Simptomele de anxietate se manifera in sute de moduri. Acestea pot varia de la senzatii de stres, de neliniste pana la dureri in piept sau probleme de respiratie. Ceea ce e cel mai rau este ca acestea pot aparea oricand, din orice motiv.

Pentru inceput, ce este anxietatea? Anxietatea este acea stare de frica, de neliniste pe care o ai cand esti stresat. Acest sentiment poate aparea in orice situatie, oricat de reala sau ireala ar fi ea. De exemplu, daca ai un examen, este aproape imposibil sa nu fii anxios inainte, sa nu ai emotii.

Aceasta este normala si chiar benefica pana intr-un anumit punct. Este raspunsul organismului la anumite trairi si ar fi anormal sa nu existe. O persoana care nu are niciodata o stare anxioasa inseamna ca nu recunoaste pericolul. Din acest motiv, este benefic sa simti anxietate uneori. Cu toate acestea, se intampla in unele cazuri sa treaca peste limita normalului. Iata cum o poti identifica si sa ii faci fata.

Este important sa faci diferenta intre starile ocazionale de stres sau ingrijorare, numita anxietate functionala (despre care am spus mai sus) si o tulburare anxioasa care iti poate afecta viata.

Anxietatea functionala apare deseori la inceput, dupa carepoate progresa intr-o tulburare anxioasa.

1. Cel mai comun simptom de anxietate: panica

Anxietatea sociala apare, de exemplu la persoanele care experimenteaza o senzatie de frica constanta in situatii sociale. Aceasta poate fi frica de mediul de lucru din biroul tau, frica de a merge intr-un grup de oameni sau frica de a fi judecat sau de a te face de ras(numita si frica de ridicol).

Tulburarile anxioase sunt adesea manifestate prin frica de anumite locuri sau de persoane. Uneori, frica poate evolua atat de tare daca este netratata incat se transofrma intr-un atac de panica fara sa iti ofere niciun avertisment.

Un atac de panica este ca o senzatie ca ceva groaznic urmeaza sa se intample. Exista foarte multe simptome ale unui atac de panica, de la maini transpirate care tremura la dureri in piept sau chiar batai neregulate ale inimii. Se poate simti chiar si ca un atac de cord. Daca esti in dubii, suna la urgente.

Atacul de panica insa, spre deosebire de atacul de cord nu pune viata in pericol. De fapt, nu are urmari fizice grave. Te poate lasa cu traume psihice: de exemplu, pe viitor este posibil sa iti fie frica sa mergi intr-un loc in care ai avut un atac de panica, insa din punct de vedere fizic, odata ce atacul de panica se termina, organismul isi revine la normal.

2. Insomniile

Un simptom foarte popular este insomnia – problema de a adormi. Lipsa somnului iti poate cauza multe probleme, atat fizice cat si psihice. La fel ca in cazul anxietatii, exista o difrenta intre problemele ocazionale de somn si insomnia clinica.

Daca esti foarte obosit dar totusi nu poti sa dormi noaptea, ar trebui sa mergi la un medic pentru a cauta un tratament corespunzator.

3. Lipsa respiratiei in timpul activitatilor zilnice.

O alta manifestare comuna a anxietatii si a atacurilor de panica este problema de respiratie. Aceasta poate fi foarte inspaimantatoare. Daca simti ca nu poti respira corect, este indicat sa vezi un medic.

4. Palpitatii.

Inainte de toate, trebuie sa iti spunem ca daca ai palpitatii sau batai neregulate ale inimii, este indicat sa vezi un medic. Palpitatiile sunt unul din cele ami comune simtome ale anxietatii si poate fi cauzata de la lucruri simple precum dezhidratarea pana la probleme grave cu inima.

5. Gura uscata

Gura uscata este raspunsul organismului la stres. In timpul stresului, organismul opreste functiile care nu sunt esentiale deoarece intra intr-o stare numita fight or flight („lupta sau fugi”), in care se concentreaza doar asupra functiilor vitale.

6. Ai mereu picioarele reci si mainile transpirate

Precum si in cazul scenariilor fight or flight, organismul se concentreaza doar asupra functiilor esentiale in situatiile anxioase. In cazuri extreme de stres sau atacuri de panica, pot chiar sa iti amorteasca. Acest lucru se intampla deoarece organismul duce fluxul sangvin din maini si din picioare la organele esentiale.

Precum si in cazul hiperventilatiei, mainile transpirate sunt un simptom destul de comun de anxietate. E posibil sa simti furnicaturi in maini. Dupa un atac de panica, aceste simptome pot lua pana la 20 min sa revina la normal.

7. Greata

Ce este greata? Greata este senzatia ca vei vomita si nu neaparat va duce la voma. Aceste simptome rareori apar pur si simplu. Greata poate fi un efect seundar a respiratiei artificiale, al atacurilor de panica sau a palpitatiilor. Daca vei vomita sau nu depinde de mai multi factori, inclusiv de nivelul de stres pe care il ai in acel moment.

Greata deseori vine cu ameteala si vertij, asadar pregateste-te sa te asezi pana trec simptomele. Exercitiile de respiratie, un pahar de apa rece sau ceva mentolat pot ameliora simptomele de greata.

8. Febra musculara fara sa fi facut antrenament

Destul de putin comun, se intampla ca febra musculara sa apara chiar si fara sa faci antremnamente. Acesta este un simptom de anxietate care apare, dar nu este chiar atat de comun.

Ce sa faci daca ai aceste simtpome?

Este ok sa le mai simti uneori. Majoritatea persoanelor experimenteaza anxietate intr-o forma sau alta.

Daca totusi suferi de tulburare anxioasa, partea buna este ca exista foarte multe prescriptii medicale naturale care te pot ajuta. Discuta cu medicul tau despre tratamente naturale pe care le poti incerca sau chiar despre mersul la un psihoterapeut specializat pe terapie cognitiva. Anxietatea nu trebuie sa iti controleze viata, asadar, nu o lasa!

blank