Aluat pentru plăcinte turnate – Poate fi folosit cu orice umplutură vă place

Aluat pentru plăcinte turnate – Poate fi folosit cu orice umplutură vă place

Ingrediente:

  • 3 ouă medii
  • 300 ml smântână
  • 120 g făină
  • 1/3 linguriță sare
  • 10 g praf de copt

Mod de preparare:

1. Într-un bol, turnăm smântâna. Adăugăm ouăle, sarea și amestecăm foarte bine. Adăugăm făina, praful de copt și mixăm bine până la omogenizare.

2. Turnăm jumătate din cantitatea de aluat într-o formă de copt, tapetată cu ulei. Pe deasupra, adăugăm umplutura preferată.

3. Adăugăm aluatul rămas iar la final decorăm cu semințe de susan.

4. Coacem plăcinta la temperatura de 180 de grade, timp de 40 de minute. Poftă bună!

Dicționarele definesc plăcinta ca un preparat din categoria desertului (sau gustărilor rapide), realizat din foi de aluat și umplutură, supus unui tratament termic și consumat cald sau rece, deseori în asociere cu un aliment lichid sau o băutură. Este greu de închipuit un consumator din spațiul românesc care să nu consume cu multă plăcere această delicatesă, fie pentru a încheia o masă sănătoasă luată în tihnă acasă sau la un local, fie chiar și fugitiv lângă un punct de patiserie de pe drumurile celor ocupați și grăbiți.

Este atât de îndătinată și de mult implicată în viața comunităților contemporane, încât meseria de plăcintar / patiser s-a consacrat demult în toată lumea, iar rețeaua de plăcintării / patiserii este prezentă în toate comunitățile, unele plăcintării cu tradiție devenind centre de mare interes, inclusiv pentru turismul zilelor noastre.

Dar foarte numeroase sunt semnificațiile figurate, zicătorile și proverbele care se folosesc de tradiționala plăcintă românească pentru a comunica idei mai mult sau mai puțin ascunse despre trăsături, caractere și acțiuni umane, despre contexte de viață etc.