6 plante care te ajută să-ți menții casa răcoroasă

Pe langa faptul ca ne ofera aer pentru a respira, plantele de interior ne si curata aerul. S-ar putea sa nu ne gandim la asta, dar poluarea aerului din interior este un lucru real.

Particulele pot contine substante chimice nocive provenite de la gatit, curatenie, incalzire si racire, mucegai si polen, fum de tigara, materiale de constructie, vopsele si solventi, produse de birou si multe alte surse. De fapt, aerul din interiorul casei poate fi de pana la 5 ori mai poluat decat aerul din exterior.

Pe masura ce plantele respira, ele filtreaza aerul (biofiltrare). Aceasta este o veste buna pentru animale (inclusiv oameni) deoarece multi dintre poluantii gasiti in interior sunt curatati de plantele de casa.

Plante racoritoare

Daca acest lucru nu este suficient, afla ca plantele ajuta, de asemenea, si la racirea casei.

Asa este, plantele extrag umezeaza din solul in care au fost plantate prin radacini. Intr-un proces numit transpiratie, umiditatea este extrasa in tulpini si frunze. Ca si transpiratia umana, o parte din aceasta umiditate este eliberata pe partea inferioara a frunzelor si evaporata in aer. Procesul de evaporare raceste frunzele si aerul din jur. De asemenea, apa din solul umed se evapora in aerul din jur, inmultind acest efect.

6 plante de interior care te ajuta sa-ti racesti casa

Aloe vera

Aceasta planta suculenta este foarte utila. Ar trebui sa ai aceasta planta in casa deoarece este un remediu bun impotriva arsurilor si eruptiilor. Cand vine vorba de curatarea aerului, aloe este una dintre cele mai eficiente plante de casa pentru indepartarea formaldehidei (subustanta cu efect cancerigen). Deoarece frunzele de aloe pastreaza un continut ridicat de apa, temperatura acesteia ramane scazuta.

Palmier Areca

Palmierul Areca este o planta cunoscuta pentru ca este foarte draguta. Are frunze mari si este un purificator de aer exceptional. Mai mult, palmierul areca este supranumit „cel mai eficient umidificator de aer”.

Feriga

Exista in jur de 9000 de tipuri de ferigi, dar feriga Boston este cunoscuta in special pentru capacitatea sa de a curata aerul din jur de compusi organici volatili, inclusiv formaldehida si benzen. Asaza feriga pe mobilierul inalt sau in cosuri suspendate pentru o crestere optima.

Ficus

Cunoscut si sub numele de „smochin plangator”, ficusul este o planta decorativa. Capacitatea sa de a decontamina aerul din jur nu este deloc uimitoare. Frunzele de ficus absorb particulele de metale grele, asa cum buretele absoarbe apa.

Pothos

Aceasta este o planta cu frunze mari, verzi, care cresc pe o vita de vie. Pothosul auriu este extrem de eficient in eliminarea benzenului, formaldehidei, tricloretilenei si ozonului. Aceasta planta creste bine in sol si in vaze pline de apa, dar ar trebui sa o feresti de animalele de companie, deaorece este foarte toxica.

Planta sarpe

Aceasta planta mai este denumita si „limba soacrei”. Planta sarpe reduce nivelul de ozon din interior. Aceasta este extrem de usor de cultivat, necesita putina atentie si creste foarte mult daca nu este udata in exces.