6 semne ale deficitului de iod

Iodul este un oligoelement esential pentru viata, deoarece este o cheia componenta in hormonii tiroidieni. Daca nivelurile de iod sunt insuficiente, tiroida nu produce suficienti hormoni T3 (tirodotironina) si T4 (tiroxina), ceea ce poate duce la hipotiroidism. Afectiunea poate provoca o reducere a proceselor metabolice in organism.

Hipotiroidismul poate avea complicatii severe daca nu este tratat, cum ar fi obezitatea, infertilitatea, durerile articulare si bolile de inima. Corpul nu poate produce in mod natural iod. In schimb, trebuie sa fie ingerat din surse externe, cum ar fi alimente, bauturi si suplimente.

De la introducerea sarii de masa iodata, carentele de iod au scazut dramatic la nivel mondial, dar 30% din populatia lumii nu utlizeaza sare iodata. Deficitul de iod poate avea un impact enorm asupra sanatatii. Lipsa iodului destabilizeaza procesele chimice, hormonale si enzimatice din organism. Daca simti ca poti avea o carenta de iod, consuma medicul pentru a primi un plan de tratament potrivit.

Semnele comune ale deficitului de iod sunt urmatoarele:

Oboseala

TIroida se bazeaza pe iod pentru a sintetiza hormonii si a facilita metabolismul. Daca o persoana dezvolta hipotiroidism (cauzat de un nivel insuficient de iod), toate procesele metabolice vor fi incetinite.

Metabolismul reprezinta arderea caloriilor folosite de organism pentru a obtine energie, si o scadere incetineste productia de energie a organismului, ceea ce duce la slabiciune si oboseala.

Dureri musculare si articulare

Activitatea fizica care a fost odata usoara devina dificil de efectuat atunci cand o persoana are deficit de iod. Aceasta slabiciune si durere se datoreaza lipsei de energie. Muschii sunt deosebit de vulnerabili la niveluri reduse de energie.

In cazul in care hipotiroidismul nu este tratat la timp, se poate dezvolta boala vasculara periferica. Acest tip de boala dauneaza nervilor periferici, ducand astfel la aparitia durerilor si a furnicaturilor in brate si picioare.

Crestere in greutate

Iodul este esential pentru producerea hormonilor tiroidieni. Un metabolism mai incet inseamna mai putine calorii arse pentru energie. Atunci cand cineva nu arde calorii in mod corespunzator, corpul sau stocheaza caloriile neutilizate sub forma de grasime, ceea ce poate duce la o crestere in greutate.

Depresie/probleme cu memoria

Hipotiroidismul poate provoca depresie si probleme de memorie in stadiile incipiente. Cand corpul nu mai poate metaboliza calorii pentru energie, capacitatea creierului de a procesa si reactiona eficient este afectata.

Procesele de gandire ar putea fi incetinite. Deficitul de iod afecteaza multe reactii chimice din minte si corp. Cercetatorii au dovedit ca dezechilibrele chimice pot provoca tulburari mentale, inclusiv depresie si anxietate.

Probleme cu parul, pielea si unghiile

Hormonii tiroidieni sustin cresterea parului, pielii si unghiilor. Lipsa acestor hormoni fac ca pielea sa devina uscata si palida. Parul si unghiile pot deveni ucate, subtiri si fragile.

Gusa

Glanda tiroida este o glanda in forma de fluture aflata in partea din fata a gatului. Zona gatului este locul in care se poate forma gusa la persoanele care sufera de deficit de iod. De obicei, gusa nu reprezinta o problema, insa daca devine prea proeminenta poate provoca dificultati de respiratie si inghitire.