Totul a inceput destul de muribund. Acolo erau, patru banane aratand abandonate si deznadajduite la sfarsitul zilei de munca (primim fructe in fiecare zi de joi – ma bucur ca nu avem parte de scorbut) si, avand un weekend lung in fata, m-am gandit ca respectivele banane o sa devina triste si brune si nu o sa isi indeplineasca adevaratul lor scop….adica sa fie transformate in tort.

Exista paine cu banane, briose cu banane, dar sunt destul de banale. Sigur, sunt bune la gust, dar eu ma gandeam sa fac ceva usor si aerat si frumos, ceea ce practic este definitia din dictionar a brioselor, nu este asa?

Prin urmare, am adoptat acele 4 banane si, atunci cand am ajuns acasa, am inceput sa fac cautari si, printre alte lucruri, si lapte batut inghetat (este una dintre acele achizitii “credeam ca e smantana”, asa ca m-am enervat si l-am pus la congelator) si drojdia unui lot de zahar cu scortisoara.

blank

Ideea este ca eu sunt cel mai mare tocilar. Pot sa fac calcule in minte, in cea mai mare parte a timpului. In acest caz particular, eu am calculat ca o sa imi iasa 12 briose, destule cat sa le distribui in momentul ceaiului. Eu inca nu imi dau seama unde am gresit, dar, pana la sfarsitul serii, eu aveam 30 de briose care se uitau la mine, lucru care mie mi se pare perfect, pentru ca erau foarte bune.

Daca ar fi fost mai usoare de atat, atunci si-ar fi luat zborul de pe masa din bucatarie. Erau la intersectia perfecta dintre usor, umed si plin de arome- acea cantitate mica de scortisoara a scos tot ceea ce era mai bun din banane.

blank Oricum, in cele din urma, aceste briose sunt cele mai bune pe care le-am produs eu vreodata in bucatarie…si inca nici nu am ajuns la glazura.

Recunosc: nici macar nu imi place asa de mult crema de unt, dar poti sa adaugi putin lapte batut si se transforma in cele mai usoare si mai pufoase briose pe care le-ai vazut vreodata in viata ta. In plus, contracareaza acel gust dulce prea intens pe care il are deseori crema de unt. Eu nu o sa mai fac niciodata glazura din crema de branza.

Prin urmare, cele 30 de briose au aparut astfel:

  • 3 cani de faina pentru tort; o lingurita si jumatate de bicarbonat de sodiu; 3 sferturi de lingurita de praf de copt
  • 3 sferturi de lingurita de sare; 250 de grame de unt; o cana si jumatate de zahar brun
  • 3 oua mari, la temperatura camerei; 4 banane mari si coapte, zdrobite cu atentie
  • O cana de lapte batut, la temperatura camerei; o jumatate de lingurita de esenta de vanilie; zahar cu scortisoara (optional)

Trebuie sa preincalzesti cuptorul la 180 de grade Celsius. Cerne faina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt si sarea impreuna. Amesteca impreuna bananele zdrobite si laptele batut.

Ar trebui sa bati untul si zaharul pana obtii un amestec usor si pufos- ar trebui sa aiba textura unui mousse

blank

Trebuie sa adaugi ouale cate unul pe rand, agitand amestecul bine dupa fiecare adaugare. Adauga si esenta de vanilie. Eu am folosit si un mixer pentru aceasta parte si am agitat timp de vreo 20 de minute si, prin urmare, era destul de usor amestecul. Adauga o treime din amestecul uscat  la amestecul de oua si de lapte batut si amesteca incet cu o spatula. Adauga o treime din amestecul de banane si lapte batut, continuand sa alternezi intre umed si uscat. Cu atat de multa blandete , de parca inauntru ar fi un copil care doarme si tu nu vrei sa il trezesti.

Toarna incet in bucatile de hartie, poti sa pui si putina scortisoara pe partea de sus si gateste timp de 20 de minute.

blank

  • Aproximativ 1 de grame moale
  • Aproximativ 300 de grame de zahar pentru glazura

Amesteca untul si zaharul impreuna cu o lingura de lemn, pentru a forma o glazura foarte groasa si ca o pasta; foloseste un mixer pentru a agita laptele batut si sa continui pana cand ai o textua placuta si pufoasa. La urma, poti sa pui niste scortisoara peste aceste briose.