Crinii rezista mult timp în grădina dacă sunt ingrijiti corect. Dacă vrei sa te bucuri de frumusețea acestor flori, planteaza-i la sfarsitul iernii, in februarie.

Alegerea locului potrivit și pregătirea solului

Primul lucru pe care trebuie să-l faci pentru a avea flori frumoase este sa le plantezi într-un loc potrivit. Crinii trebuie protejați de soarele puternic de la amiază. Nu sunt deranjați dacă au parte și de umbra, unii chiar infloresc foarte frumos sub copaci cu mai puține frunze.

Solul neutru sau cel ușor acid este potrivit pentru majoritatea speciilor, dar există și câteva specii de crini (hibrizi Martagon, Candidum sau Longiflorum) care tolereaza solul calcaros.

În orice caz, solul trebuie sa fie permeabil, de preferință argilos nisipos.

Cum să-ți dai seama dacă bulbii de crin sunt buni?

Înainte de a planta bulbii, asigura-te ca aceștia nu sunt uscati sau putreziti. Bulbii uscati pot fi readusi la viata, daca sunt plantati intr-un vas cu sol umed sau sunt asezati pe nisip umed. Daca nu sunt complet uscati, acestia ar trebui sa isi revina în cateva zile.

Dacă bulbul este putrezit, taie partea afectată și trateaza-l cu un fungicid.

Cand cumperi bulbi din magazin verifica-i cu atentie. Aceștia trebuie sa fie fermi și netezi, nu uscati.

La ce adâncime se planteaza crinii?

Dacă solul nu mai este înghețat, poți începe sa plantezi crinii. În afara de cateva excepții, toți bulbii de crini sunt plantati la o adancime care măsoară de 3 ori lungimea bulbului.

La aceasta adancime, bulbii sunt protejate de îngheț pe timpul iernii și de supraincalzire în vremea călduroasă din timpul verii.

Dacă nu vrei ca bulbii sa sufere de boli fungice, nu-i planta prea aproape unii de alții.

Crinii Lilium Candidum trebuie plantati la o adâncime de doar 2-3 centimetri.

Cum sa plantezi crinii din ghiveci?

Crinii pot fi plantati si în ghiveci. Așadar dacă stai la bloc, poți sa-ti plantezi cativa crini în ghiveci.
Planteaza bulbul într-un ghiveci și pune-l intr-o camera rece. Scoate-l din camera doar atunci cand vremea devine mai caldă.
Mărimea ghiveciului trebuie sa corespunza cu dimensiunea crinului după înflorire.

Cand cultivi crini in ghiveci trebuie să împiedici substratul sa se ude. Pune pe fundul ghiveciului nisip grosier.

Îți recomand sa plantezi 3-4 bulbi de crini într-un ghiveci, astfel incat ghiveciul sa nu para prea gol.

Crini infloriti de Paste

Dacă ai plantat cativa bulbi de crini in toamna și i-ai pastrat într-un loc răcoros în timpul iernii, acum a venit momentul sa-i muti intr-o camera mai calda pentru a-i trezi la viață.

Dacă ai crini în grădina, transfera-i în ghiveci și acopera-i cu o sticlă sau pune-i intr-o camera mai racoroasa, în care temperatura este de aproximativ 10 grade. Crește treptat temperatura la 15 grade pentru a proteja crinul ce șocul termic.

Menține aceasta temperatura pana apar mugurii, apoi poți ridica temperatura la 20 de grade. Fertilizeaza planta o data pe saptamana cu ingrasamant cu potasiu. După aproximativ 6 saptamani ar trebui sa înflorească.

Articolul precedentNu mai arunca pliculețele de ceai folosite – sunt foarte bune pentru…
Articolul următorAflă cu ce trebuie să uzi orhideea pentru a avea flori frumoase
Bună! Dacă te pot ajuta cu vreo informație despre vreo rețetă postată de mine aici, nu ezita să mă contactezi. Mă găsești aici sau pe facebook și de obicei răspund foarte repede.