Bama (Hibiscus Esculentus), cunoscuta de asemenea ca si gumbo, degetele doamnei, kiabo si okro, este o planta originara din Etiopia, desi in acest moment este crescuta si cultivata in toata lumea. Capsula acestui fruct are o culoare verde si contine numeroase seminte mici, care pot sa fie adaugate in supe, in tocane si in salate.

Datorita profilului sau bogat in substante nutritive, bama este folosita ca un remediu natural pentru o varietate de probleme de sanatate. Oamenii folosesc fructele acestei plante pentru a determina scaderea nivelelor de colesterol, pentru a controla diabetul, pentru a reduce poftele alimentare si chiar si pentru a distruge celulele canceroase.

Aici iti sunt prezentate unele beneficii pentru sanatate aduse de bama:

  • Iti poate reduce poftele alimentare

Bama are un continut foarte bogat in fibre solubile, lucru care te va face sa te simti plin pentru mai mult timp. Prin faptul ca te face sa te simti mai plin pentru o perioada mai lunga, bama poate sa iti reduce poftele alimentare si astfel poate sa previna luarea in greutate.

  • Tratarea senzatiei de oboseala

Senzatia de oboseala este o problema foarte des intalnita in jurul lumii in ziua de azi si este un simptom obisnuit al numeroase tulburari. Din fericire, bama te poate ajuta sa combati oboseala. Semintele sale conti substante anti oxidante si polifenoli, care pot sa promoveze stocarea de glicogen in ficat, ceea ce inseamna mai multa energie pentru celulele tale.

  • Controlarea diabetului

Semintele de bama pot sa reduca nivelele de glucoza si sa controleze diabetul. Ele pot sa faca acest lucru prin inhibarea unei enzime specifice (alfa glucozidaza), care are rol in descompunerea carbohidratilor, si prin imbunatatirea sensibilitatii la insulina a celulelor tale. Semintele de bama sunt folosite de secole intregi pentru a preveni sau pentru a trata diabetul si chiar si stiinta a confirmat faptul ca bama poate sa fie cu adevarat de ajutor in tratarea acestei boli.

  • Reglarea nivelelor de colesterol

Bama poate sa promoveze reducerea nivelelor mari de colesterol si poate sa previna acumularea de grasimi in corpul tau. Acest fruct poate sa reduca nivelele de colesterol total si de trigliceride si poate imbunatati productia de acizi biliari, ceea ce va preveni ateroscleroza si atacurile de cord pe termen lung.

  • Oprirea sangerarilor si prevenirea oaselor fragile

Semintele de bama sunt pline de vitamina K, o vitamina care iti poate intari oasele si care poate sa promoveze o mai buna coagulare a sangelui. In acest mod, bama poate sa previna fracturile, osteoporoza si sangerarile excesive care se datoreaza ranilor.

  • Iti poate stimula sistemul imunitar si iti poate imbunatati vederea

Bama are un continut foarte bogat de vitamina A, o substanta nutritiva care iti poate stimula sistemul imunitar prin cresterea numarului de celule albe din sange. Semintele de bama iti poate intari apararea corpului impotriva unei varietati mai mari de probleme de sanatate si mai poate, de asemenea, sa iti imbunatateasca vederea.

  • Poate sa previna gastrita

Infectiile cu Helicobacterium Pylori au devenit un lucru destul de obisnuit in ziua de azi. Helicobacterium Pylori este o bacterie care traieste in intestinele noastre si poate provoca aparitia unor inflamatii, care vor duce in cele din urma la gastrita. Sucul de bama s-a dovedit a fi un luptator puternic impotriva bacteriilor. Prin distrugerea bacteriilor Helicobacterium Pylori, bama poate sa reduca inflamatiile si sa reduca astfel riscul de a suferi de gastrita.

Articolul precedentCojile de lamaie pot sa elimine durerile de incheieturi – citește cum trebuie folosite. Nu o să mai arunci niciodata cojile de lamaie
Articolul următorUite ce nu o sa iti zica niciodata medicii oncologi despre uleiurile esentiale
Pasionată de bucătărie, postez pe acest site zilnic rețete pe care le incerc sau le-am incercat de-a lungul timpului. Imi face de fiecare dată o deosebită plăcere să discut cu membrii comunității, deci dacă vrei sa ma intrebi ceva, nu ezita să-mi scrii pe email sau facebook.