legume verzi detoxifiere

Ficatul are multe funcții, dar una dintre cele mai importante este aceea de a filtra sângele. În sângele care provine din intestine există toxine, bacterii, ciuperci și alimente parțial digerate.

Consumul alimentelor nesănătoase de-a lungul mai multor ani face ca eficiența ficatului nostru să fie compromisă: alcool, cafea aditivi alimentari artificiali, conservanți, produse lactate, pesticide, medicamente, alimente bogate în grăsimi.

Alimente care mențin sănătatea ficatului

Fibre

Când incluzi în dieta ta alimente pentru detoxifierea ficatului, asigură-te că mănânci și fibre și bei multă apă. Făina de ovăz este o sursă bună de fibre. De asemenea, o salată de fructe și legume îți oferă suficiente fibre.

Când consumi alimente care ajută la detoxifierea ficatului, o mare parte din toxine ajung în tractul digestiv pentru a fi eliminate. Fibrele ajută la eliminarea mai rapidă a acestor toxine.

Dacă mișcările intestinale sunt neregulate, toxinele rămân în sistem o perioadă mai lungă și sunt reabsorbite de organele detoxifiante.

Nu consumați alimente detoxifiante dacă sunteți constipați și nu beți suficientă apă.

Legume verzi

Legumele verzi sunt unele dintre cele mai bune alimente detoxifiante datorită clorofilei care se găsește în ele. Clorofila acționează ca antiseptic și, de asemenea, contribuie la creșterea numărului de celule roșii din sânge.

Legumele cu frunze verzi pot fi consumate crude, ușor fierte sau sub formă de suc. Aceste legume verzi sunt ideale pentru curățarea ficatului: anghinare, sfeclă verde, broccoli, țelină, coriandru, castravete, păpădie, spanac, pătrunjel.

Rădăcină și frunze de păpădie

Păpădia a fost folosită în mod tradițional ca plantă detoxifiantă și are proprietăți medicinale uimitoare. Are un conținut ridicat de vitamine A, C, D și complex B, fier magneziu, zinc, potasiu, mangan, cupru, colină, calciu, bor și siliciu.

Rădăcina de păpădie este adesea transformată în capsule, tablete, pudră, tinctură sau ceai pentru a putea fi consumată cu ușurință. Păpădia reduce retenția de apa, ameliorează problemele pielii și îmbunătățește sistemul imunitar.

Dacă luați medicamente, discutați cu medicul înainte de a consuma păpădie sub orice formă.

Sfecla roșie

Sfecla roșie conține câțiva fitonutrienți și compuși importanți care sunt benefici pentru sănătatea generală. Aceștia sunt: betaina, betalaina, betacianina, betanina, folat și fier. De asemenea, sfecla roșie mai conține și pectină. Acest compus care se găsește și în mere, este util în eliminarea toxinelor din organism.

Coriandru

Coriandru este o plantă uimitoare care poate elimina metalele grele din ficat. Sucul de coriandru este foarte eficient în detoxifierea ficatului, mai ales dacă i se adaugă un cățel de usturoi.

Totuși, sucul de coriandru este foarte puternic și poate provoca dureri de cap. Nu consumați suc de coriandru dacă nu aveți mișcări intestinale regulate.

Curcuma

Rădăcina de curcuma ajută digestia și curăță ficatul. Curcuma conține un fitonutrient numit curcumină, care poate ajuta la tratarea afecțiunile hepatice, cum ar fi hepatita, ciroza și icterul.

Curcuma stimulează producția și fluxul de bilă, iar ficatul folosește bila pentru a elimina toxinele.

Usturoiul

Usturoiul conține 17 aminoacizi, cel puțin 33 de compuși cunoscuți ai sulfului, 8 minerale și vitaminele A, B1 și C. Usturoiul nu conține alicină. Cercetătorii au descoperit că un cățel de usturoi în stare perfectă nu conține alicină, însă odată ce este zdrobit sau tăiat, apare o reacție fitochimică ce duce la formarea alicinei.

Conținutul ridicat de sulf din usturoi activează enzimele responsabile de eliminarea toxinelor din ficat. Deoarece usturoiul are un efect detoxifiant puternic, doar unul sau doi căței de usturoi adăugați în suc vă ajută să vă păstrați flora intestinală sănătoasă.