publicitate

Deniile sau slujbele de seara, se savarsesc doar in Postul Mare si au scopul de a alunga intunericul pacatelor din suflet si de a aduce lumina in vietile tuturor. Credinciosii ce merg la Denii trebuie sa aiba o atitudine de recunostinta deoarece Hristos a suferit pentru fiecare dintre noi, din iubire pentru omenire.

De fapt, Deniile sunt slujbe de dimineata care sunt savarsite seara si au rolul de a alunga raul din sufletele noastre prin cantare si rugaciune.

Deniile se savarsesc in toate zilele din Saptamana Patimilor. In Biserica Ortodoxa, in Joia Mare se citeste Evanghelia despre Patimirile Domnului, iar in Vinerea Mare se canta Prohodul.

In centrul Deniilor se afla taina suferintelor Mantuitorului, pacatele oamenilor, invidia, lacomia, tradarea, frica si ura, dar si puterea pocaintei.

Luni, se savarseste Denia ce ne aminteste de Iosif, tanarul ce a fost vandut chiar de fratii sai, fiind o preinchipuire a lui Iisus, care la randul sau, a fost vandut de Iuda. Tot in aceasta zi se aminteste de pilda smochinului, blestemat de Domnul. Ceea ce trebuie sa retinem din aceste pilde este ca Dumnezeul ii iubeste pe oameni, dar in acelasi timp este si Drept, iar la Judecata de Apoi, ii va rasplati pe cei buni si ii va pedepsi pe cei care au facut fapte rele.

In ziua de Marti, se savarseste Denia ce face referire la fecioarele din Sfanta Evanghelie, pentru ca noi sa fim pregatiti sa-l intampinam pe Iisus cu smerenie.

Slujba de miercuri pomeneste de femeia pacatoasa ce a spalat picioarele Mantuitorului cu lacrimi, simbolizand pocainta adevarata. Tot in aceasta zi, Iisus a fost vandut de Iuda pentru 30 de arginti.

Denia celor 12 Evanghelii se savarseste joi seara si vorbeste despre prinderea, procesul si rastignirea Mantuitorului. Tot in aceasta zi se aminteste despre Cina cea de Taina, ultima cina pe care Mantuitorul alaturi de ucenicii sau au mancat-o cu paine dospita.

In Sfanta de zi Vineri se canta Prohodul Domnului cu lumanari aprinse. Prin moartea Sa, Mantuitorul si-a aratat dragostea fata de legea Domnului.

Deniile reprezinta o culme pentru credinciosii care au postit si pentru cei care vor sa isi intoarca privirea spre Hristos. In momentul in care participam la aceste slujbe, ne asemanam cu Apostolul Ioan si Fecioara Maria, care au fost tot timpul alaturi de Iisus.

Doamne Ajuta!