Daca esti fan de branzeturi, probabil ca ai consumat cel putin odata branza feta. Aceasta branza seamana la gust cu telemeaua, insa este mult mai fina, mai cremoasa. Vei fi surprins sa afli ca branza feta este cea mai sanatoasa branza, in special cea din lapte bio de oaie sau capra.

Valorile nutritionale ale branzei feta includ o cantiate semnificativa de proteine, calciu, complex de vitamine B, riboflavina, vitamina B6, B12, acid pantotenic, vitamina A, fier, fosfor, zinc si multe minerale (seleniu, magneziu, potasiu, cupru si mangan).

Adevarata branza feta nu este facuta din lapte de vaca. Aceasta a fost descoperita acum cateva mii de ani si trece printr-un intreg proces pana sa ajunga sa aiba aceasta aroma distincta. Branza feta provinge originar din cateva regiuni din Grecia. In timp ce este facuta in mare parte din lapte de oaie, aceasta poate contine pana la 30% lapte de capra si tot sa se cheme branza feta.

Spre deosebire de telemea, branza feta contine mai putina apa si este mult mai cremoasa. De asemenea, in general are un continut mai mic de sare: totusi, gustul sarat predomina, fiind adesea asemanata cu telemeaua. In timp ce telemeaua este facuta si din branza de vaca, branza feta se face doar din branza de oaie, cu un continut de maxim 30% de branza de capra.

5 beneficii ale branzei feta

Dupa cum spuneam, branza feta este extrem de sanatoasa. iata, asaadar care sunt beneficiile acesteia si de ce este atat de important sa o consumi mai frecvent decat alte tipuri de branzeturi.

1. Digestibilitatea

Multe persoane sunt intoletante la lactora, ceea ce inseamna ca le este foarte greu sau imposibil sa digete lactoza, o zaharoza gasita preponderent in laptele de vaca. Multi nu pot, de asemenea sa digere proteinele din lactate sau branzeturi.

Laptele de oaie si capra din care este facuta branza feta contine mai putina lactoza decat laptele de vaca. Mai mult de atat, zaharul din branza se risipeste de asemenea in timpul procesului de prin care se face branza. Cu alte cuvinte, oamenii pot sa digere mult mai usor branza feta decat alte tipuri de branza din vaca.

2. Vitamina B6 si Histidinele

Histidina este un amino acid esential gasit in branza feta care este esential pentru protejarea celulelor nervoase, producand celule rosii si protejand tesuturile organismului de radiatii sau de metalele grele.

De asemenea, acestea sunt metabolizate in neurotramitatori cum ar fi histamine sau carnosine, care ajuta digestia, sistemul imunitar, creierul, functiile sexuale si functiile musculare.

Histidinele au totodata proprietati antioxidante si anti-inflamatoare. Asadar, terapia cu histidine este ideala pentru prevenirea artritei reumatoida si a afectiunilor psihiatrice. Carnosina imbunatateste functiile musculare si reduce oboseala musculara.

Contine multe proteine

Proteinele sunt esentiale pentru repararea si mentinerea tesutului muscular. Acestea sunt necesare pentru mentinerea structurii si a functionalitatii organelor la un nivel optim.

Unele proteine animale au chiar mai multe efecte benefice asupra organismului, reducand riscul diabetului de tip 2.

Contine mult calciu, mentinand sanatatea oaselor

Toti stim ca calciul este necesar pentru niste oase si dinti puternici. Aproximativ 99% din calciul din corpul nostru se afla in oase si in dinti. Ceea ce e posibil sa nu stii este faptul ca calciul este esential pentru transportarea oxigenului intre celule, ajuta sangele sa se coaguleze si imbunatateste functiile musculare.

Contine multa vitamina A

Vitamina A este un nutrient esential pentru o piele sanatoasa, un sistem imunitar sanatos si pentru a mentine sanatatea vizuala in parametrii optimi. Branza feta contine o doza impresionanta de vitamina A. De asemenea, grasimile din branza feta ajuta la o absorbtie mai usoara a vitaminei A.

Totul trebuie consumat cu moderatie

Cu toate ca branza feta este una din cele mai sanatoase branze, nu e ceva ce trebuie consumat in cantitati mari. Exista cantitati foarte mari de sodiu in branza feta. Prea multa sare poate duce la hipertensiune sau deficit de potasiu. Branza feta este sanatoas pentru creier, dar prea multa poate afecta sistemul circulator.

Ce trebuie sa urmaresti cand cumperi branza feta

Exista foarte multi vanzatori care sustin ca ei produc si vand branza feta. Multi dintre acestia mint, asadar iata ce trebuie sa iei in considerare cand cumperi o astfel de branza:

  • Daca nu este facuta din lapte de oaie sau o combinatie de lapte de oaie si capra, atunci nu e branza feta, ci mai degraba telemea. Branza feta originala este facuta din lapte de oaie si capra, sau doar din lapte de oaie. Niciodata aceasta nu va contine lapte de vaca sau nu va fi facuta integral din lapte de capra.
  • Cumpara branza feta organica pentru a te asigura ca nu consumi chimicale sau E-uri.
  • Branza feta este mereu alba daca este depozitata corespunzator. Daca este galbuie, inseamna ca a fost expusa la aer sau ca nu e branza feta originala.
  • Branza feta are gaurele micute la suprafata

blank

Sfat de consum: Adauga o cantitate mica de branza intr-un sandwich, intr-o salata sau langa niste legume pentru a adauga un plus de savoare si de sanatate.