Află când trebuie să colectezi rădăcinile, florile și frunzele de păpădie pentru a fi sigur că sunt pline de nutrienți

recoltare papadie

Cand recoltam radacinile, frunzele si florile de papadie in scopuri medicinale, trebuie sa tinem cont de maturitatea plantei.

In medicina populara se utilizeaza toate partile papadiei. Cu toate acestea, fiecare parte a plantei se recolteaza intr-un anumit moment – atunci cand contine cantitatea maxima de microelemente si macroelemente utile.

De exemplu, frunzele de papadie trebuie colectate inainte de inflorire, iar radacinile inainte si dupa inflorire. Desigur, poti neglija aceste reguli, nu se va intampla nimic rau, insa beneficiile obtinute nu vor mai fi atat de puternice.

Cand se recolteaza radacina de papadie?

Radacina de papadie poate fi colectata de doua ori: atunci cand concentratia de nutrienti este maxima – primavara inainte de inflorire (sfarsitul lunii aprilie-inceputul lunii mai) si toamna (septemebrie-octombrie).

Radacina de papadie se usuca imediat dupa recoltare.

Colectarea se face astfel:

  • Scoatem planta incet din pamant, apucand chiar de la baza, incercand sa nu rupem radacina. Udarea solului inainte va facilita procesul – este mai usor sa scoti radacinile dintr-un sol ud.
  • Radacinile laterale ale papadiei trebuie taiate.
  • Dupa recoltare apoi inmuiata intr-un recipient cu apa. Acest lucru este necesar pentru ca ca resturile de pamant sa se inmoaie si sa poata fi indepartate, astfel incat radacina sa fie mai usor de curatat. Dupa 10-15 minute, planta poate fi scoasa din apa.

Radacinile de papadie colectate toamna au in ele o cantitate mare de fructoza si glucoza.

papadie pe camp

Cand se recolteaza frunzele de papadie?

Frunzele de papadie sunt recoltate si uscate primavara. In aceasta perioada, concentratia de nutrienti din ele este foarte mare. Se recolteaza frunzele tinere ale acelor plante care inca nu au inflorit. Sunt taiate cu atentie cu o foarfeca si asezate pe o tava sau in cos.

Trebuie sa ne asiguram ca frunzele nu se sfarama. De asemenea, toate frunzele deteriorarte, galbene si bolnave trebuie aruncate imediat. Frunzele cazute nu pot fi recoltate, prin urmare, nu este bine sa adunam frunzele dupa ce se usuca.

Cand se recolteaza florile de papadie?

Colectarea florilor de papadie are loc in perioada aprilie-octombrie. Florile adunate in timpul infloririi active – in luna mai – sunt extrem de bune.

Se recomanda colectarea florilor pe vreme insorita, dupa-amiaza. Roua trebuie sa dispara de pe plante pana sa fie recoltate. Florile nu trebuie sa aiba pete, sau semne de ofilire.

De regula, numai capul florii (cosul) este taiat; peduncului nu trebuie atins. Nu este recomandat sa culegi florile cu mana, deoarece exista riscul de a scutura polenul de pe petale, care contine o cantitate mare de macro si microelemente utile.

El este cel care determina principalele proprietati vindecatoare ale florilor. Fara el, florile devin practic inutile, desi isi mai pastreaza unele beneficii.