untura beneficii

Adepții alimentelor prăjite în untură vor fi cu siguranță încântați de această veste: untura este mai sănătoasă decât uleiurile vegetale.

Majoritatea dintre noi folosim ulei de floarea soarelui, de porumb, rapiță etc. De ani de zile, untura a fost considerată un supliment gras și nesănătos. Cu toate acestea, s-a dovedit că este mult mai sănătoasă decât uleiurile pe care le folosim zi de zi.

Pe vremea Republicii Populare Poloneze, untura era considerată principalul vinovat pentru colesterolul ridicat. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că grăsimile din dieta noastră sunt necesare, iar colesterolul prea scăzut poate contribui la apariția bolilor neurologice. Prin urmare, grăsimea este importantă și nu trebuie eliminată complet.

Untura este formată din acizi grași saturați și conține o cantitate foarte mare de acid oleic mononesaturat. Acizii grași saturați, la fel ca vitaminele, oferă un plus de energie. Datorită proprietăților chimice stabile, aceștia sunt siguri și nu formează reacții nedorite.

Grăsimile saturate participă la multe procese care au loc în corp și sunt elementele de bază ale pereților celulari. În plus, ele întăresc imunitatea, susțin activitatea inimii și stimulează activitatea creierului.

De ce este mai sănătoasă grăsimea animală sub formă de untura decât uleiul pe care îl folosim mai des?

Grăsimile animale sunt bogate în acizi grași Omega-3, vitamine A, E, D, K, beta-caroten, minerale și enzime. În ele găsim, de asemenea, și antioxidanți.

O lingură de untură conține:

Acizi grași saturați – 38-43%

  • Acid palmitic 25-28%
  • Acid stearic 12-14%
  • Acid miristic 1%

Acizi grași mononesaturați – 47-50%

  • Acid oleic 46-47%
  • Acid palmitoleic 3%

Acid linoleic 6-10%

Untura este una dintre cele mai sănătoase grăsimi din lume. Este mult mai benefică pentru organismul nostru, decât majoritatea uleiurilor vegetale pe care le folosim. Cu toate acestea, untura trebuie să fie de bună calitate.

Articolul precedentIată cum poți să-ți dai seama dacă mierea pe care ai cumpărat-o este naturală sau contrafăcută
Articolul următorSiropul de usturoi este de 10 ori mai puternic decât antibioticul. Este foarte ușor de preparat
Bună! Dacă te pot ajuta cu vreo informație despre vreo rețetă postată de mine aici, nu ezita să mă contactezi. Mă găsești aici sau pe facebook și de obicei răspund foarte repede.