ceai-remediu

Mușețelul este una dintre cele mai populare plante cu proprietăți medicinale, utilizată încă din Antichitate pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Se poate prepara sub formă de ceai sau tinctură și se găsește și ca ingredient într-o gamă variată de produse dermato-cosmetice.

Ceaiul de mușețel este alegerea obișnuită a majorității oamenilor, având o acțiune rapidă asupra organismului și fiind ușor de preparat. Există numeroase motive pentru care ar trebui să bei ceai de mușețel și iată cum să faci acest lucru într-un mod eficient.

Ceaiul de mușețel este folosit de foarte mult timp datorită beneficiilor sale medicale și cosmetice. Are sute de beneficii medicale, cum ar fi ameliorarea durerii în gât, gingivitei, insomniei, tensiunii sau inflamației pielii. De asemenea, are proprietăți antiinflamatoare puternice, iar antioxidanții din mușețel ajută la reducerea inflamației, ceea ce îl face un aliat valoros în lupta împotriva durerilor de artrită și reumatismului.

Mușețelul este un calmant bun pentru stomac. Potrivit cărții „1000 de remedii pentru 200 de afecțiuni”, doctorul David Kiefer explică faptul că uleiul din mușețel previne agravarea afecțiunilor gastrointestinale.

Mușețelul este un sedativ ușor, ceea ce ajută la ameliorarea stresului, unul dintre cele mai cunoscute motive ale durerilor de stomac. Este important să NU fierbi apa pentru prepararea ceaiului de mușețel, deoarece apa fiartă poate distruge unele dintre substanțele benefice.

Ceaiul de mușețel este bogat în quercetina, un antioxidant puternic. Quercetina este un fitochimic care oferă culoare fructelor și legumelor și este cunoscut pentru lupta sa împotriva deteriorării provocate de radicalii liberi, fiind astfel un aliat împotriva cancerului.

Mușețelul conține o cantitate semnificativă de fosfor, care joacă un rol important în multe procese chimice din organismul uman. Lipsa de fosfor este asociată cu letargie și sănătate precară a oaselor.

Proprietatile pe care le are ceaiul de musetel:

Musetelul, cunoscut și sub numele de romanita, face parte din familia Asteraceae, fiind înrudit cu floarea soarelui și papadia. Florile uscate ale acestei plante conțin peste 120 de compuși cu efecte benefice asupra organismului, printre care:

  • Alfa-bisabobol – este prezent în cantități mari în florile de musetel, fiind un compus chimic cu rol antiinflamator. Studiile arată că acesta are, de asemenea, proprietăți antibacteriene, antiiritante și hipoalergenice;
  • Camazulenă – reprezintă un compus prezent doar în musetel, acesta fiind obținut prin distilarea matricinei, un element cu proprietăți antiinflamatoare;
  • Apigenină – este considerată ca fiind una dintre cele mai importante substanțe care se regăsesc în ceaiul de musetel.

Conform informațiilor oferite de studiile efectuate în domeniu, apigenina are o acțiune de suport în inhibarea reproducerii divizate și anormale a celulelor – astfel, efectele acesteia sunt antivirale, antiinflamatoare și antioxidante.

În plus, ceaiul de musetel oferă și o varietate largă de uleiuri esențiale, dar și substanțe active din categoria flavonoizilor, cumarinelor, spinoeterilor și terpenoizilor. Această băutură este bogată și în minerale precum calciu, fier, potasiu, zinc, mangan sau sodiu, conținând deopotrivă și vitamina A, acid salicilic și riboflavina.

Ca substanțe adiacente, prezente în cantități mai reduse, ceaiul de musetel se mândrește și cu prezența luteolinei, quercitinei, azulenei, herniarinei și a acidului antemic.

Cum se prepară ceaiul de mușețel?

Ceaiul de mușețel se prepară rapid și ușor, fie folosind florile proaspăt culese sau uscate și mărunțite, fie cu ajutorul pliculețelor găsite în farmacii sau magazine naturiste. Dacă gustul acestuia nu îți este pe plac, trebuie să știi că mușețelul își păstrează proprietățile benefice și în combinație cu alte plante. Așadar, îl poți prepara alături de tei, măr verde, mentă sau fructe de pădure.

Indiferent de starea mușețelului pe care îl vei folosi, ceaiul se prepară conform unor pași simpli:

  1. Pregătește florile pentru a realiza infuzia. Cantitatea acestora va diferi în funcție de forma în care le vei folosi. Ca regulă generală, proporția dintre mușețelul uscat și cel proaspăt este de 1:4 lingurițe pentru o cană de 200 de mililitri.
  2. Pune apa la încălzit. Aceasta nu trebuie să ajungă în punctul de fierbere, fiind suficient să atingă temperatura de 80-90 de grade Celsius pentru a obține o băutură potrivită nevoilor tale.
  3. Adaugă plantele în apa fierbinte și amestecă puțin cu ajutorul unei lingurițe, apoi pune o farfurie deasupra ibricului pentru a lăsa planta să se infuzeze.
  4. Așteaptă cel puțin 4-5 minute pentru ca mușețelul să își elibereze toate substanțele nutritive și benefice organismului.

Il poți consuma ca atare sau îndulcit/aromat după propriul gust. În cazul problemelor digestive sau de somn, este recomandat ca acesta să fie baut caldut, pentru a accelera acțiunea asupra problemei tale. Este ideal și rece, proprietățile acestuia rămânând neschimbate indiferent de temperatura.