Ceaiuri, siropuri făcute acasă și sucuri contra tusei – strămoșii noștri făceau ceaiuri cu plante
Strămoșii noștri făceau ceaiuri cu plante, dintre care multe au o acțiune antitusivă. Cimbrul este cel mai cunoscut: acțiunea sa antiseptică vine de la thymol, unul din componenții activi ai acestei plante.
Alte plante antitusive: lumânărica , chimenul dulce, nalba, pătlagină, lemnul dulce. Se pot folosi sub formă de ceai, infuzie, sirop sau bomboane.
Cum se face un ceai simplu:
3 – 4 crenguțe de cimbru se fierb în 200 ml de apă, se scot crenguțele din apă când aceasta devine galbenă și se adaugă 1-2 linguri de miere. Se bea toată ziua. Alte rețete pentru ceaiurile împotriva tusei.
Pregătiți un amestec în părți egale de nalbă și pătlagină, câte trei lingurițe pentru ½ litru de apă rece. Fierbeți, lăsați să infuzeze 10 minute. Strecurați, apoi beți 3-4 cești pe zi.
Pregătiți un amestec în părți egale de maghiran, isop, iedera, coada calului , lemn dulce si flori de podbal (20 gr din fiecare plantă). Puneți două linguri de amestec într-un litru de apă. Fierbeți, apoi strecurați.
Beți toată ziua din acest ceai. Puteți încerca și siropurile făcute în casă. Cele pe bază de morcovi se pregătesc ușor: trebuie să tăiați morcovii în felii subțiri, să le acoperiți cu zahăr și să lăsați totul peste noapte.
Rezultă un sirop care trebuie băut cu înghițituri mici toată ziua. Același procedeu pentru ceapă sau ridichi negre.
Este recomandat de asemenea să radeți o ridiche neagră și să beți zeama. O ultimă idee folositoare: ceapă curățată și tăiată în patru pusă pe noptieră. Este excelentă pentru tusea nocturnă a copiilor.
Atenție la tusea persistentă!
Aceste leacuri sunt recomandate când s-a pus un diagnostic și tusea a apărut de puțin timp fără nici un alt simptom îngrijorător. Tusea poate să ascundă o boală serioasă. Pe de altă parte, o tuse productivă și o tuse uscată nu se tratează în același fel.
Este valabil și pentru leacurile așa-zis naturale. În prezența unei tuse productive, prescrierea unui medicament care blochează tusea este contraindicată.
Trebuie, din contră, să ușurăm eliminarea secrețiilor bronhice prin luarea de medicamente capabile să ușureze eliminarea secrețiilor. Aceste medicamente modifică compoziția mucusului, îl fac mai fluid și ușurează expectorația.
Tusea uscată poate fi vindecată cu un tratament antitusiv a cărui acțiune este să întrerupă reflexul tusei. Chiar și pentru folosirea leacurilor tradiționale, este bine să cerem sfatul unui medic sau farmacist.
În toate cazurile în care tusea persistă mai mult de 5 zile de tratament, trebuie consultat un medic pentru a găsi adevărata origine a tusei și a urma medicația necesară.
Tusea este, fără îndoială, cea mai supărătoare din bolile „mici”. Dacă este uscată, irită gâtul și ne supără zi și noapte. Dacă este productivă, ne smulge bronhiile. Siropurile sunt din ce în ce mai folosite și ne arată ce leacuri eficiente ne dă natura. Sunt multe leacuri naturale, foarte ieftine și incredibil de eficiente.
Nu uitați ceaiul de eucalipt, sucul de ceapă, usturoiul crud, ceaiul verde, infuzia de busuioc, mierea, lămâia și ghimbirul în lupta contra tuturor tipurilor de tuse.