Ce faci cu florile și frunzele de păpădie după ce le recoltezi? Reguli de depozitare

flori de papadie

Trebuie sa respecti cea mai importanta regula pentru recoltarea florilor de papadie: nu le spala niciodata! Apa va elimina inevitabil polenul de pe petale, ceea ce insaemna ca o mare parte dintre substantele nutritive se vor pierde.

Florile colectate pentru uscare sunt transferate la umbra si intinse pe o carpa, intr-un strat subtire. Dupa 10 ore, acestea se pun intr-o camera uscata si bine ventilata cu o temperatura de 25 grade.

Sfat: Cand usuci florile de papadie, instaleaza un ventilator in camera. Acesta va asigura o circulatie mai buna a aerului si astfel, va accelera procesul de uscare a florilor.

De asemenea, ai putea sa congelezi florile de papadie. Procedura de congelare a florilor de papadie este urmatoarea:

  1. Florile colectate sunt usor uscate.
  2. Petalele galbene sunt puse intr-o punga de plastic si depozitate la congelator.

Cum se pregatesc frunzele de papadie pentru a fi folosite in scopuri medicinale?

Dupa recoltare, frunzele de papadie se pun la umbra, intr-o zona racoroasa, bine ventilata. Frunzele de papadie trebuie amestecate si intoarse in mod regulat.

Reguli de depozitare

Daca respecti toate regulile, papadia isi va pastra proprietatile benefice pentru 2-5 ani. Acesti parametri pot varia usor in functie de partea plantei care a fost recoltata.

Radacinile uscate ale plantei sunt pastrate pentru cea mai lunga perioada de timp – daca le pastrezi intr-un loc racoros si uscat, departe de lumina soarelui, atunci durata lor de valabilitate va fi de 4-7 ani.

Cutiile din lemn sau carton sunt cele mai potrivite pentru depozitarea radacinilor zdrobite sau intregi.

Radacinile de papadie recoltate pot atrage daunatori, de aceea este recomandat sa punem o carpa sau un tampon din bumbac inmuiat in cloroform langa recipientul de depozitare.

Frunzele uscate se depoziteaza intr-o camera uscata, in pungi confectionate dintr-un material suficient de dens sau in cutii de carton. Perioada de valabilitate a frunzelor uscate nu depaseste 1-2 ani.

Florile trebuie depozitate in saci de hartie sau recipiente din sticla. Florile de papadie isi pastreaza proprietatile medicinale timp de 1 an.

Este important sa retinem ca, in unele cazuri, tratamentele pe baza de papadie pot dauna sanatatii, in ciuda beneficiilor pe care le au pentru organism. Acest lucru se intampla, cel mai adesea in cazul oamenilor care au alergie la planta.

Infuzia, decoctul si alte produse din papadie sunt contraindicate in caz de blocarea tractului biliar, gastrita sau ulcer peptic.