Leusteanul este o planta care nu lipseste din mancarea romanilor, mai ales din ciorba, pe tot parcusul anului. Insa cel mai adesea folosit este pe timpul verii cand il gasim proaspat in piete sau in gradina.

Totusi, pentru a avea o tufa frumoasa si bogata de leustean trebuie sa ai grija de aceasta.

Iata cateva sfaturi pentru o tufa frumoasa de leustean:

Inainte de toate trebuie sa cumperi seminte de la cineva de incredere sau poti chiar sa il plantezi, insa cu mare grija pentru ca poate fi compromisa usor dupa ce o scoti din pamant.

Planteaza cu grija semintele si tine-le in apa pentru 2-3 ore inainte de a le semana. Seamana-le intr-un pamant afanat.

Cel mai bun pamant in care sa semeni leusteanul este pamantul de gradina amestecat cu pamant pentru flori.

Leusteanul nu suporta pamantul lutos sau calcaros si are nevoie de un pamant care are un drenaj bun. Aceasta este una din conditiile esentiale pentru a se prinde leusteanul si a creste o tufă bogata.

Un alt secret pentru un leustean frumos este sa alegi cu grija momentul in care vei semana semintele. Acestea trebuie semanate toamna, la finalul lunii octombrie pana la jumatatea lunii noiembrie ori primavara, in luna martie (pana la jumatatea lunii).

Leausteanul este o planta destul de rezistenta cand va ajunge la maturitate iar daca il vei planta, acoperă-l cu o sticla pana la finalul lunii aprilie si astfel se va prinde bine.

Leusteanul are nevoie de soare dar nu de razele directe ale acestuia asa ca cel mai bine este sa il pui in zone semi-umbrite si umede. Nu-l planta langa ziduri sau pereti si atunci cand il transplantezi nu-l pune intr-un loc foarte insorit.