buruieni-in-curte

Vara este momentul în care vegetația neplăcută dintre plăci devine cu adevărat enervantă și trebuie să acționați rapid pentru a readuce aspectul îngrijit al pavajului.

Înlăturarea ierburilor

Această acțiune este recomandată doar în cazul în care zona afectată nu este extinsă, altfel efortul fizic va fi semnificativ. Utilizați mănuși de grădinărit pentru a vă proteja mâinile și nu vă descurajați dacă nu veți reuși să extrageți ierburile dintre dale cu rădăcină.

Această metodă oferă rezultate doar temporare și va trebui să repetăm munca atunci când buruienile reapar, deoarece majoritatea acestora rămân cu rădăcina ferm înfiptă și vor emite noi tulpini.

Soluția pe bază de oțet și sare

Pentru a obține rezultate mai eficiente cu această soluție, este indicat să îndepărtați buruienile cu tot cu rădăcină, apoi să săpați în sol. În locurile în care acestea cresc, turnați o amestecătură formată din: 1 litru de oțet; 3 linguri de sare; 2 litri de apă.

Cantitatea aceasta de soluție este suficientă pentru o suprafață de 2-3 metri pătrați și poate fi aplicată o singură dată pe lună. Nu repetați această operațiune dacă nu a plouat bine între timp, deoarece sarea poate afecta compoziția și structura solului.

Soluția poate fi aplicată direct pe buruieni, prin pulverizare aproape de ele, evitând astfel contactul cu plantele cultivate. Pentru a obține efecte maxime în lupta împotriva buruienilor, această soluție trebuie aplicată de mai multe ori asupra plantelor invazive și este mai eficientă în cazul buruienilor tinere, înainte ca acestea să facă semințe.
Pentru combaterea buruienilor perene, soluția pe bază de oțet trebuie utilizată toamna, iar pentru rezultate și mai bune, se poate folosi oțet fierbinte.

Soluția pe bază de mălai

Scăpați de buruienile din grădină utilizând mălaiul. Această metodă poate părea neobișnuită, dar glutenul conținut în mălai este un erbicid natural eficient care distruge buruienile din orice grădină, fără a afecta dezvoltarea legumelor.

Pentru a crește eficiența glutenului din mălai, săpați în prealabil terenul pentru a favoriza acțiunea acestuia asupra rădăcinilor plantelor invazive.

Soluția pe bază de clor.

Aceasta nu este, evident, o soluție naturală, deoarece presupune pregătirea unei soluții din 50% clor și 50% apă. Se toarnă într-un pulverizator și se aplică în mod consecvent pe frunzele buruienilor și pe rădăcinile acestora. Se lasă să acționeze timp de 24 de ore, după care se verifică rezultatele, iar acolo unde plantele sunt încă viguroase, se aplică din nou soluția. Buruienile se vor usca și vor putea fi îndepărtate mai ușor prin smulgere.

Oțetul este eficient în combaterea buruienilor. Pentru aplicare, se folosește un pulverizator, preferabil într-o zi însorită, în jurul prânzului. Buruienile vor îngălbeni și, după două săptămâni, vor putea fi îndepărtate cu ușurință. Această metodă oferă rezultate bune și poate fi considerată una ecologică.

Sarea atacă buruienile, dar poate afecta aspectul dalelor. Din acest motiv, nu este cea mai recomandată soluție, dar poate fi încercată pe suprafețe mai mici, prin presarea sării între rosturi.

Apa clocotită

Turnați apă fierbinte peste buruieni pentru a le distruge. Această metodă poate fi eficientă pentru buruienile mai sensibile, care nu au rădăcini adânci. Trebuie să fiți atenți să evitați contactul cu apa fierbinte și să o utilizați cu precauție.

Utilizarea aburului

Un dispozitiv de abur poate fi folosit pentru a „deranja” buruienile dintre pavele. Aplicarea aburului direct asupra buruienilor poate duce la distrugerea lor și poate contribui la arderea rădăcinilor. Asigurați-vă că urmați instrucțiunile și utilizați echipamentul în condiții de siguranță.

O metodă neconvențională recomandată este utilizarea spray-ului de lubrifiant WD 40 pentru combaterea buruienilor.

Prin pulverizare, acesta va usca buruienile într-un timp scurt, dar nu toate speciile sunt sensibile la acest produs. Pentru început, testați metoda pe o zonă limitată pentru a observa rezultatele.

Există mai multe soluții pentru eliminarea buruienilor din pavele

Iată câteva opțiuni:

  1. Extractor manual de buruieni: Utilizați un extractor manual de buruieni pentru a scoate buruienile individual. Acesta este un instrument cu un vârf ascuțit, care vă permite să scoateți buruienile cu rădăcina din pavele. Asigurați-vă că extrageți întreaga rădăcină, pentru a preveni regenerarea buruienilor.
  2. Apa fierbinte: Turnați apă fierbinte peste buruieni. Acest lucru poate fi eficient pentru buruienile mici sau pentru cele care se află în crăpăturile pavelelor. Apa fierbinte va deteriora celulele plantei și va ajuta la eliminarea buruienilor.
  3. Soluții de erbicid: Puteți utiliza soluții de erbicid pentru a distruge buruienile. Este important să alegeți un erbicid potrivit pentru tipul de buruieni cu care vă confruntați și să urmați cu atenție instrucțiunile de pe etichetă. Fiți atenți să nu aplicati erbicidul pe alte plante sau zone dorite.
  4. Acid acetic: O soluție naturală și mai puțin toxică este utilizarea de acid acetic (oțet alb). Amestecați oțetul alb cu apă într-un raport de 1:1 și pulverizați soluția direct pe buruieni. Acidul acetic va afecta plantele nedorite și le va usca.
  5. Curățarea manuală regulată: Mențineți un program regulat de curățare manuală a buruienilor, astfel încât să împiedicați răspândirea și creșterea lor. Îndepărtați buruienile imediat ce apar pentru a evita ca ele să se răspândească.

Există câteva erbicide disponibile pe piață care pot fi folosite pentru a trata buruienile de pe pavele. Este important să citiți și să urmați cu atenție instrucțiunile de pe etichetă pentru fiecare produs în parte.

Iată o listă cu câteva exemple de erbicide potrivite pentru utilizarea pe pavele:

  1. Roundup: Roundup este un erbicid pe bază de glifosat, eficient împotriva majorității buruienilor. Este disponibil în diferite forme (lichid, concentrat, gel) și poate fi aplicat cu ajutorul unui pulverizator sau prin stropire directă pe buruieni.
  2. Weedol: Weedol conține diferite substanțe active, precum 2,4-D sau MCPA, care au efect de combatere a buruienilor. Există mai multe formulări disponibile, cum ar fi Weedol Concentrat sau Weedol Gun.
  3. Garden Blitz: Garden Blitz este un erbicid foarte concentrat, care poate fi utilizat în amestec cu apă și aplicat pe buruieni. Este eficient împotriva unor buruieni comune și este disponibil în diferite dimensiuni de ambalaj.
  4. Gramoxone: Gramoxone conține paraquat ca substanță activă și este un erbicid puternic împotriva buruienilor. Este important să citiți cu atenție instrucțiunile de siguranță și să utilizați echipament de protecție adecvat în timpul aplicării.