Ceaiul de lavandă – Aliatul tău care tratează peste 70 de boli

Ceaiul de lavandă, având valoroase proprietăți terapeutice ( coleretic-colagoge, anticolitice, diuretice, antiseptice, anxiolitice, relaxante ), infuzia și tinctura sunt de mare ajutor în caz de balonări, migrene sau dischinezii biliare.

Au fost identificate, în compoziția plantei, peste 40 de componente care nu pot fi obținute pe cale de sinteză în laborator. În compoziția lavandei se găsesc alcoolul olifalic, taninul și principiile amare și acidul acetic, care atribuie plantei virtuți vindecătoare pentru mai bine de 70 de afecțiuni.

Uleiul volatil și tinctura sunt recomandate în caz de suprasolicitare psihică sau în caz de nevroză.

La fel de eficientă este și terapia internă, cu infuzii, ulei volatil și cu miere, în afecțiunile respiratorii precum tuse convulsivă, gripă și bronșită, care se asociază cu tratamentul extern ( se fac inhalații cu ulei de lavandă amestecată cu apă caldă ).

În ceea ce privește afecțiunile aparatului urinar ( cistite, colică ), sunt indicate tinctura și uleiul volatil, asociate cu băile calde de șezut.

Istoria lavandei

Romanii foloseau calitățile aromatice ale lavandei în terme și își parfumau veșmintele și baia.

Numele plantei vine de la cuvântul latin „lavare”, care înseamnă spălare.

În Evul Mediu, calitățile dezinfectante ale lavandei erau deja cunoscute, se folosea pentru a combate ciuma.

În secolul al XVI-lea, Facultatea din Montpellier studia proprietățile medicinale ale lavandei, iar în unele regiuni din Spania era apreciată ca și antidiabetic.

În prezent, lavanda este un tonic recunoscut.

Indicații

Levănțica are puterea de a reduce starea de anxietate și agitație, de a atenua simptomele depresiei, de a combate insomnia, balonările, durerile spasmodice, nevralgice și reumatismale, de a ameliora tulburările digestive de origine nervoasă. În balneoterapie, levănțica ajută la ameliorarea tulburărilor de circulație.

Mod de administrare

Administrarea internă este recomandată pentru agitație, insomnie, anxietate, tulburări digestive de origine nervoasă și pentru balonări.

Infuzie de lavandă: se infuzează 0.8-1,5 grame de flori uscate de lavandă ( până la două lingurițe ) în 150 ml de apă fiartă, timp de 10 minute,

Se bea această infuzie de până la trei ori pe zi ( în funcție de afecțiune )  sau înainte de culcare, pentru a combate insomnia.

Ceai de lavandă: ceaiul se prepară prin fierberea a patru linguri de plantă în 500 ml de apă, timp de cinci minute.

Se bea zilnic, câte o cană cu ceai îndulcit cu o linguriță de miere, după fiecare masă principală.

Are puternice efecte relaxante.

Cercetări asupra lavandei

1.Combate unele forme de cancer

De peste 20 de ani, cercetătorii s-au concentrat asupra anumitor substanțe prezente în extractul din această plantă și anume alcoolul perilic și limonenul. Aceste două substanțe, se pare, pot combate multe forme de cancer.

2.Ajută în cazul agitației și anxietății

Potrivit mai multor studii, lavanda are puterea de a diminua agresivitatea persoanelor în vârstă care suferă de diferite forme de demență și de a diminua agitație.

În plus, ceaiul de lavandă are capacitatea de a atenua anxietatea persoanelor expuse , în mod voluntar sau nu, la diferite situații generatoare de stres.

Combate insomnia

Conform studiilor pe animale și cele în vitro, alături de câteva studii clinice preliminare, tind să confirme utilizarea tradițională a lavandei pentru un somn liniștit și pentru combaterea insomniei.

Comisia Europeană a aprobat administrarea internă a infuziei de lavandă pentru tratarea stării de agitație și pentru combaterea insomniei, precum și a durerilor digestive de origine nervoasă ( balonări,  depresie, tulburări intestinale etc. ). De asemenea,  a fost aprobată și pentru folosirea externă, în balneoterapie, pentru tulburări ale circulației sanguine.

Ceaiul preparat dintr-o mână de flori de lavandă este un remediu eficient pentru insomnii.

Înainte de culcare, se bea un ceai de lavandă sau se pune, sub pernă, un săculeț cu flori de lavandă.

Mirosul ajută în obținerea unui somn liniștit.

Pentru momentele de depresie

Lavanda are proprietăți antiseptice, antispastice, carminative, hipotensoare, sedative, diuretice și sudorifice. În plus de asta, are capacitatea de a reduce inflamațiile și de a grăbi procesul de cicatrizare a rănilor.

O cană de infuzie, preparată dintr-un amestec de plante: tei, lavandă, captalan și sulfină ( câte o linguriță din fiecare ),de două ori pe zi, este recomandată persoanelor depresive.

Contra durerilor de stomac

Datorită conținutului de polifenoli, lavanda are capacitatea de a distruge bacteriile din stomac care sunt responsabile de digestia lentă și de apariția arsurilor stomacale.

În cazul acestor probleme, se bea ceai de lavandă sau se folosește lavanda la prepararea prăjiturilor sau în combinație cu diverse alimente, întrucât elimină problemele digestive și dă și un gust aparte mâncărurilor.

Precauții

Există persoane care sunt alergice la lavandă. Datorită acestui fapt, în timpul utilizării pe piele, poate provoca iritații sau inflamare.

Contraindicații

Lavanda nu este indicată în primele trei luni de sarcină

Efecte adverse

În general, lavanda este bine tolerată de către organism, dacă este consumată în dozele recomandate.