Probabil ai auzit despre resveratrolul antioxidant minune, gasit in afine, struguri si vin rosu. Dar stiai ca aceste alimente contin, de asemenea, si un alt compus fenolic, pterostilbena, care poate ajuta la scaderea grasimilor corporale si la reducerea riscului de diabet?

Pterostilbena face parte din aceeasi familie chimica cu resveratrolul si se gaseste in multe alimente precum struguri, afine, merisoare si alune. Pterostilbena este mult mai putin studiata decat resveratrolul, iar cele mai multe studii s-au concentat pana in prezent pe beneficiile sale de combatere a cancerului.

Datorita dimensiunii mici, pterostilbena este capabila sa patrunda in membranele celulare are celulelor canceroase, inducand moartea celulelor. S-a demonstrat, de asemenea, ca suprima capacitatea celulelor canceroase de a produce energia de care au nevoie pentru a functiona.

Noul studiu este prima lucrare pre-clinica ce are in vedere efectele pterostilbenei asupra obezitatii.

Previne diabetul, protejeaza inima

Cercetatorii au descoperit ca pterostilbena a redus sinteza grasimii din tesutul adipos si, de asemenea, a crescut oxidarea grasimii in ficat, ceea ce a dus la o scadere a grasimii corporale.

Descoperirile pot avea implicatii semnificative asupra sanatatii. Obezitatea datorata acumularii de grasime in exces este un factor de risc major pentru bolile grave, inclusiv bolile cardiovasculare, diabetul si bolile hepatice grase si este asociata cu alti factori de risc de boala, inclusiv tensiune arteriala ridicata si colesterol ridicat.

Studiul nu este primul care sugereaza ca pterostilbena ar putea ajuta la reducerea riscului de diabet. Cercetarile anterioare au artat ca, la fel ca resveratrolul, pterostilbena functioneaza atat ca antioxidant cat si ca antiinflamator. Ambele proprietati ar putea ajuta la reducerea riscului de boli cronice, precum diabet si boli de inima, care au fost legate de inflamatia cronica.

Un alt studiu a aratat ca pterostilbena a ajutat la protejarea celulelor beta din pancreas care produc insulina, hormonul ce scade nivelul zaharului din sange. Aceasta a ajutat la stabilizarea nivelului de insulina, ceea ce ar putea preveni rezistenta la insulina si diabetul de tip 2. Mai exact, pterostilbena a prevenit daunele provocate de radicalii liberi asupra celulelor beta dupa mesele cu continut ridicat de zahar.

De asemenea, un alt studiu a demonstrat ca pterostilbena ar putea ajuta la prevenirea intarii arterei (ateroscleroza) care poate duce la atacuri de cord. Compusul vegetal a facut acest lucru regland ADN-ul muschilor care acopera arterele, prevenind acumularea placii.

Desi s-au facut putine cercetari, este posibil sa se dovedeasca faptul ca acest fenol este la fel de miraculos ca resveratrolul. In plus, fata de proprietatile sale antioxidante, resveratrolul poate preveni si aparitia cancerului. S-a demonstrat ca imbunatateste si eficacitatea medicamentelor HIV.

Multe cercetari s-au concentrat pe capacitatea aparenta a resveratrolului de a prelungi viata. Numeroase studii au aratat ca resveratrolul extinde durata de viata a organismelor simple. Alte studii au aratat chiar un efect similar asupra organismelor mai complexe, inclusiv a unor vertebrate. De exemplu, un studiu din 2003 a demonstrat ca pestele cu viata scurta caruia i s-a dat resveratrol a trait cu 50% mai mult si a invatat sa inoate mai bine la batranete.