Ce reprezintă simbolul F1 de pe pachetele de semințe? De ce sunt mai scumpe aceste semințe?

Tu stii ce sunt semintele F1? In magazinele care vand seminte de legume, vei gasi tot mai des pachete marcate cu simbolul F1.

Desi acest simbol este prezent in principal pe pachetele cu seminte de legume, poate fi observat si pe pachetele cu seminte de plante ornamentale.

Aceste tipuri de seminte sunt mult mai scumpe decat semintele soiurilor comune ale aceleasi specii. Merita sa platesti mai mult pentru astfel de seminte?

Ce sunt semintele F1?

Semintele F1 sunt seminte hibrid cu efect heterozis. Heterozis reprezinta vigoarea hibrizilor. Este vorba de vitalitatea primei generatii de hibrizi creati prin incrucisarea unor forme diferite din punct de vedere genetic.

Hibrizii F1 au mai multe trasaturi pozitive si mai putin negative decat „parintii” lor. Acest fenomen este folosit pe scara larga in cultivarea plantelor.

Primele seminte F1 de castraveti, rosii si porumb au devenit populare.

Plantele obtinute din aceste seminte au adus productii mai mari sau fructe de marime mai mare, au inflorit mai devreme si, de asemenea, au fost mai sensibile la boli si daunatori.

Cum se produc semintele F1?

Productia de seminte F1 este foarte complicata. Trebuie facute mai multe teste pentru a evalua care incrucisare va da o varietate cu caracateristici mai bune. Liniile selectate sunt incrucisate pentru a obtine descendentii cei mai vigurosi.

Acest lucru necesita adesea indepartarea manuala a staminelor din plantele-mama si aplicarea polenului colectat din liniile masculine. Prin urmare, procesul este foarte obositor. De aceea, semintele F1 sunt mult mai scumpe.

Trebuie sa subliniem ca soiurile de seminte F1 apar prin incrucisarea naturala a soiurilor traditionale, deci nu are nimic de-a face cu modificarile genetice facute in laborator.

Cultivarea plantelor din smeinte F1 este complet sigura, iar culturile obtinute sunt 100% naturale.

Merita sa cumperi seminte F1?

Pe scurt, semintele marcate cu F1 isi merita pretul, deoarece iti permit sa obtii o cultura mai bogata, de o calitate mai buna. Astfel de plante fac, de obicei, mai multe fructe, suporta mai bine ingheturile si seceta.

Ele pot fi, de asemenea, mai putin sensibile la boli si daunatori, ceea ce inseamna ca utilizarea ingrasamintelor minerale si a pesticidelor ar putea fi evitata.

Pentru a avea mereu o cultura bogata, trebuie sa achizitionezi noi seminte F1 in fiecare an.