Anunț de ultimă oră: Alocațiile pentru copii nu vor fi mărite prea curând – Președintele încă nu a promulgat legea

alocatii copii

In ultimul timp, s-a tot discutat daca s-au marit alocatiile sau nu. Aceasta urma sa fie dublata din prima luna a anului 2020, urmand ca prima alocatie dubla sa fie primita in februarie 2020.

Pentru copiii de la 0 la 2 ani (3 ani in cazul copiilor cu handicap), alocatia urma sa fie marita de la 300 la 600 lei.

Pentru copiii de la 2 la 18 ani, alocatia urma sa fie marita de la 150 la 300 lei.

Aceasta veste a bucurat foarte multe mamici cand a fost votata de Parlamentul Romaniei pe 18 decembrie 2019. Legea, insa, nu a fost inca promulgta de presedintele Romaniei, insemnand ca nu se aplica. Se aplica insa o indexare anuala mica, in raport cu inflatia. Asadar, in loc de dublarea alocatiei, copiii vor avea o crestere de aproximativ 7 lei.

Premierul Ludovic Orban a fost impotriva acestei legi inca de la bun inceput, sustinand ca bugetul Romaniei nu ar putea suporta acest impact bugetar.  Acesta sustine ca aceste alocatii ar provoca o gaura masiva in bugetul de stat. Dublarea alocatiilor inseamna o crestere in deficitul bugetar cu cel putin 0.4% din PIB. In 2019, in urma unui astfel de amendament, deficitul a crescut de la 2.55% la 2.75%.

Astfel, premierul a anuntat luni, 6 ianuarie pe un post de televiziune ca alocatiile copiilor nu vor putea fi marite prea curand, considerând că „suntem într-o situație extrem de dificilă” și că „bugetul României pe 2020 nu mai suportă nicio nouă cheltuială suplimentară”.