Aceste 4 tipuri de oale și tigăi eliberează substanțe chimice toxice în alimente

De obicei, ne gandim prea mult la alimentele pe care dorim sa le preparam si prea putin la tigaile si cratitele in care le gatim. Indiferent cate alimente organice ai cumpara sau care retete sanatoase vei gati, chiar si cele mai bune alimente se pot transforma, in otrava, daca sunt gatite in vasele sau tigaile gresite.

Oale si tigai daunatoare

Ustensilele de bucatarie au diverse forme si dimensiuni. Cu toate acestea, ele se diferentiaza, nu doar prin aceste caracteristici externe, ci si prin influenta lor asupra proprietatilor alimentelor.

Intelegerea modului in care acestea afecteaza compozitia alimentelor este o lectie importanta pe care fiecare bucatar responsabil ar trebui sa o invete. In plus, utilizarea ustensilelor de bucatarie gresite nu numai ca va schimba proprietatile gustative ale alimentelor, dar poate avea si consecinte catastrofale asupra sanatatii.

Sa aruncam o privire mai atenta asupra tigailor si oalelor pe care ar trebui sa le evitam.

Oale si tigai din ceramica

Ustensilele de bucatarie din ceramica arata minunat, dar elibereaza toxine in alimente. Acestea sunt realizate din diferite tipuri de metal, care este apoi acoperit in polimeri sintetici. Insa, acestea sunt mai moi decat metalele si rezista, de obicei, mai putin de 1 an.

Incalzirea repetata in ele accelereaza apoi coroziunea si aparitia zgarieturilor. Cand se intampla acest lucru, plumbul incepe sa fie eliberat in alimente.

Cantitatea de plumb care se scurge din tigaie depinde de tipul producatorului, dar chiar si doze relativ mici de plumb sunt nocive pentru corpul uman.

Oale si tigai din aluminiu

Recipientele din aluminiu fac parte din bucatariile noastre de zeci de ani, timp in care ne-au cauzat, fara sa stim, probleme de sanatate. In zilele noastre, desi tigaile si oalele din aluminiu au fost acoperite cu un strat protector, acesta se uzeaza in timp si permit aluminiului sa ajunga in alimentele noastre.

Vasele din aluminiu sunt mai ieftine, dar si foarte daunatoare. Cand aluminiul patrunde in corp, acesta se acumuleaza in creier, nervi, inima, plamani si oase.

Aluminiul are cele mai distructive efecte asupra celulelor nervoase si duce la boli precum Alzheimer si Parkinson, scleroza multipla, dementa si alte leziuni ale sistemului nervos.

Oale si tigai din cupru

Multe femei folosesc ustensile de bucatarie din cupru, deoarece permit gatirea rapida si uniforma. Cuprul si nichelul toxic din stratul protector sunt eliberate rapid in alimente si provoaca diferite tipuri de alergii.

In plus, expunerea organismului la doze mari de cupru scade nivelul de zinc, slabind sistemul imunitar, perturband mai multe organe si deteriorand glanda tiroida. Prin urmare, ar trebui sa evitam oalele si tigaile din cupru.

Oale si tigai din teflon

Probabil ai auzit despre nocivitatea cratitelor si a vaselor din teflon. Cand teflonul este incalzit la o anumita temperatura, incepe sa elibereze substante toxice in alimente.

Ce tigai si oale ar trebui sa folosim?

Exista, de asemenea, si optiuni sanatoase, iar acestea sunt:

  • Tigai din fonta – au proprietati antiaderente similare cu cele ale teflonului. Se pot introduce in cuptor sau pot fi puse pe gratar. Cu toate acestea, este necesar sa ai grija de ele si sa pui ulei in ele, ori de cate ori gatesti ceva.
  • Oale si tigai din otel inoxidabil – arata bine, sunt partial antiaderente, mai usoare decat fonta si rezistente la zgarieturi.
  • Sticla – similara cu otelul inoxidabil, sticla este un material durabil, care nu rugineste.

Desigur, fiecare tip de tigaie si oala va elibera, intr-o masura mai mare sau mai mica, unele substante nocive in alimente.

Cu toate acestea, scopul este de a minimiza sau reduce cantitate de substante eliberate care sunt daunatoare organismului – de exemplu, o cantitate mica de fier este inofensiva in comparatie cu cuprul sau plumbul.