, însă ele pot fi preparate și servite inclusiv ca aperitive.

Checul-aperitiv pe care vi-l prezentăm mai jos poate fi o mâncare versatilă pentru micul-dejun, pentru prânzul de la serviciu sau chiar pentru cină, dacă se servește cu o salată alături.

Se pot face numeroase combinații de ingrediente: șuncă, ciuperci, roșii uscate, porumb, spanac, măsline, ardei gras, brânză, pește etc.

Rețeta prezentată aici conține șuncă, ciuperci și măsline, o asociere de ingrediente care ne duce cu gândul la pizza. Chiar dacă nu arată ca o pizza, cel puțin gustul și mirosul sunt foarte asemănătoare.

Aveți nevoie de 20 de minute pentru a pregăti compoziția și încă 40 de minute pentru a o coace. În total o oră.

Chec-aperitiv cu șuncă, măsline și ciuperci – rețetă

Ingrediente

  • 150 g de făină
  • 5 ouă mari
  • 100 g de șuncă de curcan
  • 200 g de cașcaval (mozzarella, telemea etc)
  • 90 g de măsline
  • 150 g de ciuperci la conservă
  • 4 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță de sare

Mod de preparare

Șunca se desface fâșii mici, iar brânza se sfărâmă sau se dă pe răzătoarea cu găuri mari. Măslinele se taie feliuțe, iar ciupercile bucăți mai mici (dacă sunt foarte mari).

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Puneți ouăle într-un bol și bateți-le spumă cu mixerul, până își dublează volumul.

Adăugați făina treptat, câte o lingură și continuați să mixați până la deplina incorporare. Adăugați și praful de copt odată cu făina. Adăugați și uleiul în timp ce mixați.

Opriți mixerul și incorporați șunca, brânza, măsline, ciupercile și sarea. Omogenizați compoziția folosind o spatulă sau o lingură. Turnați compoziția într-o tavă de chec (sau de pâine) și introduceți-o în cuptorul încins. Checul se coace în circa 35-40 de minute, în funcție de cuptor.

Scoateți tava din cuptor și lăsați checul să se răcorească preț de 10 minute în tavă, apoi să se răcească de tot pe un grătar sau un tocător de lemn.

Sugestii

Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei. Scoateți-le din frigider cel puțin cu 30 de minute înainte de a le folosi la această rețetă. Astfel se vor bate mai bine, iar checul va ieși mai pufos.

Alegeți tipul cel mai adecvat de brânză. Cașcavalul este cea mai bună selecție. Însă puteți folosi de asemenea telemea, mozzarella sau  alt tip de brânză presată, fermă.