Beneficiile florilor de salcam, recoltare si prepararea apei de salcam si beneficiile acestuia.

Florile de salcâm

Cu mirosul lor dulce şi blând, florile de salcâm se recomandă de la sine ca având acţiune tera­peu­tică. Ele au darul de a linişti, de a calma şi de a tonifia. Sunt utilizate pentru combaterea stresului, a migrenelor pe fond de stres, a gastritei hiperacide şi a ulcerului, pentru calmarea tusei şi vindecarea unor boli res­piratorii cum ar fi bronşita, bronşita astma­ti­formă sau astmul.

Recoltare. Se recoltează mă­nun­chiurile de flori cu totul, manual, pe vreme uscată, în pe­rioada de maximă dezvoltare, adică pe la sfârşi­tul lui mai şi începutul lui iunie.

Florile se pot folosi în stare proaspătă (la siropuri, dulceaţă, salate) sau uscate. Uscarea se face într-un singur strat, la soare sau în locuri bine aerisite şi ventilate. Dintr-un kilogram de flori proaspăt culese rămân după uscare 125-150 de grame de plantă.

Apa de flori de salcâm

Mod de preparare: O mână de flori uscate de salcâm se pun într-un vas, turnându-se deasupra un litru de apă curată de izvor sau de fântână. Se lasă să se macereze opt ore, de seara până dimineaţa, după care se filtrează şi se pune într-o sticlă.

Indicaţii terapeutice: Aceasta „apă” se con­sumă în locul apei potabile sau al sucurilor în tim­pul zilei, doza de un litru fiind minimul pentru o zi. Apa de flori de salcâm este un remediu subtil, dar şi eficient, pentru combaterea unor afecţiuni cum ar fi gastrita hiperacidă, ulcerul gastric, constipaţia (în forme uşoare), eczemele apărute pe fond nervos, dereglările de apetit etc.

Acest lichid uşor dulceag are calitatea de a ne calma şi de a ne limpezi stările emoţionale, liniştindu-ne ca prin far­mec atunci când îl savurăm. Pentru a ne convinge de efectele acestui remediu floral, va trebui să-l administrăm vreme de măcar o lună.

Articolul precedentDupă 50 de ani în lanţuri, un elefant plânge de bucurie atunci când este salvat
Articolul următorO pisică bătrână care locuia pe străzi primeşte o casă călduroasă şi un culcuş confortabil
Pasionată de bucătărie, postez pe acest site zilnic rețete pe care le incerc sau le-am incercat de-a lungul timpului. Imi face de fiecare dată o deosebită plăcere să discut cu membrii comunității, deci dacă vrei sa ma intrebi ceva, nu ezita să-mi scrii pe email sau facebook.