Vitamina E, denumita popular și vitamina fertilității, datorita rolului important pe care îl joaca în funcția reproductiva a organismului, are un puternic efect antioxidant, sprijină sistemul imunitar și are grija de sănătatea epidermei, fiind folosita în producția de dermato-cosmetice și suplimente anti-aging.

Ca si vitamina C, vitamina E stimuleaza producerea de celule natural killer (NK), cele care identifica si distrug germenii si celulele canceroase. De asemenea, vitamina E imbunatateste producerea de celele B imunitare care genereaza anticorpii. Studiile arata, de asemenea, ca suplimentarea cu vitamina E poate inversa din declinul inregistrat in raspunsul imun odata cu imbatranirea.

blank

Vitamina E este utila în tratarea și prevenirea bolilor inimii și a vaselor de sânge, inclusiv întărirea arterelor, atac de cord, dureri toracice, hipertensiune arteriala sau dureri de picioare cauzate de arterele blocate.

Beneficiile acestei substanțe includ echilibrarea colesterolului, lupta împotrivă radicalilor liberi și protejarea celulelor, tratarea diabetului zaharat și a complicațiilor acestuia, prevenirea cancerului, a bolilor cerebrale și ale sistemului nervos.

În cazul copiilor este recomandat un aport suplimentar, mai ales la bebeluşii prematuri, care primesc alimentaţie artificială sau care sunt în oxigenoterapie.În procesele metabolice previne deteriorarea lipidelor şi a uleiurilor esenţiale (ex. acizii graşi Omega-3). Acest efect este explicat prin protejarea acizilor graşi polinesaturaţi expuşi la reacţiile de oxidare şi peroxidare.

Vitamina E este ideala pentru sănătatea pielii și a parului. La nivel pielii acționează prin consolidarea pereților vaselor capilare și îmbunătățirea umidității și elasticității, acționând că un nutrient natural anti-îmbătrânire.

În bolile oftalmologice previne apariţia cataractei şi evită pierderea acuităţii vizuale. Distrofiile musculare şi osoase, precum şi durerile provocate de osteoporoză şi poliartroze, pot fi ameliorate cu vitamina E datorită efectului antiinflamator.În afecţiunile dermatice, vitamina E accelerează refacerea ţesuturilor lezate, vindecarea leziunilor şi arsurilor şi previne diverse infecţii, inflamaţii şi tumori. Stimulând reacţiile imunitare, vitamina E întârzie apariţia petelor maronii de bătrâneţe de la suprafaţa pielii.

Doza recomandată de vitamina E

Doza zilnica recomandata de vitamina E este:

  • Pentru femeile insarcinate de orice varsta – 15 miligrame;
  • Pentru femeie care alapteaza, de orice varsta – 19 miligrame.
  • Sugarii de la 0 pana la 6 luni au nevoie de 4 mg/zi;
  • Bebelusii de la 7 luni pana intr-un an au nevoie de 5 mg/zi;
  • Copiii cu varsta intre 1 an si 3 ani au nevoie de 6 mg/zi;
  • Copiii cu varsta intre 4 si 8 ani au nevoie de 7 mg/zi;
  • Copiii cu varsta intre 9 si 13 ani au nevoie de 11 mg/zi;
  • Copiii de peste 14 ani si adultii au nevoie de 15 miligrame de vitamina E/zi;

Unde găsim vitamina E

În topul alimentelor bogate în vitamina E găsim germenii de grau, însă pe lângă asta, avem o gama variata de alimente recomandate. Important de știut este faptul că o dieta bogata în vitamina E nu trebuie să conțină mult ulei. Metoda optima de pregătire a alimentelor pentru consum, fară să dăuneze proprietăților este fierberea alimentelor.

Alimente care conțin vitamina E:

Cartofi dulci, asparagus, sfecla de zahar, legume verzi precum spanac, broccoli sau varza kale, oua, ficat, avocado, ardei, roșii, struguri, semințe de floarea soarelui, nuci, alune, migdale, arahide, kiwi, mango, cereale integrale, uleiuri din surse vegetale.

Simptomele supradozării vitaminei E apar numai la doze foarte mari (peste 250 mg/ zi) şi se manifestă prin unele intoxicaţii, cu diferite intensităţi: dureri de cap, migrene, dureri abdominale, hemoragii, disfuncţii ovariene şi slăbiciune musculară. După un consum de lungă durată, de peste 7 săptămâni, apare o creştere a tensiunii arteriale şi riscul de hemoragie cerebrală.