Cele mai frecvente greșeli pe care le fac grădinarii care cultivă hortensia. Nu le face și tu!

hortensie

Dacă hortensia pe care o ai ghiveci sau în grădina nu înflorește, s-ar putea sa fi făcut o greșeală atunci cand ai plantat-o. După ce vei citi acest articol, îți vei da seama ce trebuie sa faci pentru a-ti ajuta planta sa înflorească.

Primavara, florariile sunt pline de hortensii inflorite în diferite culori. Poate ai și tu o astfel o astfel de floare acasă sau poate urmează sa primești una? Ce faci cu ea?

Hortensia are nevoie de lumina. Speciile mai delicate, cultivate în ghivece trebuie sa stea într-un loc cu lumina difuză. Cu timpul pot fi mutate într-un loc însorit.

Hortensiile cu flori viu colorate (roșu, roz intens) vor avea nuanțe palide dacă vor sta la umbra.

Aciditatea solului

Solul ușor acid cu un pH de 5-6.5 este cel mai potrivit pentru hortensii. Noii hibrizi nu mai sunt atat de pretentiosi și se adaptează la solul obișnuit de gradina (dar dacă le adaugi turba, vor fi mai fericiti).

În plus, solul ar trebuie sa fie mai ușor și mai nutritiv – hortensiile sunt arbusti relativ mari și consuma suficienti nutrienti care ar fi greu de absorbit din solul greu. Ar fi bine sa cumperi un amestec special de turbă, nisip și compost.

Solurile grele și pietroase incetinesc cresterea hortensiilor, iar florile sunt mai mici și slab colorate.

Cum se uda hortensiile?

Hortensiile din solul ușor și permeabil au nevoie de un aport regulat de apa (solul se usucă mai repede). Cel mai rău lucru este sa lasi planta sa se usuce si apoi sa o ineci in apa.
Vara, plantele au nevoie de multă apa (cu cât arbustul este mai mare, cu atat udarea este mai abundenta).

La fel ca hortensiile din ghiveci, și hortensiile din paturile de flori au nevoie de apa. Irigarea prin picurare este recomandata pentru paturile mai mari de flori.

Hortensiile cresc destul de repede, prin urmare, au nevoie de suficiente substanțe nutritive. Dacă le-ai pus compost în timpul plantării, va trebui sa le fertilizezi. Este recomandat sa folosesti îngrășăminte lichide.

După plantare, poți fertiliza plantele pana apare prima floare. În timpul infloririi, hortensia nu are nevoie de fertilizare. Următoarea etapă de fertilizare va avea loc vara, iar ultima în septembrie. Astfel plantele vor fi mai rezistenta la inghet.

Diluează întotdeauna ingrasamantul conform instrucțiunilor. Dozele mai mari pot dauna plantelor.

Înainte de a veni iarna acoperă zona de deasupra rădăcinii cu turbă. La sfarsitul iernii adaugă compost. În funcție de vreme, poti incepe fertilizarea in martie sau aprilie.