Espressoare automate

Încercand să aflu care este cel mai bun espressor, de ceva timp am început testez aparate de cafea automate, super-automate sau manuale. În tot acest timp, am examinat cu atenție peste 45 de espressoare de la cei mai cunoscuți producători din lume.

Cumpăr toate aparatele despre care scriu în colaborare cu cei de la CafeStar și Emag și o fac pentru a-ți oferi informații reale care să te ajute să alegi cel mai bun espressor. În continuare îți voi spune care sunt cele mai bune espressoare super-automate, dar îți voi da și informații despre structura și funcțiile lor.

În plus, te vor învăța cum să cureți aparatul și îți voi dezvălui câteva trucuri pe care nu le găsești în manualul de instrucțiuni.

Vreau să stabilim de la început că atunci când vorbesc despre aparate de cafea automate sau super-automate mă refer la espressoare cu râșniță încorporată care prepară cafea, espresso sau alte băuturi prin simpla apăsare a unui buton.

Espressor JuraEspressor SaecoMai exact, mă refer la un aparat care macină singur boabele de cafea – deci îți permite să te bucuri de o cafea proaspăt măcinată – și care vine cu programe de curățare.

Top10 ☕☕☕ Cel Mai Bun Espressor

Denumire Observatii
DeLonghi Magnifica S Un espressor foarte bun, la un preț accesibil vezi preț
Melitta Caffeo Solo Mic și face doar cafea și espresso, dar delicios vezi preț
Filtrul de cafea Philips 3200 Un espressor simplu care face o cafea foarte bună vezi preț
Saeco PicoBaristo Un espressor mic, fabricat din oțel inoxidabil vezi preț
Melitta Caffeo CI Raport calitate-preț excelent și funcționalitate bună vezi preț
Dinamica DeLonghi Caracteristici high-end la un preț mediu vezi preț
Saeco GranAroma Un clasic Saeco foarte popular vezi preț
DeLonghi Prima Donna Soul Un espressor accesibil cu râșniță electronică vezi preț
Jura E8 Inteligent, foarte reusit si cu un sistem bun de curatare vezi preț
Jura Z10 Un espressor cu râșniță electronică ce prepară multe specialități de cafea vezi preț

 

DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110 – cel mai bun espressor ca raport preț-calitate

DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110

Niciun espressor nu parte să câștige în fața lui DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110. Deși trebuie să renunți la unele lucruri în ceea ce privește performanța și dotările, ținând cont că se vinde la un preț ridicol, nu poți cere mai mult.

DeLonghi Dinamica ECAM 350.55.B – numărul 1 în categoria espressoarelor de calitate medie

DeLonghi Dinamica ECAM 350.55.B

Acest espressor se remarcă prin caracteristicile sale bine gândite, prin espresso-ul gustos și spuma delicioasă pe care le prepară. În plus, este ușor de curățat, nu face prea mult zgomot, iar raportul calitate-preț este excelent, ceea ce il face cel mai bun espressor din gama sa.

Înainte consideram că Melitta Caffe CI este numărul unu, pentru că este un espressor mic, silențios și rapid. Însă, astăzi sunt de părere că DeLonghi Dinamica ECAM 350.55.B trebuie să fie numărul 1 pentru că este puțin mai ieftin decât Melitta Caffeo CI, chiar dacă are doar un recipient pentru boabe de cafea.

Acest aparat face băutură excelente, puțin mai bune decât Melitta. Prin urmare, pentru noi este cel mai bun espressor din gama sa de preț.

Desigur, Melitta folosește materiale de calitate mai bună care cresc durata de viață a aparatului. Cu toate acestea, Dinamica, cu carcasa sa din plastic, poate funcționa mult timp dacă este curățat și detartrat corespunzător.

Jura Z10 – Rolls-Royce-ul espressoarelor

Jura Z10

Câștigătorul concursului „cele mai bune espressoare din 2022” este fără îndoială Jura Z10. Acest espressor are o mulțime de funcții noi, este controlat electronic, poate prepara băuturi calde și reci și face un espresso excelent.

Până în prezent, niciun alt espressor nu reușise să-l depășească e Siemens EX9 – un espressor incredibil de silențios ce poate fi controlat din aplicație. Însă, totul s-a schimbat când a apărut Jura Z10.

Recomand să citești și despre cum să prepari Cappuccino Irish și Irish Coffee – vezi de ce ingrediente ai nevoie.

Cele mai bune espressoare

Vreau să precizez dinainte că nu există cel mai bun espressor din lume care să-l facă pe iubitorul de cafea să lăcrimeze de fericire. Așadar, ar fi mai bine să vorbim despre cel mai bun espressor calitate-preț, cel mai bun din categoria X.

Există foarte multe espressoare care au o mulțime de funcții diferite și care trebuie să satisfacă cele mai variate cerințe. Prin urmare, dacă dorești să-ți cumperi un aparat de cafea cu râșniță, gândește-te mai întâi la ceea ce este important pentru tine.

Pot să cumpăr un espressor la mâna a doua?

Este foarte important ca aparatul de cafea să fie curățat și igienizat în mod corespunzător. Așadar, ar fi bine să nu cumperi espressoare la mâna a doua, pentru că nu știi ce defecte are sau cât de murdar este pe interior.

Care este durata de viață a unui espressor?

Mulți spun că cel mai bun espressor al lor a rezistat chiar și 17 ani și sunt de părere că noile espressoare ar trebui să ajungă și ele la această vârstă. Dar pentru a funcționa atât de mult timp, este esențial să fie păstrate într-o stare bună.

Dacă ai grijă de espressorul tău așa cum trebuie, ar trebui să reziste cel puțin 10 ani.

Pot prepara cafea filtrată folosind un espressor?

Nu. Niciodată nu vei reuși să prepari o cafea filtrată cu ajutorul unui espressor. Dacă ești în căutarea unui aparat care să facă asta, alege un aparat de cafea prin picurare cu râșniță încorporată.

Cu ce espressor super-automat pot obține un flat white excelent?

Niciun espressor super-automat nu va prepara un flat white excelent, deoarece este aproape imposibil să obții micro-spuma perfectă cu un dispozitiv de spumare automat. Așadar, iubitorii de flat white ar trebui să folosească un espressor cu portafiltru.

Espressorul meu super-automat nu are filtru de apă, trebuie să cumpăr unul?

Filtrul de apă te ajută să detartrezi espressorul mai rar, deoarece reduce duritatea apei. Dar, dacă apa din zona ta nu este dură, nu se întâmplă nimic dacă nu folosești un filtru de apă. Chiar și în orașele mari în care apa este dură, folosirea unui filtru de apă nu este obligatorie, dar în acest caz detartrarea trebuie făcută în mod regulat.

Acum vreau să fac un rezumat al celor mai bune espressoar super-automate pe care le-am încercat în ultimii ani. Am încercat să clasific espressoarele în ordine crescătoare după preț (și caracteristici):

 • DeLonghi ECAM 22.110B (câștigător raport calitate-preț)
 • Melitta Caffeo Solo (toate espressoarele sunt puțin cam mici, dar sunt bune și elegante)
 • Siemens EQ 300 (un espressor bun, la un preț accesibil)
 • Melitta Caffeo CI (raport calitate-preț excelent)
 • Melitta Caffeo CI Touch (opțiuni de configurare interesante)
 • Saeco Incanto/Philips LatteGo seria 5000 (espressor foarte bun la un preț accesibil)
 • DeLonghi Dinamica ECAM 350.55.B (câștigător la categoria de espressoare cu preț mediu)
 • Saeco PicoBaristo (pentru prețul său este extrem de elegant)
 • Siemens EQ 9 (cel mai silențios espressor)
 • Jura E8 (deși nu sunt fan Jura, trebuie să recunosc că acesta este foarte interesant)
 • Saeco Xelsis (un espressor splendid ce funcționează excelent)
 • Melitta Caffeo Barista TS Smart (espressor super-automat cu două compartimente pentru cafea)
 • DeLonghi Prima Donna (espressor robust, bine conceput)

Cu următoarele espressoare am avut câteva probleme:

 • Krups Roma EA8108 (calitate medie în ceea ce privește băuturile și finisajele)
 • DeLonghi ESAM 3000 (destul de slab din toate punctele de vedere)

Despre toate espressoarele menționate mai sus voi vorbi pe larg pe parcursul acestui ghid.

Recent, am testat următoarele espressoare:

 • DeLonghi Prima Donna Soul (preferatul meu din categoria espressoarelor care se vând la un preț de aproximativ 5000 Ron)
 • DeLonghi Maestosa (cel mai bun model DeLonghi)
 • Jura Z8 (espressor pentru utilizatorii foarte pretențioși; predecesorul lui Jura Z10)
 • Krups Evidence (un espressor de categorie medie care m-a surprins)
 • Siemens EX500 (un EQ6 mai mic, ușor de curățat)
 • Philips 5400 LatteGo (silențios și cu un ecran grozav)
 • Melitta Latte Select (Un fel de CI Touch sub un alt nume)
 • Melitta Purista (un espressor drăguț, fără accesorii inutile)
 • Melitta Avanza (un fel Melitta Purista mai scump)
 • Krups Intuition Preference (este dotat cu lumini LED și face o spumă de lapte excelentă)
 • Jura Z6 (un Jura clasic foarte popular)
 • Jura A1 (un espressor Jura la un preț accesibil)
 • Jura Z10 (poate prepara inclusiv băuturi pe bază de cafea reci)
 • Jura Giga 6 (un espressor potrivit pentru birou)
 • Siemens EQ 700 (o combinație între Seiemens EQ6 și EQ9)
 • DeLonghi Dinamica Plus
 • Saeco GranAroma

Pe lângă faptul că am testat temeinic aceste espressoare, le-am și comparate cu altele care există pe piață de ceva timp. Deoarece am făcut atât de multe teste, am avut nevoie de multe boabe de cafea pentru a alimenta espressoarele.

Unii producători au adus îmbunătățiri reale noilor modele, mai ales în ceea ce privește nivelul de zgomot. Alții, au încercat să ne ofere aparate care ne erau deja familiare, schimbându-le numele.

Totuși, nouă ne este destul de ușor să scoatem modelul anterior din depozit și să verificăm dacă există vreo diferență reală între cele două.

Cel Mai Bun Espressor în Funcție de Preț

Pentru cei care vor să afle prima dată prețul, am de gând să fac o clasificare a espressoarelor în funcție de intervalul de preț.

Cele mai bun espressoare la ~ 1500 Ron

Trebuie să stabilim de la început că niciun espressor automat cu râșniță care costă mai puțin de 1000 Ron nu merită să poarte numele de espressor. Prețurile pentru espressoarele bune, incep de la aproximativ 1500 Ron, iar dacă prinzi vreo oferta, s-ar putea să găsești un espressor automat destul de bun la 1000 – 1500 lei.

De exemplu, cu aproximativ 1500 Ron poți cumpăra un espressor automat DeLonghi. Italienii au devenit celebri pentru espressoarele performante pe care le vând la un preț rezonabil.

Totuși, înainte de a cumpăra un espressor DeLonghi, citește cu atenție caracteristicile sale și recenziile altor utilizatori, deoarece linia care separă cel mai bun espressor de cel mai slab este foarte subțire. Și, din păcate, numerele de serie ne ajută doar până la un anumit punct.

Există, în principal, seriile ESAM și ECAM, fiecare cu un număr mare de aparate care se diferențiază doar prin mici detalii. În orice caz, testele au arătat că seria ECAM, cel puțin din categoria de preț redus, este întotdeauna cea mai bună alegere.

Dovadă în acest sens este espressorul DeLonghi ECAM 22.110.B care arată că pentru aproximativ 1500 lei poate oferi rezultate bune si o cafea excelentă.

În continuare, voi enumera avantajele achiziționării unui espressor automat DeLonghi foarte ieftin:

 • Raport calitate-preț excelent
 • Ușor de utilizat
 • Nu sunt necesare ajustări majore
 • Ușor de curățat

Totuși, producătorul a trebuit să-și reducă costurile de undeva pentru a-și atinge marja de profit, așa că DeLonghi are și unele dezavantaje:

 • Prea mult plastic
 • Designul său este discutabil
 • Nu are un ecran care să ne permită să controlăm setările cu precizie
 • Este dotat cu o baghetă de spumare a laptelui, nu cu un dispozitiv automat de spumare

Dar, care este concurentul lui DeLonghi care se încadrează în acest interval de preț? Melitta Caffeo Solo concurează împotriva lui DeLonghi și oferă rezultate foarte bune. Acest espressor are un design plăcut și prepară un espresso destul de gustos.

Totuși, Caffeo Solo renunță complet la dispozitivul de spumare a laptelui, iar mulți dintre cei care își cumpără un espressor automat îți doresc să prepare și băuturi cu spumă de lapte.Espressor PhilipsAparatul de cafea Philips 2200 pare să depășească espressorul ECAM 22.110.B. Acest espressor are un design cât de cât plăcut și oferă băuturi gustoase.

Practic, am putea spune că din punct de vedere al funcționalității, modelele ieftine nu sunt cu mult în spatele modelelor mai scumpe. Cu toate acestea, în ceea ce privește designul, calitate materialelor, performanța și numărul accesoriile, espressoarele ieftine nu se ridică la nivelul celor scumpe.

Cele mai bune espressoare între 2800 Ron și 4000 Ron

De acum înainte lucrurile devin și mai interesante, deoarece avem o gamă mai variată de espressoare, ce diferă în funcție de caracteristici, finisaje, materiale și performanță. Deși este adevărat că plasticul este un material foarte răspândit, la espressoarele din această categorie se folosește mai mult oțel inoxidabil.

Și nu doar pentru că arată mai elegant, ci și pentru că face ca espressoarele să fie, în general, mai robuste. Aparatele de cafea super-automate care se vând la un preț de aproximativ 3500 Ron au, de obicei, un sistem automat de spumare a laptelui. Totuși, mai există unele care vin doar cu sistem pentru cappucino, cum este cazul espressorului Melitta Caffeo CI.

Totuși, Melitta Caffeo CI m-a convins. Este un espressor super-automat compact, foarte silențios, destul de rapid, cu recipient dublu pentru boabele de cafea care permite ca diferite boabe să fie măcinate separat (de exemplu, cu cafeină și fără).

Există însă și alte aparate automate foarte interesante care, de exemplu, vin cu filtru de apă, programe speciale de economisire a energiei sau chiar cu un ecran tactil. La urma urmei, important este ca espressorul să facă o cafea bună, însă cu cât o face mai ușor, cu atât mai bine.

Dacă vrem un espressor ușor de configurat, cel mai bun din gama medie de preț este Dinamica DeLonghi. Este o plăcere să folosești și să cureți acest espressor. În plus, băuturile pe care le prepară sunt delicioase.Espressor Delonghi DinamicaDe asemenea, și Philips seria 3200 EP3246/70 mi-a plăcut foarte mult. Acest espressor super-automat se bazează mai mult pe simplitate, decât pe funcții variate, iar din acest motiv este foarte ușor de utilizat. În plus, la fel ca în cazul Dinamica DeLonghi, băuturile pe care le prepară sunt delicioase.

Cele mai bune espressoare care costă între 4000 Ron și 5000 Ron

Trebuie să fii dispus să cheltuiești în jur de 4500 Ron dacă dorești să cumperi un espressor cu finisaje de foarte bună calitate și multe opțiuni de configurare. Siemens seria EQ pornește de la 4000 Ron nu oferă rezultate excepționale. Espressorul Siemens EQ 6 este practic modelul de referință pentru această gamă de prețuri.

Aici trebuie să menționez din nou espressorul Melitta Caffeo CI Touch, pentru că este cea mai bună versiune la prețul de aproximativ 4000 Ron.Espressor CaffeoDesigur, nu putem rata Melitta Caffeo Barista TS Smart și Saeco PicoBaristo care au fost la fel de convingătoare atunci când le-am testat. Ambele espressoare sunt mai bine decât mă așteptam.

Cele mai bune espressoare de la 5000 Ron

De când mi-am început cariera de tester profesionist, mi s-a confirmat un lucru: Toți cei care cheltuiesc peste 5000 Ron pe un espressor cu râșniță, o fac mai ales, din motive estetice. Și, poate, și pentru a se lăuda.

În ceea ce privește calitatea, nu există o diferență prea mare între espressoarele care costă în jur de 5000 Ron și cele care depășesc această sumă. Bineînțeles, finisajele sunt mai bune, designul este creat cu mai multă atenție, iar opțiunile de configurare și personalizare sunt mai variate.

Trebuie să recunosc că aș fi fost foarte surprinsă dacă espressoarele care costă aproximativ 5000 Ron m-ar fi dezamăgit.

Miele CM 6350 a primit punctaj maxim din partea mea. Deși este un model oarecum vechi, adevărul este că își merită banii.

Însă, lui DeLonghi Prima Donna i-am dat mai puțin de 5 stele, însă ultimul espressor din această serie, Prima Donna Soul m-a convins mai mult.

Espressorul Siemens EQ9 este în continuare unui dintre preferatele mele. Totuși, cine nu știe să pregătească o ceașcă perfectă de cafea cu acest espressor, are o problemă serioasă.Espressor SiemensCâștigătorul la această categorie de preț rămâne Jura Z10. Cu acest espressor poți face chiar și cafea rece.

Și aparatul de cafea Saeco Xelsis mi se pare foarte bun, deoarece este capabil să pregătească diferite specialități de cafea prin simpla apăsare a unui buton. Are un design frumos, dispune de ecran tactil și este ușor de utilizat. În plus, prepară băuturi precum espresso, cappuccino și latte macchiato delicioase.

Dacă vrei să-ți cumperi un espressor din această gamă de preț nu aștepta reducerile, pentru că prețul nu va scădea foarte mult.În schimbul banilor pe care îi plătești pentru un astfel de espressor, vei obține cea mai bună cafea.

În urmă cu ceva timp aș fi spus că nici cele mai bune espressoare super-automate nu pot concura cu combinația imbatabilă dintre un espressor manual și o râșniță de cafea. De curând însă lucrurile s-au schimbat, pentru că DeLonghi a lansat Maestosa, cel mai scump espressor.

Acest espressor se remarcă prin tehnologia pe care o folosește și prin cele două râșnițe reglabile. În plus, vine cu multe accesorii și o aplicație care controlează totul.

Singurele defecte pe care le-am găsit la DeLonghi Maestosa sunt prețul și structura care este oarecum complexă și face dificilă îndepărtarea componentelor.

Cele mai bune espressoare după dotări

Tu ești singurul care poate decide ce este cel mai important pentru tine. Informațiile pe care ți le voi prezenta mai jos te vor ajuta să înveți multe despre factorii care joacă un rol important în achiziționarea unui espressor super-automat.

Ceea ce vreau să-ți spun însă este că poți să-ți iei gândul de la „cel mai complet espressor super-automat, cel care face totul perfect„.

Mărimea espressorului

Bucătăriile mici și espressoarele automate nu trebuie să fie incompatibile. O colegă a reușit să încadreze un espressor super-automat în bucătăria ei minusculă, însă a trebuit să renunțe la multe alte lucruri. Iubitorii de cafea sunt puțin ciudați când vine vorba de stabilirea priorităților.

Ceea ce vreau să spun însă este că dacă ai o bucătărie mică nu înseamnă că trebuie să renunți la ideea de a avea un espressor super-automat.

În principiu, cele mai mici espressoare super-automate au cele mai mici prețuri. Dispozitivul de spumare a laptelui joacă și el un rol important aici, deoarece ocupă mai mult spațiu.

Pentru a mai economisi puțin spațiu, poți alege un espressor cu duză de spumă. Cu toate acestea, mulți nu vor să-l folosească și pe bună dreptate, deoarece este dificil de utilizat și, uneori murdărește totul în jur.

Din acest motiv, recipientul pentru lapte trebuie să fie întotdeauna detașabil și să fie integrat în partea din față. În general, cel mai bun espressor automat pentru bucătăriile mici este cel care poate fi acționat din partea din față și din sus.

Cel mai bun espressor din această categorie este Saeco PicoBaristo. Nu există pe piață un espressor super-automat care să fie atât de calitativ și să ocupe atât de puțin spațiu.

Atât Melitta Caffeo Solo cât și Melitta Purist sunt două aparate mici, dar care nu au dispozitiv de spumare a laptelui. Și, bineînțeles, nu poți rata câștigătorul categoriei compacte, DeLonghi ECAM 22.110.

Nivel de zgomot

Nu este nimic mai neplăcut decât să te trezești dimineața și să auzi zgomotul pe care îl produce espressorul înainte de a prepara prima cafea.

Nivelul de zgomot poate să nu fie un criteriu decisiv, dar pe măsură ce folosești mai des espressorul, s-ar putea să te deranjeze. Râșnița are mult de-a face cu nivelul de zgomot. Râșnițele cu discuri ceramice sunt mai silențioase decât cele din oțel inoxidabil.

De asemenea, nivelul de zgomot depinde și de modul în care este construită râșnița și de zgomotul făcut de pompă.Espressor automatPentru mine, cele mai silențioase espressoare sunt Siemens EQ 6700 și Siemens EQ 9. La polul opus se află Jura Impressa C60 și DeLonghi ESAM 3000.B care m-au surprins într-un mod negativ.

Dacă familia ta sau colegii de cameră vor să doarmă până mai târziu, poți uita de aceste două espressoare.

Curățarea aparatului

Curățarea espressoarelor este o necesitate și nu trebuie făcută doar o dată pe an. Zațul de cafea se adună mai repede decât crezi, iar laptele dezvoltă rapid culturi de bacterii periculoase.Espressor Magnifica DelonghiAcesta este motivul pentru care dispozitivul de spumare a laptelui cu mai puține componente este întotdeauna cea mai bună alegere din punct de vedere al igienei. În acest sens, duza de abur este ca mai indicată, deoarece după fiecare utilizare o poți face să scoată abur și să elimine resturile de lapte.

Acest tip de spumator este întâlnit la espressoarele DeLonghi ECAM 22.110.B și Philips 2200.

La espressoarele mai complexe, toate piesele ar trebui să poată fi ușor demontate și puse în mașina de spălate vase.Espressor DelonghiSe presupune că espressoarele cu programe excelente de auto-curățare nu trebuie să fie dezasamblate. Totuși, cred că dezasamblarea unității de preparare și spălarea ei sub jetul de apă este pur si simplu cea mai bună și mai confortabilă soluție.

În principiu, toate espressoarele super-automate sunt ușor de curățat. Totuși, Miele mi se pare a fi câștigător la această categorie deoarece are multe componente care pot fi introduse în mașina de spălate vase.

Seria Saeco Xelsis dispune de tehnologia HygieSteam, datorită căreia duza de spumare este curățată automată după fiecare dozare. Singurul lucru rău este că curățarea are loc în timp ce băutura este încă sub dozator.Espressor cafea automat SaecoHygieSteam are și program pentru curățarea furtunului. Nu trebuie să faci altceva decât să așezi furtunul flexibil în suportul acestuia și să apeși butonul corespunzător.

Design

Designul poate fi dezbătut pe larg, însă ceea ce este clar este că piesele din plastic arată mai rău în bucătărie decât carcasele fanteziste din oțel inoxidabil. Producătorii profită și de dorința noastră de a deține lucruri frumoase și, prin urmare, ne taxează suplimentar pentru designurile bune.

Fără îndoială, espressorul cu cel mai inovator design este Miele CM 6360. Stilul minimalist și culorile în tendințe fac din acest aparat de cafea un espressor de mare succes.Espressor MieleDacă ești în căutarea unui espressor sobru, atunci trebuie să alegi între Melitta Caffeo Solo și Melitta Purista. Reține însă că aceste espressoare nu au dispozitiv de spumare a laptelui.

Espressoarele Jura sunt foarte elegante și cu adevărat performante.Espressor automat JuraSaeco Incanto este un espressor compact, cu carcasa din oțel inoxidabil și cu un raport calitate-preț excelent.

Sistem manual de spumare a laptelui

Unii oameni vor să-și cumpere un espressor, doar pentru a putea folosi bagheta de abur. Unii oameni își doresc cu adevărat un espressor, dar renunță la idee când văd câți bani trebuie să plătească pentru el.

Conductele de abur ale espressoarelor automate nu sunt la fel de puternice ca cele ale espressoarelor manuale cu portafiltru. Cu toate acestea, cu puțină practică și o cană specială pentru lapte poți obține o spumă cu adevărat delicioasă.

Deși trebuie să faci multe cu propriile tale mâini, te poți răsfăța cu specialități de cafea excelente precum matcha latte ori chai latte.

În cazul espressoarelor automate, duzele de abur sunt întotdeauna o caracteristică distinctivă. Iubitorii de cafea nu își doresc să cumpere un espressor automat cu sistem manual de spumare a laptelui.

În acest caz, DeLonghi ECAM 22.110.B este invincibil.Espressor DeLonghi MagnificaAcest aparat nu doar că generează mult abur, dar la un preț mic face un espresso acceptabil.

În cazul espressorului automat Siemens EQ300, principiul tubului de abur a fost oarecum automatizat. Trebuie doar să-l pui în în recipient, iar aparatul se ocupă se va ocupa de restul.

Sistem de spumare a laptelui automat

Aproape toate espressoarele super-automate din gama medie de preț vin cu un sistem de spumare automat. Unele espressoare au recipientul pentru lapte integrat, în timp ce altele au un tub flexibil care se introduce într-un recipient extern sau în cutia de lapte (cappuccino).

Ambele sisteme au avantajele lor: sistemele complet integrate ne fac viața mai ușoară decât versiunile cu tuburi flexibile. În schimb, tuburile flexibile sunt mai ușor de curățat și, în general, necesită mai puțin efort. Desigur, un sistem complet integrat ne ajută să economisim spațiu.Espressor dispozitiv spumare lapteMelitta Caffeo CI și Melitta Caffeo CI Touch par a fi cele mai bune din această categorie, dacă dacă recipientul pentru lapte este situat lângă aparat. Spuma de lapte este pur și simplu delicioasă și ușor de preparat.

De asemenea, spuma pe care am obținut-o cu Jura E8 care are un tub flexibil, este la fel de bună. Totuși, cu Melitta Caffeo Barista TS Smart am obținut un rezultat cu adevărat satisfăcător.Caffeo BaristaÎn ceea ce privește espressoarele cu sistem de spumare integrat complet, aparatul Saeco PicoBaristo pare a fi cel mai bun. Totuși, trebuie să menționez și espressorul Dinamica DeLonghi. Pe lângă faptul că face o spumă de lapte delicioasă, repară și o cafea foarte gustoasă și aromată.

Setări

Unele espressoare automate au câte două recipiente pentru boabe de cafea și diferite funcții interesante cum ar fi: prepararea băuturilor la anumite ore.

Saeco Xelsis și Melitta Caffeo Barista TS Smart sunt printre cele mai bune. Nu putem uita și de Siemens EQ 9 care poate fi controlat prin aplicație și are numeroase opțiuni de configurare.Espressor automat cafeaLa rândul său, DeLonghi Prima Donna Soul oferă multe profiluri de utilizator și este dotat cu o râșniță reglabilă. Jura Z8 are multe caracteristici utile și poate fi controlat prin aplicație, însă are un preț ridicat.

În ceea ce privește performanța, DeLonghi Maestosa este imbatabil: poate fi controlat în totalitate prin aplicație și are două râșnițe electronice. Acest aparat este un adevărat robot de bucătărie. Dar nu pot să nu mă întreb dacă am într-adevăr nevoie de toate aceste funcții.

Pune-ți și tu această întrebare și, de asemenea, gândește-te dacă ești dispus să plătești un preț astronomic pentru el.

Pentru mine, espressorul automat Saeco Xelsis este, în prezent, cel mai modern și cel mai sensibil. Într-adevăr, nu vine cu o aplicație, însă are o mulțime de meniuri care sunt ușor de configurat pe ecranul tactil.Espressor Saeco dispozitiv spumare lapte

Cel mai bun espressor automat pentru birou

Am primit o mulțime de întrebări cu privire la espressoarele automate pentru birou și nu sunt deloc surprins de acest lucru. Dacă există un spațiu potrivit pentru un espressor super-automat, atunci acesta este biroul.

Aici, un espressor bun poate fi folosit la capacitate maximă: poate memora mai multe profiluri de utilizator, face o mulțime de cafele, trece rapid de la un cappuccino la un latte macchiato și invers.

Problema cu espressoarele folosite la birou este că nimeni nu se grăbește să le curețe.Espressor Jura dispozitiv spumare lapteJura Giga 6 are două râșnițe electronice și două compartimente diferite pentru boabele de cafea. Face o cafea grozavă și vine cu o mulțime de setări. Acest aparat nu impresionează doar angajații unei companii, ci și clienții care îi calcă pragul.

Desigur, prețul corespunde caracteristicilor sale și este un aparat care se apropie foarte mult de un espressor super-automat profesional. Giga 6 nu poate fi considerat un espressor lent. Reține că un aparat de cafea super automat pentru birou trebuie să fie relativ rapid pentru că în pauza de prânz toată lumea vrea să bea un cappuccino.

Probabil ți-ai imaginat deja că espressoarele din categoriile inferioare nu prea sunt potrivite pentru birouri, cel puțin dacă în birourile respective lucrează mai mult de 3 persoane.

Melitta Caffeo CI și-a făcut foarte bine treaba în biroul nostru timp de un an, însă nu suntem foarte multe persoane care lucrăm aici.

Siemens EQ 9 este, de asemenea, un espressor super-automat, recomandat pentru birouri. În ceea ce privește funcționalitatea, acesta a fost conceput pentru mulți utilizatori.

Melitta Caffeo Barista TS Smart și Dinamica DeLonghi pot fi, de asemenea, folosite la birou, dar nu ar trebui să fie mulți cei care beau cafea. DeLonghi are multe alte modele de top care merită menționate aici, inclusiv PrimaDonna și Maestosa.

Cu toate acestea, dacă numărul angajaților dintr-un birou este mai mare de 10m aș recomanda un espressor profesional, așa cum este Nivona.

Ce componente ale unui espressor super-automat sunt foarte importante?

Înainte de a cumpăra un espressor automat, ține cont de prețul său și băuturile pe care le poate prepara. Sub carcasa aparatului se află unitatea de preparare care decide durata de viață și calitatea băuturilor din ceașcă. De aceea, vreau să vorbim puțin despre inima și motorul espressoarelor super-automate.

Râșnița încorporată

Mereu am fost de părere că râșnița este primul pas pe drumul spre o cafea perfectă. Iată care sunt funcțiile și importanța râșniței:

 • Trebuie să macine cafeaua omogen pentru a permite o extracție uniformă;
 • Joacă un rol important în stabilirea nivelului de zgomot din timpul preparării cafelei;
 • De obicei este prima care se defectează, deoarece este una dintre cele mai utilizate componente. Tocmai de aceea este important să fie de foarte bună calitate.

În general, râșnițele espressoarelor super-automate se diferențiază prin doi factori: materialul din care sunt confecționate și forma lamelor de măcinat.Espressor compartiment cafea boabePoți alege între râșnițe fabricate din ceramică și oțel inoxidabil și, de asemenea, între râșnițe conice sau cu disc.

Râșnițele din ceramică sunt cunoscute ca fiind mai silențioase. Cu toate acestea, unele aparate, deși au o râșniță ceramică, produc destul de mult zgomot. Și aici mă refer la Saeco Incanto, Philips LatteGo seria 5000 și Siemens EQ 6 700. Desigur, râșnițele din ceramică nu ruginesc.

În ceea ce privește durabilitatea, râșnițele din ceramică au o durată de viață mai lungă. Oricum importante sunt și modul de construcție a râșniței și calitatea materialului.

Deoarece oțelul tinde să fie folosit mai mult în espressoarele din categoriile inferioare de preț, un espressor ieftin care are o râșniță din ceramică ajunge mult mai repede la inima iubitorilor de cafea.

Pentru mine însă, mai importantă este diferența dintre o râșniță cu discuri și una conică, indiferent de materialul din care sunt făcute.

Râșnița cu discuri este întâlnită în multe espressoare și este formată din două discuri de formă concavă, așezate unul peste altul. Cu cât distanța dintre discuri este mai mică, cu atât cafeaua va fi măcinată mai fin. Cu cât discurile sunt mai mari, cu atât cafeaua este măcinată mai repede, iar acest lucru ajută la obținerea  unei cafele mai aromate.

Astăzi, râșnițele cu discuri sunt prezente în multe espressoare super-automate, deci este aproape imposibil să dăm un singur exemplu. Putem face asta doar dacă ne uităm la întâi la felul în care sunt reglate discurile. Totul trebuie să funcționeze cu precizie și acuratețe.

Un espressor bun cu râșniță cu discuri este capabil să aducă discurile atât de aproape, încât să macine cafeaua foarte fin și să prepare un espresso adevărat. Aici trebuie să aducem din nou Saeco Incanto în prim plan, deși Jura E8 este și el destul de bun.

La rândul său, râșnița conică este formată din două piese, montate una într-alta. O astfel de râșniță necesită mai puțin spațiu, motiv pentru care este folosită mai des în espressoarele automate de mici dimensiuni. Melitta Caffeo Ci, Melitta Caffeo CI Touch și Melitta Caffeo Barista TS Smart au o astfel de râșniță.

Râșnița conică din oțel inoxidabil al espressorului DeLonghi ECAM 22.110.B este la fel de bună ca râșnița cu discuri ceramice a lui Saeco Xelsis SM 7580/00.

Mult mai importante mi se par următoarele aspecte când vine vorba despre râșnițele espressoarelor super-automate:

 • Reglarea corectă a râșniței;
 • Curățarea în mod regulat;
 • Dezasamblarea cu grijă. Nu este atât de greu.

Unitate de preparare

Este momentul să pornim într-o discuție nesfârșită: unitate de preparare detașabilă sau nu?Unitate preparare espressorJura (ca și Krups) este un susținător al unităților de preparare fixe. Argumentul său este că aparatele de cafea super-automate au funcții de auto-curățare și nimeni nu ar trebui să pună mâna pe „inima” lor.

Totuși, eu sunt de părere că o unitate de preparare detașabilă este întotdeauna un plus. Chiar și cel mai precis espressor nu este capabil să împiedice cafeaua să se lipească de colțurile unității de preparare. În plus, funcția de curățare automată nu este la fel de eficientă ca curățare manuală, sub robinet.

Mai mult, majoritatea nu țin foarte mult la igiena espressoarelor semi-automate. Putem lăsa aparatul să funcționeze non-stop, chiar dacă ne avertizează continuu că trebuie curățat.

Însă, unitatea de preparare fixă are un avantaj: deoarece nu trebuie îndepărtată, eviți să strici ceva.

Fără o unitate de preparare, espressorul automat ar fi doar un fierbător scump, conectat la o râșniță de cafea. Unitatea de preparare îndeplinește următoarele funcții:

 • Cafeaua proaspăt măcinată intră în camera de infuzie, iar acolo va fi comprimată prin procesul de presare până devină o capsulă de cafea;
 • Apa fierbinte trece prin această capsulă de cafea, cafeaua este extrasă și ajunge în cană printr-un sistem de tuburi flexibile;
 • Grupul de infuzie eliberează pasta de cafea și o aruncă în recipientul pentru zaț.

După cum poți vedea, aici intră în joc mai multe instrumente care durează mai mult dacă sunt fabricate din materiale de bună calitate. Deși plasticul este durabil, cu cât aparatul este făcut din mai mult oțel inoxidabil, cu atât mai bine.

Espressor automat unitate preparareSistemul pentru Cappuccino și dispozitivul de spumare a laptelui

În esență, un dispozitiv de spumare a laptelui integrat nu este altceva decât un Cappuccinatoare inteligent. Este un tub flexibil de calitate care aspiră laptele și îl spumează. Sistemul cappuccinatoare are următoarele avantaje:

 • Este mai ușor de curățat și, prin urmare, mult mai igienic;
 • Este mai flexibil și ajută la economisirea spațiului.

Espressoarele Jura E8 și Miele CM 5500 sunt cele mai bune exemple de espressoare cu sistem de cappuccino. Un dezavantaj al acestui sistem este că băuturile cu lapte, precum cappuccino sau latte macchiato nu pot fi preparate prin simpla apăsare a unui buton, deoarece trebuie să mutăm cana pentru a distribui spuma de lapte.Espressor MelittaAcesta este motivul pentru ca producătorii încearcă să ne convingă că dispozitivul de spumare a laptelui încorporat este cel mai bun.

Primul lucru pe care îl fac de obicei cei care vor să cumpere un espressor super-automat este să întrebe despre dispozitivul de spumare a laptelui. Dispozitivul de lapte încorporat este mai practic, deoarece nu trebuie decât să torni laptele în ulcior.

Un sistem de spumare a laptelui automat îți permite să pregătești băuturi cu lapte prin simpla apăsare a unui buton. Acest sistem de spumare automat poate fi întâlnit la espressoarele Dinamica DeLonghi și Siemens EQ 9.

Acum voi vorbi puțin și despre celălalt tip de dispozitiv de spumare a laptelui: dispozitivul manual cu baghetă de abur.

Acest sistem este folosit aproape exclusiv de aparatele de cafea super-automate ieftine, precum DeLonghi ECAM 22.110.B sau Philips EP2220/10 Sensor Touch.Espressor Philips automatCel mai bun espressor super-automat ar trebui să facă totul de la sine și astfel să facă și spuma de lapte. Cu toate acestea, dacă investești doar o sumă mică într-un astfel de espressor, va trebui să spumezi singur laptele. Pe mine nu mă deranjează acest lucru pentru că sunt un mare fan al metodei manuale de spumare a laptelui.

În afară de faptul că am totul sub control, tuburile de abur sunt perfect curățate printr-o singură atingere de buton.

Pompa de presiune – este foarte importantă!

Presiunea de infuzie a espressoarelor super-automate este la fel de importantă ca numărul de pixeli ai unei camere digitale. În cazul aparatelor de cafea super-automate, presiunea poate ajunge la 15 bari. Totuși, orice băutor de cafea știe că un espresso perfect are nevoie de o presiune de aproximativ 9 bari.

Asta înseamnă că cei 12 sau 15 bari care pot fi generați de pompa unui espressor automat nu sunt cu adevărat necesari. În plus, o presiune ridicată nu înseamnă nimic dacă boabele de cafea nu au fost măcinate foarte fin și cafeaua nu a fost comprimată suficient.

Tocmai de aceea, nu contează dacă un espressor atinge o presiune de 15 bari sau 19 bari, deoarece nu are nicio legătură cu calitatea cafelei.Espressor Siemens EQ6

Panoul de control și ecranul tactil

Să trecem de la interior la exterior. Indiferent de funcțiile și opțiunile de preparare pe care le are aparatul de cafea automat, fiecare setare trebuie să fie ușor de realizat.

Saeco Xelsis este echipat cu un ecran tactil uriaș care îți permite să faci toate setările dorite datorită „Coffee Equalizer”, dar desigur nu toată lumea vrea să înceapă să scotocească prin meniuri pentru a bea o cafea. De aceea, pentru mine, espressoarele simple, fără ecran sau alte accesorii nu sunt atât de rele.

Important este să poți face câteva ajustări de bază, cu sau fără imagini sau aplicație. Un bun exemplu în acest sens este Siemens EQ500 Integral.Espressor Siemens panou controlÎntotdeauna încerc să setez espressorul astfel încât să prepare espresso și latte macchiato, fără a mă uita la instrucțiuni. Dacă îmi iese, sunt mulțumit.

Din acest motiv, nu aș recomanda niciodată un espressor cu ecran, în locul unui espressor mai ieftin care are doar butoane, deoarece în realitate, ecranul nu este cu adevărat necesar, dacă restul funcționează.

Însă asta nu înseamnă că nu m-am distrat de minune cu aplicația și setările Siemens EQ 9 sau DeLonghi Prima Donna. Aceste două espressoare ce pot fi controlate prin aplicație îți prepară cu ușurință cafeaua preferată.

Rezervor de apă

Aud adesea că rezervoarele de apă mari sunt cele mai grozave. Totuși, apa proaspătă de la robinet stă la baza unei cafele bune. În cazul unui espressor dotat cu un rezervor de apă mare, apa rămâne acolo mult timp și începe să miroase a mucegai.

Din acest motiv, un rezervor de apă mare nu trebuie umplut niciodată până sus, dar cei mai mulți dintre noi gândesc în felul următor: „dacă se poate de ce să nu o facem?”Espressor rezervor apaÎn orice caz, utilizatorii espressoarelor automate ar trebui să spele în mod regulat rezervorul de apă, să-l usuce bine și abia apoi să-l reumple. Altfel, la un moment dat, vor avea un rezervor de apă care miroase urât și vor fi nevoiți să cumpere altul.

Există din ce în ce mai multe modele de espressoare care au rezervoare de apă ce pot fi spălate în mașina de spălat vase. În orice caz, după spălare, ar mai trebui clătit o dată sub jetul de apă pentru a nu rămâne urme de detergent pe el.

Espressoare super-automate cu funcții speciale

Unele espressoare sunt echipate cu funcții diferite de cele obișnuite. Există espressoare cu compartiment suplimentar pentru un al doilea tip de cafea boabe, cu un recipient pentru specialități pe bază de lapte sau cu funcții care fac cafeaua mai aromată.

Unele au conexiune Wi-Fi sau Bluetooth și pot fi controlate printr-o aplicație. De aceea, am decis să explic mai jos câteva dintre elementele care pot duce o cafetieră super-automată într-o ligă superioară.

Espressor super-automat cu două recipiente pentru boabe de cafea

Delonghi Maestosa recipient boabeRecipientul dublu pentru cafea boabe este o mare invenție, deoarece ne permite să folosim atât boabe cu cofeină, cât și fără.

De multe ori, într-un compartiment sunt două camere despărțite de o piesă centrală. În funcție de preferințele utilizatorului, aparatul de cafea deschide una dintre aceste camere.

Există o diferență între un espressor cu două camere și unul cu două recipiente separate. Acesta din urmă ar putea avea și două râșnițe. Totuși, doar cele mai scumpe modele precum Siemens EQ9 s700 și DeLonghi Maestosa se încadrează în această categorie de espressoare.

Am testat câteva espressoare cu două camere și o râșniță care mi s-au părut cu adevărat bune. Melitta Caffeo CI Touch are recipient pentru boabe de cafea cu capac ermetic. Acest recipient este împărțit în două camere printr-o piesă centrală. Râșnița conică este situată în centru, sub compartimentul pentru boabe de cafea.

Poți alege cafeaua pe care dorești să o macine aparatul, folosind comutatorul de pe partea din față a recipientului.

Singura problemă este că în râșniță rămân întotdeauna resturi de la celelalte boabe de cafea. Acest lucru poate fi foarte deranjant pentru cei care au intoleranță la cofeină. Acesta este motivul pentru care ar trebui să prepari un espresso după ce schimbi camerele. Abia atunci poți fi sigur că următorul shot de espresso este preparat 100% exclusiv din boabele selectate.

În cazul în care preferi să umpli o cameră cu boabe de cafea decofeinizate, pur și simplu alegi una dintre cele două camere.

Espressorul Siemens EQ9 s700 are două recipiente pentru boabe de cafea, complet separate, fiecare cu râșnița sa. Acest lucru este perfect pentru iubitorii de cafea cu intoleranță la cofeină, dar asta nu înseamnă că nici boabele și nici reziduurile nu se amestecă între ele.

La acest espressor, se poate regla individual gradul de măcinare al fiecărei râșnițe. De asemenea, ai posibilitatea să selectezi un anumit compartiment de cafea pentru băutura preferată și să memorezi profilul de utilizator. Ecranul te va ghida prin setări.

Dacă îți vine un prieten în vizită și niciunul dintre profilurile salvata nu i se potrivește, ai opțiunea de a selecta manual gradul de măcinare și recipientul pentru boabe.

În ceea ce privește espressorul DeLonghi Maestosa, acesta are două recipiente pentru boabe, fiecare cu râșnița sa. Ambele râșnițe sunt reglabile.

Espressoare ce prepară două băuturi simultan

Această funcție este foarte importantă pentru familiile mari. La urma urmei, soțul nu trebuie să aștepte ca mama să-și termine de pregătit un pahar de latte macchiato pentru a bea un espresso.

Această caracteristică este specifică modelelor mai scumpe, cum ar fi Saeco Xelsis sau Jura Z10. Personal, această caracteristică nu mi se pare atât de esențială. Pentru mine, este important ca espressorul să fie capabil să pregătească cu grijă orice băutură.

Espressoare care pot fi controlate prin aplicație

Digitalizarea devine din ce în ce mai importantă în domeniul espressoarelor super-automate. Totuși, Saeco Xelsis a renunțaț la aplicație, în schimb, a dotat espressorul cu un ecran tactil foarte mare. La urma urmei, chiar și în cazul unui espressor controlat prin aplicație, tot trebuie să plasezi un pahar dedesubt.

Și, odată ce ai ajuns lângă aparat, poți apăsa si butonul pentru prepararea cafelei, sau cel puțin așa gândește Saeco.

Cu toate acestea, alți producători dezvoltă aplicații care permit transferarea setărilor pe o tabletă sau pe un telefon. Astfel, utilizatorii pot seta aparatul să pregătească un latte macchiato în timp ce ei stau pe canapea.

Producătorii sunt de părere că această „minune” tehnologică va fi bine primită de către aproape toți pasionații de tehnologie. Există, de obicei, o versiune a modelului cu aplicație și una fără aplicație.

Dacă vrei ca espressorul automat să fie conectat la smartphone-ul tău, va trebui să plătești aproximativ 1000 Ron în plus.

Nu am nimic împotriva aplicațiilor deoarece aproape toți producătorii au aplicații foarte bine concepute și dezvoltate. În plus, o aplicație îți permite să te familiarizezi cu toate funcțiile aparatului de cafea în timp ce stai confortabil pe canapea.

Iată ce îmi place la aplicațiile prin care pot fi controlate espressoarele:

 • Este mai ușor să alegi băutura pe care dorești să o bei;
 • Poți porni aparatul din pat;
 • Ai acces direct la manualul de instrucțiuni;
 • Facilitează contactul cu serviciul pentru clienți.

Totuși, trebuie să ținem cont de următorii factori:

 • Aplicațiile sunt simple colectoare de date pentru producători. Băutorii de cafea sunt un public țintă foarte profitabil;
 • Există aspecte foarte importante, precum gradul de măcinare al cafelei, care nu pot fi ajustate prin intermediul aplicației, decât dacă îți cumperi un DeLonghi Maestosa;
 • Aplicațiile încearcă să te convingă că trebuie să cumperi toate gadgeturile inteligente de la un singur producător.

În orice caz, aplicațiile nu au nimic de-a face cu performanța sau calitatea espressoarelor super-automate.

Cum ar trebui să configurez un espressor automat?

Chiar si cel mai bun espressor super-automat poate funcționa corect doar dacă îl configurezi corect. Există câteva lucruri de care trebuie să ții cont înainte de a începe să folosești espressorul și anume că boabele de cafea, apa și laptele influențează foarte mult gustul băuturii.

Tocmai de aceea, în continuare vom vorbi despre cele mai importante setări.

Duritatea apei

Setând duritatea apei – lucru pe care îl poți face chiar și la modelele mai ieftine – nu modifici compoziția apei ci te asiguri că aparatul te va avertiza când va avea nevoie de detartrare.

Cu cât apa este mai dură, cu atât pe aparat se depune mai mult calcar.

Detartrarea făcută mai des nu dăunează espressorului, însă dacă nu îl detartrezi deloc, sau o faci foarte rar, acesta se va strica rapid, mai ales dacă locuiești într-un oraș mare. În plus, gustul cafelei nu va mai fi la fel de bun.

Gradul de măcinare

Prin setarea gradului de măcinare, reglezi practic toate componentele importante pentru extragerea aromelor din cafea. În general, se aplică următoarea regulă: cu cât este mai fină cafeaua măcinată, cu atât espresso este mai bun.

Cu toate acestea, opțiunile de configurare variază foarte mult în funcție de espressor. Cel mai nasol lucru este să nu poți configura nimic.Compartiment boabe cafea espressorÎn general, numărul treptelor de măcinare crește pe măsură ce se mărește și prețul aparatului. Totuși, aceasta nu este o regulă. Melitta Caffeo Solo cu 3 niveluri de măcinare și Melitta CI Touch cu 5 niveluri de măcinare prepară cafele excelente.

Însă, acesta din urmă esre mai scump decât DeLonghi Magnifica, espressorul ce are 13 setări de măcinare.

Încă un sfat pentru începători: dacă vrei ca măcinarea să fie mai fină, trebuie să alegi cel mai mic număr. Și invers.

Apropo, de aici îți poți da seama și dacă combinația dintre râșniță, pompă și unitate de preparare funcționează cu adevărat. O cafea măcinată foarte fin este cel mai mare dușman al unor espressoare super-automate.

Există posibilitatea ca aparatul să nu mai funcționeze, deoarece apa nu poate trece prin capsula de cafea sau zațul s-a lipit undeva înainte de infuzie.

Pe scurt, trebuie să reții următoarele: cu cât cafeaua este măcinată mai fin, cu atât presiunea necesară este mai mare și aroma espresso-ului este mai intensă.

Cantitatea de cafea măcinată

Nu doar gradul de măcinare influențează gustul espresso-ului pe care îl prepară aparatul de cafea, ci și cantitatea de cafea de cafea măcinată. Cu cât există mai multă cafea măcinată, cu atât este nevoie de mai multă presiune. În plus, și aroma va fi mai intensă.

Deoarece majoritatea producătorilor nu doresc să creeze confuzie printre utilizatori, rămân la elementele de bază: cu cât se selectează mai multă cafea boabe, cu atât se macină mai multă cafea.

Combinația dintre gradul de măcinare a cafelei și cantitatea de cafea măcinată este foarte importantă. La început va trebui să te joci puțin cu setările până să ajungi la combinația optimă.Saeco Xelsis

Cantitatea de apă

După cum probabil știi deja, cu cât folosești mai multă apă, cu atât cafeaua va fi mai slabă. Însă, dacă folosești o cantitate mai mică de apă, vei obține o cafea mai concentrată.

Tocmai cantitatea de apă ridică multe probleme în espressoarele de cafea super-automate. De multe ori, în loc să pregătească un espresso așa cum trebuie – adică cu aproximativ 28-30 ml de apă – prepară un espresso de 40 ml.

Din păcate, uneori nu poți schimba cantitatea, așa cum se întâmplă în cazul espressorului DeLonghi Magnifica S ECAM.Melitta AvanzaEspressoarele mai scumpe tind să fie mai drăguțe și să ascundă această setare în spatele conceptului „mărimea ceștii”. De fapt, acesta este primul punct la care trebuie să ne uităm atunci când vrem să cumpărăm cel mai bun espressor, dacă vrem să bem un espresso autentic.

Odată ce ai reușit să creezi combinația perfectă între cantitatea de apă, gradul de măcinare și cantitatea de cafea și obții un espresso perfect, ar fi bine să nu mai umbli la setări decât în cazuri excepționale.

Dacă espresso-ul este deja delicios, înseamnă că și restul băuturilor vor fi bune, pentru că toate se bazează pe espresso.

Temperatura

Dacă aparatul permite acest lucru, ar trebui să optimizezi și temperatura procesului de preparare în raport cu celelalte setări. Acordă atenție temperaturii la care funcționează espressorul pentru primele shot-uri de espresso. Dacă ți se pare prea mare, o poți reduce puțin.

În cazul laptelui, temperatura poate fi, de obicei, reglată. Trebuie însă să avem în vedere faptul că la peste 65 grade C profilul de aromă al laptelui se modifică considerabil.Temperatura lapte

Programul de curățare

Ca și în cazul programului de detartrare, programul de curățare poate fi setat. Aici consecventa este și mai importantă. Odată cu procesul de curățare, sunt îndepărtat toate reziduurile de cafea din tuburile flexibile și din cele mai ascunse colțuri.

În plus, dacă ții foarte mult la espressorul tău, ar fi bine să efectuezi manual următoarele sarcini:

 • Clătește și curăță tava de picurare, recipientul pentru zațul de cafea și rezervorul de apă;
 • Curăță dispozitivul de spumare a laptelui;
 • Scoate unitatea de preparare și clătește-o sub robinet. Las-o să se usuce peste noapte.

Alegerea boabelor de cafea – care sunt cele mai bune boabe de cafea pentru espressoarele super-automate?

Dacă vrei să obții un espresso gustos, trebuie să folosești boabe de cafea de bună calitate. Sunt întrebat mereu care sunt cele mai bune boabe de cafea pentru espressoarele super-automate, însă deși nu vreau să fac recomandări directe, pentru că fiecare băutor de cafea are gusturile și preferințele lui, voi îndrăzni să dau următoarele sfaturi:

 • Utilizează boabe de cafea de calitate;
 • Cumpără cafea boabe de la prăjitoriile mici;
 • Evită cafeaua din supermarket;
 • Îndrăznește să experimentezi.

În principiu, aș spune că boabele de cafea prăjite mai intens sunt întotdeauna cea mai bună alegere pentru espressoarele super-automate.

Ce lapte este potrivit pentru espressoarele super-automate?

În cazul laptelui de vacă nu contează câtă grăsime are, espressorul tot va reuși să prepare spumă de lapte din el. Totuși, cu cât laptele are mai multă grăsime, cu atât spuma va fi mai cremoasă și mai consistentă.

Alternativele vegetale nu sunt tocmai indicate, deoarece raportul dintre moleculele de grăsime și proteine este uneori foarte scăzut. Este și cazul laptelui de orez care este practic imposibil de spumat.

Laptele de soia este regele alternativelor vegetale când vine vorba de spuma de lapte, deși dacă nu ai suficientă experiență îți va fi greu să obții o spumă cu o textură perfectă.

Laptele de cocos sau de migdale nu oferă rezultate foarte bune, însă dacă sunt combinate se obține o spumă mai bună.

Cele mai bune mărci de espressoare

Piața espressoarelor super-automate este mare și complexă. Există mulți producători cunoscuți și unii mai puțin cunoscuți.

Acești furnizori de espressoare au, de obicei, mai multe modele care diferă în funcție de preț, dotări și finisaje. Există însă ceva care nu încetează să ne surprindă: prețul și calitatea nu au nicio legătura una cu alta.

Există espressoare foarte scumpe, cu finisaje foarte slabe. De asemenea, există și espressoare foarte ieftine, al căror profesionalism te poate surprinde.

În rândurile de mai jos îți voi prezenta cei mai importanță producători de espressoare și îți voi spune câteva ceva despre particularitățile lor.

DeLonghi

espressoare-delonghi

DeLonghi este o marcă de referință pentru cei care caută espressoare super-automate ieftine. Se pare că tocmai espressoarele DeLonghi care costă în jur de 1500 Ron sunt cele mai vândute. Cu toate acestea, producătorul a încercat în ultimii ani să creeze și espressoare de categorie medie în ceea ce privește prețul.

Pentru mine, DeLonghi a fost întotdeauna un brand de espressoare ieftine. Cu toate acestea, prin espressoarele precum Prima Donna Soul, DeLonghi a încercat să ne spună că poate fi încadrat și în categoria aparatelor de cafea super-automate, mai scumpe.

Potrivit datelor furnizate de companie, vânzările au crescut cu peste 5.5% în 2017, dar această cifră include și mărcile Braun și Kenwood.

Este suficient să mă uit la espressorul automat DeLonghi Magnifica pentru a-mi da seama că această marcă italiană se încadrează în categoria espressoarelor ieftine. În unele privințe, DeLonghi oferă cele mai bune rezultate la un preț ridicol.

Personal, recomand următoarele espressoare DeLonghi:

 • DeLonghi ECAM 22.110.B
 • DeLonghi Dinamica ECAM 350.55.B
 • DeLonghi ECAM 23.466.B
 • DeLonghi Prima Donna Soul
 • DeLonghi Prima Donna
 • DeLonghi Maestosa
 • DeLonghi ESAM 2900

Următoarele espressoare sunt acceptabile dar nu m-au dat pe spate:

 • DeLonghi ECAM 23.420.SB
 • DeLonghi ESAM 3000

KrupsKrups Evidence

Krups IntuitionCel mai ieftin dar si cel mai bun espressor de la Krups este un concurent direct al lui DeLonghi. Krups Roma EA8108 nu este la fel de calitativ ca DeLonghi Magnifica, iar unitate de procesare nu poate fi îndepărtată.

În ultimul timp am testat espressoarele Krups Intuition Preference și Krups Evidence și trebuie să recunosc că cei de la Krups au muncit din greu pentru a crea aparate cu un design simplu, ușor de utilizat.

Calitatea băuturilor preparate cu aceste aparate este, de asemenea, bună. Adevărul este că am fost surprins de espressorul Krups Intuition Preference.

Miele

Miele-espressoare

Aparatele de cafea Miele au un preț relativ mare, în comparație cu celelalte espressoare disponibile pe piață. Espressoarele super-automate incorporabile sunt costă câteva zeci de mii de lei.

Punctul forte al espressoarelor Miele este, fără îndoială, designul lor: producătorii folosesc mult oțel inoxidabil de înaltă calitate și foarte puțin plastic. Dintre toate, cel mai bun mi se pare Miele CM 5500 – cu un design mega-elegant.

Aparatele de cafea Miele sunt extrem de stabile, foarte fiabile și prepară băuturi excepționale.

Melitta

Melitta-espressoare

Cele mai bune espressoare Melitta sunt următoarele:

 • Melitta Caffeo Solo
 • Melitta Caffeo Purista
 • Melitta Caffeo Avanza
 • Melitta Caffeo Varianza
 • Melitta Caffeo CI
 • Melitta Caffeo CI Touch
 • Melitta Latte Select
 • Melitta Caffeo Barista TS Smart

Raportul calitate-preț variază de la foarte bun la extraordinar. În plus, designul espressoarelor Melitta este foarte atrăgător.

Siemens

Am folosit foarte multe espressoare Siemens de-a lungul timpului. Până în prezent, am testat cu atenție următoarele espressoare:

 • Siemens EQ300
 • Siemens EQ 500 integral
 • Siemens EQ 6
 • Siemens EQ 9 connect
 • Siemens EX 700 integral

Toate aceste espressoare de la Siemens, o companie fondată în 1847 la Berlin sunt extrem de interesante. Mai presus de toate, în ceea ce privește funcționalitatea și ușurința în utilizare, Siemens nu poate fi învins de nimeni.

Jura (cel mai bun espressor)

Jura

În trecut, această companie elvețiană nu producea doar espressoare super-automate, dar astăzi Jura este sinonim cu espressoare scumpe si pe buna dreptate, sunt printre cele mai bune espressoare. Jura subliniază că aparatele de cafea pe care el le produce sunt silențioase în comparație cu celelalte espressoare de pe piață.

În plus, sunt atât de curate încât nu este necesară îndepărtarea unității de preparare.

Philips/SaecoSaeco GranAroma espressorPhilips a cumpărat Saeco în 2009 și acesta este motivul pentru care ambele mărci merg mână în mână. Cu toate acestea, diferența dintre cele două este foarte clară. Philips vinde modele care se vând la prețuri mici și medii, cum ar fi:

 • Philips EP2220/10 SensorTouch
 • Philips 3200 series EP3246/70 LatteGo
 • Philips seria 5000 EP5335/10 LatteGo
 • Philips seria 5400 EP5447 LatteGo
 • Philips HD8829
 • Philips HD8834

În ceea ce privește râșnița și partea tehnică, espressoarele Philips folosesc componente Saeco, deși acest brand vinde espressoare la prețuri medii și mari si multi proprietari se lauda ca este cel mai bun espressor:

 • Saeco Incanto
 • Saeco PicoBaristo
 • Saeco Xelsis

Nivona

Brandul Nivona a apărut în 2005 și a devenit cunoscut, mai ales în domeniul ospitalității. Am încercat deja Nivona CafeRomatica 769, iar acest espressor m-a surprins plăcut pentru că este bine conceput și ușor de manevrat. Prin urmare, nu am nicio îndoială că voi încerca și alte espressoare Nivona.

La noi nu este un brand foarte cunoscut, insa nemtii am vazut ca-l lauda ca fiind cel mai bun espressor. Acum părerile sunt impartite.

Curățarea espressoarelor super-automate

Curatarea espressorDacă îți dorești ca espressorul tău să funcționeze corect și să prepare o cafea bună, este esențial să-l speli în mod regulat. Din păcate, mulți utilizatori nu își curăță espressorul până când ceva nu mai funcționează sau gustul cafelei nu mai este atât de bun.

Producătorii recomandă intervale de curățare foarte diferite. Dacă folosești aparatul de cafea zilnic, ar trebui să-l cureți bine cel puțin o dată pe săptămână. Zațul de cafea și laptele dintr-un espressor sunt terenuri ideale de reproducere pentru mucegai.

Dacă aparatul va fi curățat în mod regulat, nu va exista mucegai. Desigur, espressoarele super-automate sunt predispuse la mucegai, dacă dacă le cureți în mod regulat, poți evita acest lucru.

Programele automate de curățare a espressoarelor ar trebui folosite în mod regulat.

Curățarea unității de preparare

Personal, scot unitatea de preparare zilnic și o spăl bine cu apă fierbinte. Ar trebui să achiziționăm cel mai bun espressor care are o unitate de preparare ce nu poate fi demontată, doar dacă aparatul în sine este de foarte bună calitate.Curatare unitate de preparareDacă dorești un espressor cu unitatea de preparare fixă, va trebui să scoți mai mulți bani din buzunar.

Atenție însă, asta nu înseamnă că o unitate de preparare detașabilă este minunată. La espressoarele din seria DeLonghi ECAM, totul este din plastic, iar din acest motiv ar putea fi necesar ca unitatea de preparare să fie înlocuită des.

Prin urmare, trebuie manevrată cu atenție atunci când este scoasă, spălată și introdusă la loc, pentru a nu se rupe în bucăți.

Curățarea recipientului pentru boabe de cafea

Mulți uită să curețe recipientul pentru boabe de cafea, atunci când spală espressorul. Reține că boabele de cafea au cantități diferite de ulei în funcție de originea lor și de modul de prăjire. Acest ulei se poate aduna în recipient, devenind rânced în timp.

De aceea, ar fi bine să umpli recipientul doar cu boabele de cafea care urmează a fi folosite imediat. Odată golit, recipientul de boabe de cafea este mai ușor de curățat. Îl putem curăța chiar și cu un prosop de bucătărie uscat.

Cafeaua absoarbe toate mirosurile și aromele, așa că aș renunța complet la produsele de curățare care conțin substanțe chimice.

Curățarea tăvii de picurare și a recipientului pentru zaț

Majoritatea espressoarelor avertizează când aceste recipiente sunt pline. În funcție de model, acest lucru se întâmplă mai devreme sau mai târziu. Aș curăța aceste două componente zilnic, chiar dacă espressorul nu indică acest lucru. Cu sau fără un produs de curățare, deoarece nu are importanță.Curatare tava de zat

Curățarea rezervorului de apă

De fiecare dată când trebuie să umpli rezervorul de apă, clătește-l mai întâi cu apă fierbinte și lasă-l să se usuce. Abia apoi poți adăuga apă în el.

Curățarea râșniței

Dezasamblarea râșniței este mai ușoară decât ar putea crede mulți dintre foi. Multe râșnițe pot fi dezasamblate în mai multe bucăți, pentru a fi curățate mai bine.

Tabletele de curățare nu înlocuiesc curățarea manuală. De asemenea, râșnița nu trebuie curățată în fiecare zi. Este suficient să o curățăm o dată pe lună, sau de două ori dacă folosim espressorul foarte des.

Ce produs de curățare trebuie să folosesc pentru espressorul de cafea?

Nu-ți complica viața, folosește produse recomandate de producători sau alternative ieftine care au aceeași compoziție. Te-aș sfătui să nu folosești produse de uz casnic, dacă nu știi exact ce combinații să faci. De exemplu, acidul citric este excelent pentru curățarea ceainicului, însă este prea agresiv pentru cel mai bun espressor super-automat.

Detartrarea espressoarelor super-automate

În opțiunile de configurare am stabilit deja de ce este important să setăm duritatea apei: de fiecare dată când espressorul se încălzește, apa eliberează calcar.

Cu cât duritatea apei este mai mare, cu atât conținutul de calcar este mai ridicat. Unele espressoare super-automate (ieftine) nu au program de detartrare. În acest caz, tu ești cel care trebuie să stabilească cât de des este necesară detartrarea, în funcție de duritatea apei. Recomand detartrarea espressorului cel puțin o dată pe lună.

Utilizează produse de detartrare recomandate de producători sau alternative ieftine cu o compoziție identică.

Dacă folosesc un filtru de apă pot detartra mai rar espressorul?

Multe espressoare au deja filtru de apă încorporat. În principiu, aceste filtre funcționează ca un filtru clasic, dar nu sunt complet integrate în espressor. Filtrul reduce duritatea apei, adică conținutul de calcar din apă, la nivelul 1.

Iată ce înseamnă asta:

 • Filtrul de apă nu este necesar dacă apa nu este dură;
 • Pentru apa cu duritate medie și mare, filtrul reduce conținutul de calcar;
 • Filtrul de apă nu face inutilă decalcifierea, ci doar mărește intervalul de timp la care trebuie efectuată aceasta.

Din punct de vedere al costurilor, folosirea unui filtru de apă este mai costisitoare decât detartrarea regulată a espressorului, deoarece filtrul trebuie înlocuit în mod regulat.

Lubrifierea espressorului

Este important să lubrifiezi frecvent unitatea de preparere, astfel încât espressorul să funcționeze corect. Dacă cureți unitatea de preparare zilnic, ar trebui să îl lubrifiezi o dată pe lună. De obicei, în manualul de instrucțiuni găsești informații suficiente despre lubrifierea espressorului.

Întrebări despre cel mai bun espressor super-automat

Este adevărat că Siemens nu încălzește laptele la temperatura optimă?

Depinde de gustul tău. Personal prefer ca temperatura băuturii să fie puțin mai rece pentru latte macchiato și alte băuturi similare. Prin urmare, pentru mine temperatura pe care o folosesc espressoarele Siemens este optimă.

Știu însă că cei care preferă laptele foarte fierbinte au adesea probleme cu Siemens.

De ce apar cocoloașe atunci când folosesc lapte de soia?

Nu sunt cocoloașe, ci un fel de fulgi care se formează atunci când băutura vegetală nu are aceeași temperatură ca și cafeaua. Acest lucru are de-a face cu compoziția laptelui vegetal.

Cocoloașele apar aproape întotdeauna în amestecurile preparate cu zahăr și alți aditivi. În alternativele fără zahăr, cocoloașele nu se formează niciodată.

Dacă se strică, o să îmi pot repara singur espressorul?

S-ar putea să găsești multe piese de schimb pe diferite site-uri. Dacă piesa este ușor de înlocuit atunci o poți înlocui singur. Dar, dacă defecțiunea este mai gravă, atunci ar trebui să ceri ajutorul unui specialist.

Totuși, din experiența mea personala (am avut 2 reparații de făcut in 10 ani) a trebuit să chem un „meșter”. In ambele cazuri m-a costat in jur de 100 lei cu tot cu piesa de schimb, iar reparația s-a facut la mine acasă.

Nu am nevoie de un sistem de spumare a laptelui, ce espressor ar trebui să folosesc?

Ar fi bine să arunci o privire asupra espressoarelor Melitta Caffeo Solo Și Melitta Purtista. Despre primul cel putin, am putea spune ca este cel mai bun espressor din gama sa de pret.

Ar trebui să folosesc solutia de decalcifiere de la producator?

Nu neapărat. Cu toate acestea, eu aleg de multe ori să folosesc produsele producătorului. Nu are niciun rost să-mi cumpăr cel mai bun espressor, care automat este si putin mai scump scump dacă nu sunt dispus să plătesc și pentru un produs de curățare bun.

Articolul precedentSufleu de Dovlecei – Se prepară din 3 – 4 dovlecei, 3 ouă, brânză sărată și condimente
Articolul următor5 Ceaiuri Pentru Ficat Gras – Curăță ficatul și te vindecă de boală
Bună! Dacă te pot ajuta cu vreo informație despre vreo rețetă postată de mine aici, nu ezita să mă contactezi. Mă găsești aici sau pe facebook și de obicei răspund foarte repede.