
Ce bunătate de rețetă! Se prepară din 7 dovlecei, 300g pesmet, 5-6 căței de usturoi și 2 ouă
Ce bunătate de rețetă! Se prepară din 7 dovlecei, 300g pesmet, 5-6 căței de usturoi și 2 ouă
Ingrediente:
- 7 dovlecei
- 300 g pesmet
- 5-6 căței de usturoi
- 2 ouă
- sare, piper, ulei
Mod de preparare:
1. Pentru început, spălăm și curățăm dovleceii, pe urmă îi dăm prin răzătoarea mare.
2. Așezăm pesmetul într-un bol.
3. Stoarcem dovleceii de sucul lăsat.
4. Așezăm dovleceii în bolul cu pesmet. Adăugăm ouăle, usturoiul zdrobit, condimentele și amestecăm foarte bine.
5. Cu ajutorul mâinilor, formăm chiftele pe care le prăjim într-o tigaie încinsă cu ulei, până se rumenesc frumos.
Dovlecelul provine din America Centrală și este iubit în întreaga lume, fiind ușor de preparat și integrat în diverse preparate. Are o aromă delicată și este vedetă în special în bucătăria mediteraneană. La noi în țară se găsesc în piețe și magazine mai multe soiuri, însă indiferent de mărime, culoarea coajei sau a miezului, toți dovleceii au aceleași efecte benefice pentru sănătatea noastră. Iar acestea nu sunt deloc puține.
Dovleceii conțin substanțe active atât în miez, cât și în coajă. De aceea este bine să le consumi împreună, mai ales fiindcă și coaja se gătește foarte ușor. Dovleceii au puține calorii și conțin peste 90% apă, atunci când sunt proaspeți.
Cele mai importante substanțe din compoziția lor sunt potasiul, fosforul și manganul, însă nu putem omite vitaminele B1, B6, vitamina C, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A și K.
Fiindcă este bogat în apă, dovlecelul este un bun diretic, favorizând eliminarea apei din organism. În acest mod, consumul de dovlecel detoxifică rinichii, ficatul și colonul.
Dovleceii conțin și foarte multe fibre, esențiale pentru reglarea tranzitului intestinal. Specialiștii recomandă dovlecei în caz de diaree, constipație, indigestie și chiar probleme hepatice. Datorită texturii ușoare și faptului că se digeră rapid, poate fi consumat și de persoane care suferă de gastrită sau ulcer gastric.
Dovlecelul tânăr conține pectină, iar la maturitate conține celuloză. Pe cât posibil, încercați să conumați dovlecei proaspeți. Îi recunoașteți ca fiind mai grei din cauza conținutul mare de apă și mai tari la atingere.
Vrei mai multe rețete delicioase?
Urmărește-ne pe Facebook pentru cele mai noi și gustoase rețete!