Beneficiile fructului Kaki – Iată de ce să consumi mai des acest fruct

Kaki este un fruct extrem de hrănitor. A fost cultivat pentru prima dată acum câteva mii de ani, pe meleagurile Chinei. Astăzi, cei mai mari producători de kaki sunt China, Brazilia, Japonia și Koreea. Conținutul bogat și diversificat face acest fruct extrem de sănătos: vitamina A, C, caroteni, cupru, mangan, polifenoli.

Analizând conținutul de antioxidanți din fructele kaki, merelor, tomatelor și strugurilor, cercetătorii chinezi de la Universitatea de Agricultură din Beijing au ajuns la concluzia că fructul kaki a demonstrat cea mai puternică acțiune antioxidantă din toate aceste 4 fructe.

Capacitatea fructelor kaki de a combate radicalii liberi se datorează celor 6 tipuri de polifenoli: epicatechine, acid clorogenic, catechine, acid galic și epigallaocatechine. Cel mai puternic efect antioxidant îl are acidul galic.

Conform unui alt studiu, fructele kaki au concentrații mai mari de fibre alimentare și minerale decât merele. Magneziul, calciul, fierul, potasiul, manganul și sodiul ajută la combaterea aterosclerozei, care este una din cauzele principale ale bolilor de inimă, atacului de cord și accidentului vascular cerebral.

Coaja acestor fructe conține mai multe fibre decât pulpa interioară, lucru adevărat și în cazul merelor.

Vitaminele A, C și e din fructele kaki sunt puternici antioxidanți, care au capacitatea de a distruge, în mod direct, celulele dăunătoare a radicalilor liberi. Manganul și cuprul ne protejează împotriva daunelor celulelor și ADN-ului. Totodată, cuprul ajută și la întârzierea procesului de îmbătrânire, în special în ceea ce privește albirea prematură a părului.

Luteina și zeaxatina, doi carotenoizi din kaki, ajută la prevenirea pierderii vederii centrale asociate cu vârsta înaintată și la prevenirea daunelor la nivelul retinei, cauzate de radicalii liberi din lumina solară.